Gravura se intitulează „Fecioara cu Pruncul” și a fost evaluată la peste 10 milioane de dolari, după ce a fost achiziționată cu puțin peste 30 de dolari de la un târg de chilipiruri organizat în curtea unui sculptor.
Deoarece cariera și moștenirea lui Dürer au fost studiate în profunzime de la moartea sa, se întâmplă extrem de rar să fie descoperite lucrări de-ale necunoscute, iar casa de licitații Agnews a transmis, într-un comunicat de presă, că acest desen a fost un „subiect de interes semnificativ de la redescoperire”.
Colecționarul de artă Clifford Schorer, din Boston, care este consultant al galeriei Agnews, a declarat joi, pentru CNN, că a dat peste această rară operă de artă, despre care se crede că a fost finalizată în 1503, întâmplător, în drum spre o petrecere în Massachusetts, în anul 2019.
Uitase să aducă un cadou la petrecere, așa că a trecut pe la o librărie care vindea volume de colecție.
Librarul i-a spus că prietenul său avea un desen realizat de Dürer și l-a întrebat dacă vrea să îl vadă. Schorer a fost de acord, dar nu avea mari așteptări, dat fiind faptul că ultima dată când a fost descoperit un desen necunoscut de un astfel de „calibru”, aparținând artistului, a fost acum mai bine de 100 de ani, a spus acesta.
Opera de artă fusese achiziționată la un târn de chilipiruri organizat în curtea unui arhitect, care primise desenul, la rândul său, de la tatăl lui, comerciant de artă, a spus Schorer.
„În general, este o relație inversă între cât de dramatică este afirmația și cât de dezamăgitor se dovedește rezultatul. Dacă cineva îmi spune că are un Leonardo (da Vinci), de obicei sunt destul de convins că voi vedea niște imagini nu prea impresionante”, a spus Schorer.
Dar când a examinat opera de artă a fost surprins de calitatea acesteia. „Este fie cel mai mare fals pe care l-am văzut vreodată, fie o capodopera”, i-a spus Schorer proprietarului.
Acesta a descris cum a început, apoi, o călătorie de trei ani pentru a verifica veridicitatea operei de artă, care a implicat 17 zboruri internaționale în jurul lumii, pentru a consulta experți.
În decembrie anul trecut, desenul a fost examinat de cercetători din domeniu, alături de alte lucrări pe hârtie ale lui Dürer, la British Museum din Londra, potrivit Schorer și Agnews. Opera de artă a fost supusă unei analize tehnice a vechimii și s-a dovedit că poartă semnul distinctiv al artistului. Schorer crede că valoarea operei depășește 10 milioane de dolari.
„În ceea ce privește valoarea relativă, cred că trebuie să o compari cu alte desene vechi realizate de maeștri”, a spus Schorer, un exemplu fiind un desen de-al artistul olandez Lucas van Leyden, vândut cu 15,6 milioane de dolari în 2018.
Potrivit Agnews Gallery, casa de licitații londoneză în posesia căreia se află opera de artă, Albrecht Dürer este considerat atât cel mai mare artist german al timpurilor sale, cât și unul dintre cei mai importanți artiști și intelectuali ai Renașterii europene.