Alina Mungiu-Pippidi subliniază că întrebarea-cheie pentru ancheta DNA și miliardul folosit pentru vaccinuri este următoarea: avem de-a face cu fapte de corupție, mită sau doar o proastă guvernare a unor oameni nepricepuți?

În funcție de răspunsul la această întrebare, după cercetarea tuturor, inclusiv a membrilor CSAT, dacă demonstrează o posibilă mită primită de Florin Cîțu sau Vlad Voiculescu, procurorii pot merge cu ancheta mai departe. 

VIDEO Alina Mungiu Pippidi, despre mortalitatea din pandemie: „Dacă o țară este și ortodoxă, și coruptă ajunge în topul morților, indiferent de gradul de educație”
Alina Mungiu-Pippidi spune că nu e prima dată când procurorii investighează acte politice și nu penale

„Proasta guvernare nu trebuie să fie neapărat guvernare penală”

Libertatea: DNA i-a acuzat pe fostul premier Florin Cîțu și pe foștii miniștri ai sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă de abuz în serviciu în dosarul achiziției de vaccinuri. În ce cheie ar trebui să interpretăm această acțiune a procurorilor DNA?
Alina Mungiu-Pippidi: Nu este pentru prima oară în România când procurorii acționează și intervin pentru a sancționa oportunitatea unor acte politice. S-a creat un precedent, începând cu OUG 13, când cea care a luat inițiativa a fost Laura Codruța Kovesi, moment când am spus că va deschide seria unor mari abuzuri. Lucrurile de oportunitate politică trebuie judecate de parlamente, de comisii de anchetă parlamentară. Este periculos să judece procurorii, mai ales procurorii anticorupție. Noi putem să nu fim de acord cu anumite acte ale unor politicieni, sunt oameni politici care pot să propună să se reducă legislația penală sau să se cumpere prea multe vaccinuri, când nu știam multe despre vaccinuri. 

Mircea Geoană și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale. „România are nevoie de lideri care să asculte” | VIDEO
Recomandări
Mircea Geoană și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale. „România are nevoie de lideri care să asculte” | VIDEO

Poate ai oameni nepricepuți care sunt în funcție, incompetenți. Există mai multe variante de erori. Putem să spunem în fiecare caz că e abuz în serviciu să trimiți procurorii? Nu încalcă asta limita constituțională care spune că în politică e legitim să existe mai multe păreri, inclusiv păreri proaste?

Proasta guvernare nu trebuie să fie neapărat guvernare penală. M-aș simți mai bine dacă exista vreo aluzie, oricât de fină, că acești oameni au luat un comision din aceste vaccinuri. Cea mai mică aluzie dacă ar fi. Poate nu vor să riște până nu fac perchezițiile și vor să caute. Aș vedea întemeiată intervenția DNA dacă se identifică un comision.

– Susțineți că deosebirea majoră este între oportunitate și un interes material?
– Acolo unde guvernezi prost în interes particular se numește corupție și este normal să intervină procuratura. Este normal să intervină procuratura doar pentru proastă guvernare? Atât de largă este definiția abuzului în serviciu? Au fost încercări de a restrânge definiția abuzului în serviciu pentru a nu mai exista asemenea discuții. La aceste încercări s-au opus domnii Cîțu și Voiculescu. 

Ce se întâmplă astăzi este un gram de răzbunare politică. Exact ei au încercat să facă asta altor oameni și astăzi li se face lor. Dacă faci o regulă bună și o aplici, ea protejează pe toată lumea.

Alina Mungiu-Pippidi:
ANALIZĂ | Dronele și rachetele rusești depășesc granițele Ucrainei și ajung inclusiv în România. Unde sunt liniile roșii ale NATO
Recomandări
ANALIZĂ | Dronele și rachetele rusești depășesc granițele Ucrainei și ajung inclusiv în România. Unde sunt liniile roșii ale NATO

– Ați amintit de Laura Codruța Kovesi. Parchetul European condus de ea anchetează achiziția de vaccinuri la nivel european. Presa internațională a ridicat semne de întrebare despre rolul jucat în negocierile pentru vaccin de președinta CE, Ursula von der Leyen. Vedeți o posibilă legătură între cele două anchete?
Nu știu, Parchetul European nu este amestecat la noi. Nu este mai puțin adevărat că, dacă văd ce se întâmplă la nivel european, și procurorii români și-au spus că de ce nu ei? Evident că sunt plângeri în România, evident că sunt partide politice pentru care domnul Cîțu este incomod și iritant. 

La nivel european s-au făcut mari erori cu vaccinurile față de cum au manageriat Marea Britanie sau Donald Trump. Europa a făcut multe greșeli de oportunitate. Greșelile de oportunitate sunt penale și imputabile Ursulei von der Leyen? După părerea mea, nu sunt. După o anchetă, îi poți îndepărta administrativ, să arăți că au greșit. Problema este că multe vaccinuri nu au ajuns și în Africa. Nu s-a făcut însă un gest generos.

