MENIU CAUTĂ
12 Iul. 2018 11:10 , de Dragoș Sasu

UPDATE. Donald Trump a anulat toate întâlnirile bilaterale de joi. Președintele SUA nu se mai întâlneşte cu Iohannis

Distribuie

Klaus Iohannis va discuta astăzi cu preşedintele Statelor Unite Donald Trump, de la ora 11 (ora României), la un an de la ultima lor întâlnire, care a avut loc la Casa Albă, în Washington. Cei doi lideri au abordat teme care ţin de securitatea în Regiunea Mării Negre, dar şi despre dezvolarea Parteneriatului Strategic în zona economică şi de securitate. Revenim cu amânunte. 

UPDATE Președintele american trebuia să iasă dintr-o întâlnire cu șefii de stat și de Guverne a țărilor din NATO, dar pentru că discuțiile au devenit tensionate, acesta a decis să-și anuleze toate întâlnirile programate, anunțate de Casa Albă. Potrivit unor surse, statele partenere (Afganistan, Georgia, Ucraina etc.) au fost rugate să părăsească sala în care avea loc întâlnirea, iar discuțiile continuă doar între Donald Trump și cele 28 de state membre.

UPDATE. Donald Trump și-a anulat toate întâlnirile bilaterale de joi. Președintele SUA nu se mai întâlneşte cu președintele României, Klaus Iohannis.

Motivele nu sunt cunoscute în acest moment.


Recent, Bogdan Aurescu, consilierul pentru politică externă al preşedintelui Iohannis, a fost în vizită la Washington.  Oficialul român a fost primit la Casa Albă de John Bolton, consilierul lui Trump pentru securitate națională.

„În cadrul întrevederii cu ambasadorul John Bolton au fost discutate aspectele cele mai importante ale cooperării dintre România și SUA în cadrul Parteneriatului Strategic, cu accent pe cooperarea în domeniul securității și apărării. Bogdan Aurescu a transmis mesajul președintelui României, Klaus Iohannis, către președintele Statelor Unite, Donald Trump, cu privire la angajamentul României și al sau personal pentru soliditatea Parteneriatului Strategic dintre cele două state și dorința fermă a României de a pune în practică toate deciziile luate cu prilejul întrevederii excelente a celor doi președinți de la Casa Albă din iunie 2017, când a fost convenită aprofundarea tuturor dimensiunilor Parteneriatului Strategic”, anunţa Ambasada României în Statele Unite ale Americii.

Potrivit sursei citate, John Bolton a exprimat aprecierea Administrației americane pentru mesajul președintelui României și pentru tot ceea ce face România în cadrul NATO, respectiv la nivel regional, ținând seama de poziția strategică a țării noastre și provocările existente în regiunea Mării Negre.

Președintele Iohannis a avut primele întâlniri cu Donald Trump și Emmanuel Macron, la Bruxelles, în 2017, în marja Reuniunii şefilor de stat şi de guvern din ţările membre NATO..

Atunci, șeful statului a avut întâlniri bilaterale cu noul președinte al al Franței, Emmanuel Macron, cu președintele SUA, Donald Trump, precum și cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel și premierul Canadei, Justin Trudeau.

Liderii NATO s-au reunit în 2017 , la Bruxelles, la inaugurarea noului sediu al Alianței. Punctul culminant al reuniunii a fost discursul lui Donald Trump, care s-a întâlnit pentru prima oară cu liderii UE și NATO.

În 2017 a avut loc și vizita oficială de șase zile în Statele Unite a președintelui Klaus Iohannis. Președintele Klaus Johannis s-a întâlnit cu președintele Donald Trump la Casa Albă. La finalul discuțiilor, care au durat 45 de minute, cei doi oficiali au susținut o declarație de presă comună.

Citește și: Iohannis, vizită oficială în SUA; Când a avut loc ultima vizită a unui șef de stat român în SUA și câți președinți americani au venit în România

Citește mai multe despre nato pe Libertatea.

Comentarii