Mergi direct la conținut »
“Dicționar al religiilor”, de Mircea Eliade și Ioan Petru Culianu, este singura carte scrisă de români care se găsește în librăriile din Podgorica, Muntenegru!
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > “Dicționar al religiilor”, de Mircea Eliade și Ioan Petru Culianu, este singura carte scrisă de români care se găsește în librăriile din Podgorica, Muntenegru!

“Dicționar al religiilor”, de Mircea Eliade și Ioan Petru Culianu, este singura carte scrisă de români care se găsește în librăriile din Podgorica, Muntenegru!

În plină epocă a consumerismului și a globalizării, ar trebui să te mire că găsești un autor român tradus în Podgorica într-un mall deschis de curând?

Bine, e impropriu spus un autor, mai degrabă un gânditor, un filosof, un „Einstein al istoriei religiilor”, cum l-au numit americanii pe Mircea Eliade.

Tradus în 18 limbi pe durata vieții sale, românul trăind aproape un veac, mai exact 96 de ani, a ajuns să fie descoperit în ultimii ani și-n țările din Balcani, printre altele, cum este și cazul Muntenegrului. 

Mai ieftin la ei

Librarii celor două magazine din mall-ul podgorician, Adam, respectiv Marija, n-au făcut ochii mari și s-au uitat ca la OZN-uri atunci când au fost întrebați dacă au vreun autor român printre sutele, miile de cărți. Au căzut un pic pe gânduri, e drept.

„Hmm, cred că aveam ceva pe aici, să văd dacă mai e… Un Cioran (n.r. – pronunțat „Sioran”), filosoful, dar l-am dat. Aaa, gata, uite o carte scrisă de Eliade (n.r. – pronunție ușor americană), Mircea, care e tradusă la noi drept «Ghid pentru istoria religiilor»”, a arătat Adam spre raftul cu cărți.

În România, a apărut în 2007 sub titlul de „Dicționar al religiilor”, la Editura Polirom. Costă 43 de lei la noi, la ei e 8,80 euro, ceva mai ieftină. Eliade a scris cartea alături de Ioan Petru Culianu.

BREAKING NEWS Un bărbat care a fost în România weekendul trecut, confirmat cu noul coronavirus în Rimini, Italia
Recomandări

BREAKING NEWS Un bărbat care a fost în România weekendul trecut, confirmat cu noul coronavirus în Rimini, Italia

 

Eliade și Belo

Sunt prezentate religiile în 33 de capitole. Culianu a înfăptuit vechiul proiect al profesorului său, publicând ediția în 1990. De atunci, „Dicționarul” sau „Ghidul” a fost tradus în peste 20 de limbi, inclusiv în sârbă, și a apărut și-n Muntenegru, în urmă cu 4 ani. Este un bestseller mereu reeditat, propunând o sinteză de istorie comparată a religiilor, regăsindu-se concentrate informații despre evenimente, personalități religioase, fondatori și profeți, ritualuri și cărți sacre.

Și mai este un român printre cărțile din Podgorica. Fostul fotbalist Miodrag Belodedici. Într-o ediție specială dedicată Stelei Roșii Belgrad, marea echipă a sârbilor care a cucerit în 1991 Cupa Campionilor Europeni, cu Belo printre protagoniști. Are un capitol întreg dedicat numai lui.


CITEȘTE ȘI:

Doamna Dăncilă, aceasta este Podgorica! Cum arată în capitala țării pe care premierul României a confundat-o cu Pristina, capitala Kosovo

5 ani de la teribilul accident din Muntenegru. Două steaguri românești pentru o tragedie care a zguduit două țări

Close
Închide
  Close