– Strategia de vaccinare a fost aprobată în 2020, într-o ședință CSAT condusă de președintele Klaus Iohannis. Credeți că decizia privind numărul de vaccinuri a fost luată de Florin Cîțu împreună cu președintele Klaus Iohannis, cel care negociase la nivel european cu reprezentanții Comisiei Europene?
Toți acești oameni erau diletanți. Nu era în anturajul lor absolut niciun virusolog care să le spună că, chiar dacă vaccinul o să fie un succes, peste un an sau doi va trebui alt vaccin. Ei nu știau. 

Cine a câștigat confruntarea dintre Kamala Harris și Donald Trump, în viziunea BBC și Politico. Cele trei subiecte care au înclinat balanța decisiv
Recomandări
Cine a câștigat confruntarea dintre Kamala Harris și Donald Trump, în viziunea BBC și Politico. Cele trei subiecte care au înclinat balanța decisiv

A fost o perioadă când nu se găseau vaccinuri și nu știam când se găsesc. Poate a fost o greșeală de bună-credință, să cumperi mai multe vaccinuri decât trebuie.

Sunt convinsă că președintele Klaus Iohannis habar nu are. Președintele dă totul pe cei din jur. Dacă duci o decizie în CSAT nu faci decât să o duci într-un loc în care oamenii se pricep și mai puțin la epidemii. 

Poate așa se vor apăra, vor spune că au băgat-o în CSAT și toată lumea a fost de acord. E o apărare plauzibilă. Chestia de fond rămâne asta: dacă procuratura poate să dovedească faptul că cineva a avut de câștigat și a avut intenția să arunce cu banii sau a fost un interes financiar.

„Nu înțeleg de ce ducem discuția în penal, e un populism al anticorupției care ignoră realitatea”

– Se folosește în jurul acestei achiziții termenul de jaf, e un termen folosit de PSD și de cei de la AUR.
Eu nu am fost de acord cu aceste denumiri. Este foarte greu de manageriat o pandemie. Să îi văd pe alții cum vor manageria alte pandemii. În toate țările au fost și greșeli, pentru că nimeni nu mai trecuse printr-o pandemie. 

Dacă nu se luau vaccinuri, îi dădea cineva în judecată pentru omor prin imprudență. Nu înțeleg de ce ducem discuția în penal, prea multe lucruri se duc în penal, e un populism al anticorupției care ignoră realitatea, că țările care sunt eficiente în lupta anticorupție rezolvă lucrurile administrativ, nu penal. Penalul e adesea instrumentalizat politic.

– Considerați că a crescut productivitatea DNA în perioada preelectorală? E o revitalizare a DNA înaintea campaniei electorale?
– Nu suntem chiar așa. Dacă se întâmpla în aprilie – mai, eram mai aproape de campania electorală. Românii sunt mereu într-o campanie.

– Nu credeți că ancheta va avea efecte politice?
– Consecințe politice sunt și un gram de instrumentalizare sunt. Singura cale de a evita este să devină clar că nu este treaba DNA, nu face parte din mandatul DNA să ancheteze faptele legate de acțiunea politică, de deciziile politice. Dacă au indicația că e profit personal pentru cineva, să spună.

– Vlad Voiculescu a negat orice implicare în luarea deciziei și a spus că ea a aparținut fostului premier Florin Cîțu.
Vom vedea dacă toată lumea a fost complet nevinovată. Dacă există indicii că au fost unii care au profitat, nu este nimeni deasupra oricărei bănuieli, dintr-odată intervenția este justificată. Rămâne de văzut. Li se ridică imunitatea pentru a-i ancheta. Oamenilor ăstora o să li se distrugă reputația. Ei au susținut că DNA are dreptul să ancheteze fapte de oportunitate.

„O anchetă bună va cerceta pe toată lumea”

– Ce se transmite societății, ce înțeleg oamenii dintr-o asemenea acțiune a DNA într-o țară în care lumea nu s-a vaccinat?
Poate se vor simți vinovați că unii sunt în pericol să se ducă la pușcărie că le-au luat lor medicamente pe care ei nu le-au folosit. Mă îndoiesc. 

Cred că nu îi pasă nimănui și nu îi pare nimănui rău de ei. Lumea e împinsă de toate teoriile conspiraționiste că orice intervenție a organelor de anchetă e în scop partizan.

– Plătesc, potrivit mai multor intervenții, chiar pentru marele jaf?
Acesta e populismul care domnește, dar în fruntea populismului cu penalii și a utilizării fără discernământ a anticorupției au fost Voiculescu și Cîțu. Doamna Mihăilă a fost o persoană băgată în față, o subordonată.

– Dacă pe Cîțu și Voiculescu i-ați definit ca pierzători în urma acțiunii DNA, avem și câștigători politici ai acțiunii?
Acțiunea nu este finalizată, nu știm ce-o să iasă. Dacă se infirmă, cei acuzați astăzi ar putea-o transforma într-o chestie spre gloria lor. Este doar un început de anchetă.

– Ar trebuie să dea o explicație privind achiziția de vaccinuri și președintele Klaus Iohannis sau nu ar trebui implicat în anchetă?
O anchetă bună va cerceta pe toată lumea.

– Inclusiv pe președintele Iohannis?
Inclusiv pe cine a fost în ședință, da, pe toată lumea, inclusiv pe Klaus Iohannis. În calitate de martor, nu trebuie să fie inculpată toată lumea. Trebuia început printr-un alt tip de anchetă, printr-o anchetă administrativă, parlamentară. După aceea era mai clar.

Dacă ridică imunitatea, să-și facă perchezițiile și să lămurească repede despre ce este vorba. 

Dacă este vorba doar despre oportunitate și nu există suspiciune în materie de integritate a cuiva ar trebui închis cu NUP și gata. 

Care sunt acuzațiile DNA

DNA le-a cerut joi președintelui României și Senatului ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă în legătură cu achiziția vaccinurilor anti-COVID.

Cei trei sunt acuzați de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv, complicitatea, potrivit unui comunicat de presă al instituției. 

Procurorii cercetează „aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.

Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 de doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane de persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 de doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 de euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului.

Cine sunt cei trei politicieni vizați

Florin Cîțu este în prezent senator PNL și a fost premier al României în perioada 23 decembrie 2020 – 25 noiembrie 2021, dar și ministru interimar al sănătății vreme de o săptămână, între 14 aprilie 2021 și 21 aprilie 2021. Pentru ridicarea imunității lui Cîțu este nevoie de votul Senatului. 

Vlad Voiculescu a fost ministru al sănătății în Guvernul Cîțu în perioada 23 decembrie 2020 – 14 aprilie 2021, când a fost îndepărtat din guvern de premier. În prezent, este președintele USR București.

Ioana Mihăilă a fost ministru al sănătății în perioada 21 aprilie 2021 – 8 septembrie 2021.

Pentru ridicarea imunității celor doi foști miniștri ai sănătății este nevoie de încuviințarea președintelui Klaus Iohannis.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (36)

Codrean   •   25.11.2023, 15:53

Cu cateva minute in urma am citit declaratiile ministrului in functie, Rafila. Am ramas perplex.Ce s-a achizitionat - si consumat-distrus- expirat a costat peste doua miliarde de LEI !!! Ce ni s-a propus peste nu a fost nici achizitionat si nici platit. Cine minte aici ? Ministrul sau procurorii ?

.ZORRO.   •   25.11.2023, 08:47

Klaus Iohannis trebuie cercetat ca suspect/ inculpat, nu ca martor.

hurricane   •   25.11.2023, 07:19

sa cerceteze pe toti cei implicati

Vezi toate comentariile (36)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Un telefon Android de doar 200 de dolari are ecranul mult mai bun decât noul iPhone 16, care costă peste 800 de dolari
Știrileprotv.ro
Un telefon Android de doar 200 de dolari are ecranul mult mai bun decât noul iPhone 16, care costă peste 800 de dolari
Schimbare de look! Cum arată Angela Similea, la 78 de ani! Artista stă departe de lumina reflectoarelor
Viva.ro
Schimbare de look! Cum arată Angela Similea, la 78 de ani! Artista stă departe de lumina reflectoarelor
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Libertateapentrufemei.ro
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Patru zodii pot să se îmbogățească până pe 20 septembrie. Noroc la bani, reușite mari și visuri împlinite pentru acești nativi
FANATIK.RO
Patru zodii pot să se îmbogățească până pe 20 septembrie. Noroc la bani, reușite mari și visuri împlinite pentru acești nativi
Handbalul ca mod existențial » Dialog captivant cu Bianca Grigore, sportiva de 17 ani îndrăgostită de citit și care are un vis suprem: „Îmi doresc din tot sufletul să las o amprentă aici” + „E esențial să-mi antrenez mintea!”
GSP.RO
Handbalul ca mod existențial » Dialog captivant cu Bianca Grigore, sportiva de 17 ani îndrăgostită de citit și care are un vis suprem: „Îmi doresc din tot sufletul să las o amprentă aici” + „E esențial să-mi antrenez mintea!”
Cum se scrie corect gramatical: deloc sau de loc? Mulți români greșesc
FANATIK.RO
Cum se scrie corect gramatical: deloc sau de loc? Mulți români greșesc
El este noul iubit al uneia dintre cele mai îndrăgite cântărețe! S-au cunoscut într-o excursie cu barca și s-au îndrăgostit!
Unica.ro
El este noul iubit al uneia dintre cele mai îndrăgite cântărețe! S-au cunoscut într-o excursie cu barca și s-au îndrăgostit!
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Orangesport.ro
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Ce arată necropsiile tinerelor ucise de "Şacalul". Denisa și Delia au sfârșit în același fel
Observatornews.ro
Ce arată necropsiile tinerelor ucise de "Şacalul". Denisa și Delia au sfârșit în același fel
Horoscop 11 septembrie 2024. Berbecii au de ales între a se grăbi și a spune tot ce le vine la gură sau a se disciplina printr-un act de voință
HOROSCOP
Horoscop 11 septembrie 2024. Berbecii au de ales între a se grăbi și a spune tot ce le vine la gură sau a se disciplina printr-un act de voință

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI