10 Ian. 2018 18:25 , de Elvira Gheorghiță

VIDEO/Directorul Colegiului Psihologilor: Riscul ca polițistul pedofil să fi abuzat copii era nul dacă la evaluări s-ar folosi teste standardizate, nu vândute de SRL-uri

Distribuie

Riscul ca polițistul pedofil din lift să fi abuzat copii ar fi fost nul dacă la evaluările psihologice s-ar folosi teste standardizate, specifice pentru agenţi, comisari, ofiţeri, nu cele vândute de SRL-uri, a spus directorul general al Colegiului Psihologilor din România, Iulian Laurențiu Ştefan, la interviurile Libertatea Live. El susţine că Ministerul Afacerilor Interne a achiziționat teste comerciale, dar că nu poate spune dacă le-a folosit în cazul poliţistului Eugen Stan. Laurențiu Ștefan mai spune că nicio categorie populațională nu poate fi evaluată cu teste comerciale, care se găsesc și în reviste, pentru că nu au relevanță profesională.

'Sunt sigur că dacă acest agent ar fi fost nu doar evaluat, dar și consiliat, asistat de un psiholog, șansele de a ajunge la comiterea unei infracțiuni ar fi fost extrem de limitate', mai spune directorul Colegiului Psihologilor.

Evaluările psihologice care se fac acum nu sunt relevante

Iulian Laurențiu Ștefan susține că testele psihologice comerciale le aduc societăților cu răspundere limitată care le vând milioane de euro, dar ele nu au relevanță.

'Testele sunt idei științifice valabile și aplicabile și azi. Dar instrumentarul trebuie validat, etalonat și standardizat pe populații specifice, nu pe populația României, cum am auzit vorbind diverse persoane. De exemplu, în poliție, testele folosite trebuie să fie validate și etalonate pe fiecare grup în parte, adică să fie teste specifice pentru  populația de agenți, pentru populația de comisari, de ofițeri, pentru cei cu activitate managerială sau de comunicare, sau de intervenție în forță. Trebuie să fie teste specifice fiecărui grup. Adică testele trebuie să fie adaptate fiecărui grup', spune Iulian Laurențiu Ștefan.

Pericolul foarte mare este introducerea testelor psihologice comercializate de societăți cu răspundere limitată

Iulian Laurențiu Ștefan susține că există un pericolul foarte mare în cazul teste psihologice sunt luate de la societăți cu răspundere limitată.

'Pericolul foarte mare este introducerea în sistem a unor teste care nu sunt evaluate și validate, a unor teste comericalizate de niște societăți cu răpundere limitată. Aceste teste reprezintă cel mai mare pericol, pentru că nu sunt validate  pe populații specifice, pe populațiile de polițiști,  de agenți,  de ofiței,  de comisari', spune directorul Colegiului Psihologilor.

MAI a achiziționat teste comerciale. Nicio categorie populațională nu poate fi evaluată cu teste care se găsesc și în reviste

Iulian Laurențiu Ștefan subliniază că dacă în România ar fi existat teste standardizate, riscul ca pedofilul din lift să fi comis infracțiunile era nul.

'MAI a achiziționat teste comerciale. Nu știu dacă le-a folosit în cazul acestui agent, pentru că ele nu sunt evaluate.  Nicio categorie populațională nu poate fi evaluată cu teste comerciale, care se găsesc și în reviste, pentru că nu au relevanță profesională', mai spune directorul Colegiului Psihologilor.

'M-a șocat declarația ministrului Afacerilor Interne legată de teste fără licență'

Directorul general al Colegiului Psihologilor spune că l-a șocat declarația ministrului Carmen Dan, care a spus că a aflat că cu stupefacţie că în majoritatea unităţilor din Poliţie se folosesc teste psihologice fără licenţă.

'Noi nu avem în vedere licența comercială și nici nu ne interesează licența comercială. Faptul că un test este achiziționat pe baza unui contract comercial, nu îl face deloc mai valid, mai standardizat sau mai etalonat pe o populație specifică. Ba din contră. De foarte multe ori, sub această marcă comercială se ascund produse care nu sunt suficient testate și validate Este foarte important ca testotecile MAI, cele din facultăți, să fie utilizate, iar studenții și cei 20.000 de psihologi să se implice în munca de etalonare a acestor teste. Soluția privind achiziția unor licențe comericale este o soluție penibilă. Cine a sfătuit-o pe doamna ministru, a sfătuit-o foarte greșit. Nu pot fi înlocuite testele științifice cu cele comerciale.Psihologii pot participa la etalonarea și standardizarea testelor', mai spune Iulian Laurențiu Ștefan.

Agenții economici iau de multe ori cele mai ieftine teste. Sunt afaceri de milioane de euro ale SRL-uri

Calitatea muncii psihologilor este dată și de calitatea instrumentelor, a testelor, susține Iulian Laurențiu Ștefan.

'Agenții economici iau de multe ori cele mai ieftine teste. Sunt afaceri de milioane de euro ale societăților cu răspunderi limitate. Noi considerăm valid un test dacă știm metoda prin care a fost evaluat, validat pe populații specifice, și nu pe declarații pe propria răspundere', a explicat directorul Colegiului Psihologilor.

Loading...
Comentarii