MENIU CAUTĂ
18 Mai. 2018 08:00

Donald Trump amenință că va lua măsuri contra țărilor NATO care nu-și respectă obligațiile

Distribuie

Donald Trump amenință că va lua măsuri contra țărilor NATO care nu-și respectă obligațiile. Președintele SUA a dat ca exemplu Germania, drept una din țările care nu face suficiente eforturi. 

Preşedintele SUA, Donald Trump, a avertizat joi că Washingtonul „se va ocupa” de ţările membre NATO care nu îşi respectă obligaţiile faţă de alianţă, informează Reuters, potrivit Agerpres. Ca exemplu de ţară care nu face suficiente eforturi, el a menţionat explicit Germania.

Trump a făcut aceste declarații la ședința cabinetului american, la care a luat parte și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Acesta din urmă a elogiat activitatea lui Trump în sprijinul alianţei nord-atlantice:

„Rolul dumneavoastră conducător în privinţa cheltuielilor pentru apărare a contribuit într-adevăr la o schimbare”. Stoltenberg a arătat că în prezent toţi aliaţii îşi sporesc cheltuielile militare şi niciunul nu a mai redus bugetele alocate acestui sector.

Administraţia Donald Trump insistă ca toate ţările NATO să aloce 2% din PIB pentru bugetele apărării. În afară de SUA, din cele 28 de state NATO, 15 au elaborat stretgii în acest sens. Președintele american a lăudat șapte țări, printre care și România, pentru faptul că au îndeplinit acest obiectiv sau o vor face în cursul acestui an.

România este pe primul loc în NATO la capitolul achiziții militare noi. Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a prezentat un raport care arată că Bucureștiul a alocat aproape 34% din bugetul apărării pentru cumpărarea de tehnică militară nouă. Procentul este mai mare ca cel din Statele Unite, Franța, Marea Britanie sau Polonia. Nu suntem, însă, şi în topul țărilor care au cheltuit 2% din Produsul Intern Brut. Cifrele oficiale publicate de NATO arată că Armata României a consumat anul trecut doar 1,8% din PIB. Statele Unite, Grecia, Marea Britanie şi Estonia au fost, în 2017, sigurele țări care au cheltuit procentul de 2% impus de NATO.

În ianuarie 2017, Donald Trump susținea că NATO este un ”proiect învechit”, dar ”foarte important”. Într-un interviu acordat presei europene, liderul de la Casa Albă a insistat că mulţi membri NATO nu plătesc atât cât ar trebui pentru protecţie din partea SUA.

Statele Unite suportă circa 70% din cheltuielile militare ale NATO, o organizație fondată în 1949 pentru a face față Uniunii Sovietice și blocului est-european.


VIDEO / Goana după bugetul Apărării. Competiţie dură între europeni şi americani pentru elicoptere de atac şi transport

INTERVIU VIDEO / Teodor Meleşcanu: Poziţia României în UE nu va fi afectată de scandalul privind mutarea ambasadei la Ierusalim

Citește mai multe despre Donald Trump și nato pe Libertatea.

Comentarii