Distrugatorul antiaerian T45 va reprezenta coloana vertebrala a Marinei Regale Britanice in prima jumatate a secolului XXI. Construita dupa reteta tehnologiei ‘Stealth’ (n. red. – invizibil), nava este destinata protejarii portavioanelor sau grupurilor mari de nave.
Fiecare detaliu al distrugatorului urmareste cresterea caracterului ‘invizibil’ al acestuia. Proiectantii lui T45 au imprumutat elemente de design folosite deja la constructia avioanelor Stealth in scopul de a face detectarea radar a navei aproape imposibila. In acest moment, T45 este primul distrugator care foloseste acest tip de tehnologie. Un proiect asemanator va fi lansat la inceputul lunii iunie si de catre Marina Statelor Unite. Clasa distrugatoarelor T45 va contine opt nave.
Programul de constructie a distrugatorului T45 este cel mai mare de acest fel din Europa, la el contribuind peste 10.000 de oameni din cinci tari membre ale Uniunii Europene.
Sistemul inovator de propulsie, Integrated Electric Propulsion (IEP), combina puterea a doua turbine Rolls-Royce, cea a motoarelor diesel si a energiei electrice. Electricitatea produsa de acest sistem este suficienta pentru a alimenta un oras de dimensiuni medii.
Armele au precizie milimetrica
Arma principala a distrugatorului este un sistem de rachete anti-aer numit PAAMS (Principal Anti-Air Missile System – sistem principal de rachete anti-aer). Acesta poate trage salve de pana la opt proiectile, pe care le ghideaza cu o precizie milimetrica. Rachetele isi urmaresc tintele cu viteze de patru ori mai mari decat viteza sunetului.
Are un radar ce detecteaza sute de obiecte in acelasi timp
Navele T45 sunt inzestrate cu un tun naval Mark 8, de 114 mm. Caracteristica principala a acestuia este rata ridicata de tragere, Mark 8 fiind o arma semiautomata. Tunul este capabil sa traga 25 de focuri pe minut, la o distanta maxima de 22 de kilometri. In plus, T45 este inzestrat cu alte patru tunuri de mici dimensiuni, de 20 si respectiv 30 mm, cu doua lansatoare de racheta destinate navelor inamic si poate transporta si torpile antisubmarin. O alta piesa de rezistenta a noului tip de distrugator este radarul multifunctional SAMSON. Acesta poate detecta toate tipurile de tinte pana la o distanta de 400 de kilometri si poate urmari sute de obiective in acelasi timp. In plus, SAMSON este imun la un posibil bruiaj.
Pana in 2013 se vor lansa 6 nave
In acest moment, sase nave se afla in diverse etape de productie pe santierele companiei britanice BAE Systems si sunt programate sa intre in slujba Marinei Regale in perioada 2009-2013. Prima din aceasta clasa, Daring, a fost lansata la apa in februarie 2006. Celelalte cinci nave sunt Dauntless, lansata la 23 ianuarie 2007, Diamond, Dragon, Defender si Duncan.
Caracteristici
Deplasament: 8.000 de tone
Lungime: 152,4 metri
Inaltime (deasupra apei): 34 de metri
Echipaj: 190 de oameni
Raza de actiune: 13.000 de km la viteza medie (35 kilometri/ora)
Viteza maxima: 50 kilometri/ora