În cele aproape două săptămâni de ascensiune în Alpi, echipa formată din Răzvan Nedu, Alex Benchea, Claudiu Miu, Teofil Vlad, Anca Mihuțescu și Romică Popa a trecut prin încercări și poteci străbătute de puțini la număr: emoția stârnită de trecerea unei crevase, frigul îndurat cu nopțile într-un bivuac aflat deasupra norilor, lupta dintre deznădejde și perseverență când ești suspendat în coardă la aproape 5.000 de metri altitudine.
„Mi-am promis că eu nu voi alege calea ușoară, o să urc și o să le arăt tuturor cât de multe lucruri poate face cineva cu dizabilitate”, a declarat, într-un comunicat de presă, Răzvan Nedu, alpinistul cu vedere 1%.
Răzvan Nedu este vicecampionul mondial la paraclimbing, căpitanul lotului național de paraclimbing și instructor de escaladă pentru copiii cu dizabilități Climb Again, din București. La Climb Again și prin exemplul personal încurajează copiii şi tinerii nevăzători din România să fie independenţi și să reușească să iasă din casele lor.
În cifre, expediția lor a însemnat 3 zile, 30 de ore de mers și cățărat și 3.600 de metri diferență de nivel, până pe vârful Matterhorn.
„La fel e și în viață, și în sport”
„La fel ca pe munte, nu tot drumul este o ascensiune, uneori traseul mai urcă și mai coboară, apoi iar urcă, la fel e și în viață, și în sport”, spune Alex Benchea, tânărul alpinist care nu vede deloc.
Alex Benchea s-a născut fără vedere și i se spune „alpinistul cu ochii albi”. E sportiv al lotului național de paraclimbing, cu medalii câștigate la competiții internaționale. Pe munte, își găsește libertatea, mai spune sportivul.
Muntele are un fel de a te întoarce spre trecutul tău, așa că pe traseu mă tot gândeam la mesajul pe care aș fi vrut să îl primesc în copilărie de la mine, cel din viitor. Pentru că am fost și eu copilul cu dizabilități, iar acum sunt tânărul care încearcă, în fiecare zi, să și le depășească. Așa că pe munte mă îndemnam așa cum îi îndemn acum pe copiii care cred că nu pot.
Alex Benchea:
Acum, Răzvan și Alex se pregătesc pentru următoarea mare provocare: vârful Aconcagua, 6.960 de metri.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro