Mergi direct la conținut »
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Directorul Oracle România, acuzat că a primit mită peste 860.000 de euro. Sorin Mîndruţescu trebuie să plătească o cauțiune de jumătate de milion de euro până mâine

De Petre Dobrescu, . Ultimul update Joi, 08 august 2019, 11:11

Sorin Mîndruțescu, directorul general al Oracle România, este acuzat de procurorii DNA că a primit 869.413 euro mită de la reprezentanții unor firme din domeniul IT. În schimbul sumei, el ar fi pus la dispoziție oferte la preț avantajos pentru produsele comercializate de Oracle, în așa fel încât companiile respective să participe la licitații publice organizate de instituții de stat sau cu capital de stat.

Ad placeholder

Procurorii DNA au efectuat miercuri percheziții la sediul companiei Oracle în cadrul unui dosar penal ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție.

Potrivit unui comunicat DNA, în urma audierilor, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Sorin Mîndruțescu, directorul general al Oracle România, acuzat de opt fapte de luare de mită.

Suma totală de 869.413 euro a fost pretinsă şi primită de inculpat, cu titlu de mită, în opt situaţii, în perioada septembrie 2009-noiembrie 2013. Banii au fost primiţi fie în conturi personale ale inculpatului, fie în conturi ale unor societăţi controlate de inculpat.

comunicat DNA

Cauțiune de jumătate de milion de euro

Procurorii anticorupție precizează că a fost fixată o cauțiune în valoare de 500.000 de euro. Suma va fi depusă la o unitate bancară și consemnată pe numele său la dispoziţia DNA sau prin constituirea unei garanţii reale, mobiliare ori imobiliare.

Termenul de depunere a cauţiunii a fost fixat pentru data de 9 august.

„Inculpatul Mîndruţescu Sorin Mihai a pretins şi ulterior a primit suma totală de 869.413 euro, cu titlu de mită, de la reprezentanţii unor firme din domeniul IT (parteneri acreditaţi ai companiei multinaţionale), pentru ca, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, să pună la dispoziţia acestora oferte de preţ avantajoase privind produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaţionale, astfel ca respectivele societăţi să poată să se înscrie şi să participe la anumite licitaţii publice organizate de diverse instituţii de stat sau cu capital de stat – Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica” SA, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Administraţia Româna a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA)”, precizează procurorii DNA.

Ad placeholder

Potrivit anchetatorilor, ofertele de preţ vizau produsele comercializate de Oracle România, în special licenţele IT necesare instituţiilor publice.

Licitaţiile organizate de companiile de stat aveau ca obiect achiziţia de echipamente de tehnică de calcul, componente, accesorii, produse şi aplicaţii software şi servicii conexe necesare implementării unor proiecte de servicii on-line, ori a unor proiecte de dezvoltarea, extinderea şi adaptarea sistemelor informatice. De asemenea, licitaţiile aveau ca obiect suplimentarea ori reînnoirea de produse software ori servicii de suport tehnic şi mentenanţă.

comunicat DNA

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Cu violatorii și cu pedofilii nu e de glumit”. Giovanni Becali, poveste incredibilă din pușcărie
PARTENERI - GSP.RO
„Cu violatorii și cu pedofilii nu e de glumit”. Giovanni Becali, poveste incredibilă din pușcărie
Ce a făcut Emi Pian FIX înainte să moară. S-a aflat acum. Ce veste șocantă
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Ce a făcut Emi Pian FIX înainte să moară. S-a aflat acum. Ce veste șocantă
Horoscop 13 august 2020. Capricornii aplică o lovitură gravă unei relații cu cineva din interiorul familiei
HOROSCOP
Horoscop 13 august 2020. Capricornii aplică o lovitură gravă unei relații cu cineva din interiorul familiei
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close