MENIU CAUTĂ
09 Mar. 2017 23:30 , de Valentina Postelnicu

EXCLUSIV / Familia tradițională dezbină liberalii. Când ar putea avea loc referendumul pentru revizuirea Constituției

Distribuie

Familia tradițională dezbină liberalii. Un deputat PNL consideră că modificarea Constituției în privința definiției familiei ca uniune între bărbat și femeie exclude familiile monoparentale, și ar putea duce la sancționarea țării noastre, de către UE. El a depus un amendament care nu a fost susținut de colegii din partid. Aceștia îi reproșează că nu s-a consultat în interiorul formațiunii, înainte de a ieși cu documentul.

Andronache (PNL): Noua definiție a familie, propusă de Coaliția pentru Familie, exclude familia monoparentală

Deputatul PNL Gabriel Andronache spune că PNL nu are încă o poziție oficială, cu privire la inițiativa cetățenească a Coaliției pentru Familie, de redefinire a familiei, în Constituție, ca uniune între un bărbat și o femeie, și nu între soți, cum este în prezent.

Andronache a declarat pentru Libertatea că și-a asumat, în nume personal, amendamentul depus la proiectul de lege, prin care dorește separarea instituției căsărtoriei de cea a familiei, plecând de la ideea că noțiunea de familie este mai largă decât cea a căsătoriei.

”M-am referit, aici, la familia monoparentală, care nu va mai intra în sfera de acoperire a definiției familiei. Acesta este motivul principal pentru care am depus acest amendament”, a spus deputatul PNL. El a explicat că în Codul Civil există definiția clară privind familia, ca uniune liber consfințită între un bărbat și o femeie, iar această definiție a fost propusă chiar de el, atunci când a fost adoptat în Parlament această lege.

Andronache spune că textul propus de Coaliția pentru Familie poate duce la situația în care țara noastră va avea suspendat dreptul de vot în Uniunea Europeană, ca urmare a încălcării a articolului din Acordul de aderare care face referire la Carta Drepturilor Omului.

Gabriel Andronache este nemulțumit că unii colegi nu l-au susținut în comisia juridică, în cadrul dezbaterii proiectului inițiativei cetățenești. De aceea, la vot, cei din PNL au votat pentru acest proiect, iar el a votat împotrivă.

Sighiartău: Andronache nu s-a consultat cu partidul în momentul în care a depus amendamentul

Robert Sighiartău, un alt deputat PNL, a anunțat pe Facebook succesul inițiativei cetățenești, în comisia juridică.

”Mă bucur să vă anunț că propunerea legislativă a cetățenilor de revizuire a Constituției României pentru ocrotirea familiei și a căsătoriei a fost trimisă de Comisia Juridică plenului Camerei Deputaților, cu raport de adoptare. VOTURI: 17 pentru, 1 contra, 1 abținere. Cu excepția deputatului G. Andronache, toți deputații PNL din Comisie au votat favorabil proiectul de revizuire”, a scris acesta în postare.

Robert Sighiartău a explicat pentru Libertatea gestul de a nu susține amendamentul colegului Andronache.

”Anul trecut, PNL a semnat un protocol de susținere cu Coaliția pentru Familie, în privința acestui referendum de modificare a Constituției. Ne menținem această opinie și rămânem consecvenți”, a spus Sighiartău, precizând că Gabriel Andronache nu s-a consultat cu partidul în momentul în care a depus amendamentul.

”Grupul PNL, în marea majoritate, nu a fost de acord cu acest amendament, de aceea nici nu a fost susținut, pentru că despărțea conceptul de căsătorie, cu cel de familie. Adică familie nu însemna neapărat căsătorie, ceea ce schimbă fundamental poziția noastră”, a mai declarat Sighiartău.

El mai afirmă că amendamentul nu își are rostul, pentru că în Codul Civil se explică foarte clar ce înseamnă familia monoparentală, iar modificarea Constituției nu ar afecta acest lucru. În plus, el arată că acest argument este folosit de către anumite agenții care susțin agenda LGBT, pentru a induce în eroare.

”Dacă vă uitați, în istoria europeană, la țările care au aprobat Parteneriatul civil, s-a ajuns la lucruri care pur și simplu, din punctul meu de vedere, sunt sub demnitatea umană. Din punctul meu de vedere, și moral, și al copiilor, și al felului în care vedem societatea, lucrurile riscă să degenereze. (..) Faptul că sunt anumite persoane care doresc să își trăiască viața într-un anumit fel, nu am nimic împotrivă, și aici putem vorbi de toleranță. Dar să nu legiferăm anumite comportamente care nu mi se par un model pentru societate”, spune deputatul PNL.

Dragnea: Trebuie găsită o soluţie corectă şi pentru acea categorie de oameni care au „alt tip de orientare sexuală”

Preşedintele PSD Liviu Dragnea consideră că referendumul privind familia trebuie făcut, dar, pe de altă parte, trebuie găsită o soluţie corectă şi pentru acea categorie de oameni care au „alt tip de orientare sexuală”.

El a arătat că a cerut colegilor săi să rezolve această problemă, pentru că avem un vid legislativ în ceea ce înseamnă procedura care trebuie urmată.

”Subiectul este foarte sensibil, dar este şi foarte profund. Dincolo de orice altceva, dacă vorbim de democraţie participativă, dacă vorbim de modul cum te raportezi la ceea ce vor oamenii, sunt 3 milioane de semnături, nu poţi să negi lucrul ăsta, nu poţi să nu iei în seamă 3 milioane de români care au spus ceva. Şi atunci cine poate decide dacă ceea ce au spus ei trebuie transpus în Constituţie sau nu? Doar întreaga societate prin referendum”, a spus Dragnea, la Antena 3.

Când ar putea avea loc referendumul pentru redefinirea căsătoriei

Preşedintele Coaliţiei pentru Familie, Mihai Gheorghiu, a declarat recent că referendumul pe tema definirii căsătoriei în Constituţie ca uniune între bărbat şi femeie ar putea fi organizat la sfârşitul lunii mai, iar o propunere în acest sens va fi făcută partidelor politice.

”Trebuie să acordăm o atenţie deosebită subiectului cu privire la referendumul pe tema definirii căsătoriei în Constituţie, pentru că va avea efecte în viaţa noastră şi a copiilor noştri. Trebuie să ne dăm votul în ziua în care referendumul va fi convocat. Cred că acest lucru se va întâmpla foarte repede. Vom veni cu o propunere către partidele politice de a accepta organizarea referendumului în ultima decadă a lunii mai. Şi cred că acest lucru va fi acceptat. Trebuie să ne exprimăm voinţa şi dorinţa de a apăra familia şi de a-i apăra pe copiii noştri”, a declarat, miercuri seara, Mihai Gheorghiu, la Timişoara.

Pentru a se ajunge la referendum este nevoie ca proiectul inițiativei cetățenești să treacă de Parlament. Inițiativa cetățenească a primit deja raport favorabil în comisia juridică a Camerei Deputaților, cu majoritate de voturi.

Proiectul merge la vot, în plen, și apoi la Senat, pentru aceeași procedură. Votul final se va da în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului. Este nevoie de votul a trei pătrimi cu privire la textul final, pentru a fi validat de Legislativ.

Citește mai multe despre coalitia pentru familie, familia traditionala, Parlament și PNL pe Libertatea.

Comentarii