Mergi direct la conținut »
Dosarul Belina ajunge în instanță; Fostul ministru Rovana Plumb scapă de acuzațiile din dosar după votul Parlamentului
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Dosarul Belina ajunge în instanță; Fostul ministru Rovana Plumb scapă de acuzațiile din dosar după votul Parlamentului

Dosarul Belina ajunge în instanță; Fostul ministru Rovana Plumb scapă de acuzațiile din dosar după votul Parlamentului

Dosarul de corupție care vizează modalitate de trecere a unor areale din gestiunea statului în gestiunea CJ Teleorman, denumit „Belina”, a fost trimis în judecată de procurorii DNA.

De Cătălin Lupășteanu,

În acest caz procurorii DNA au fost nevoiți să dispună clasarea acuzațiilor formulate pe numele fostului ministrul al Mediului și Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, după ce Parlamentul majoritar PSD a făcut scut și a respins solicitarea DNA de începere a urmăririi penale pe numele său.

„Față de numita Plumb Rovana, deputat în Parlamentul României, fost ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice, procurorii au solicitat încuviințare pentru începerea urmăririi penale sub aspectul complicității la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Prin hotărâre adoptată în plen, Camera Deputaților a hotărât să nu ceară urmărirea penală a deputatei, prin urmare, față de aceasta s-a dispus clasare”, se arată în dosarul procurorilor.

Protagoniștii

Astfel vor fi judecați fostul secretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (M.D.R.A.P.) și fost vice-premier al României, Sevil Shhaideh, pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, Ionela Stoian, fostă Vasile, director în cadrul M.D.R.A.P, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, fostul președinte al CJ Teleorman Adrian Ionuț Gâdea pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și la participație improprii la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave.

De ce a refuzat Cristian Tudor Popescu invitația la dezbaterea organizată de Klaus Iohannis
Recomandări

De ce a refuzat Cristian Tudor Popescu invitația la dezbaterea organizată de Klaus Iohannis

Vor mai răspunde în fața instanței de judecată în acest caz și Mariana Sanda Gheorghiu, asistent registrator principal în cadrul Biroului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Alexandria, pentru fals intelectual și Rodica Gușă, asistent registrator în cadrul Biroului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Alexandria, pentru trei fapte de fals intelectual în formă continuată.

În rechizitoriul transmis Tribunalului București procurorii DNA notează că în anul 2013, prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

Iohannis a anunțat ce se va întâmpla dacă Viorica Dăncilă apare la dezbaterea organizată marţi
Recomandări

Iohannis a anunțat ce se va întâmpla dacă Viorica Dăncilă apare la dezbaterea organizată marţi

Pentru realizarea transferului de proprietate a fost adoptată H.G. 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziții legale.

Fiind situate în albia minoră a Dunării, Insula Belina și Brațul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii și al Constituției, prin urmare nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu județean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege.

Ocupație de secretar de stat

Concret, arată procurorii, în perioada 23 septembrie 2013 – decembrie 2013, în calitate de secretar de stat, Sevil Shhaideh a inițiat, a fundamentat, a introdus pe circuitul de avizare și a prezentat guvernului pentru aprobare un proiect de hotărâre de guvern (ce se va numi H.G. 943/2013), precum și nota de fundamentare pe care a semnat-o, în calitate de inițiator.

Tolo: Caracal și Timișoara: 112 și STS, avem o problemă!
Recomandări

Tolo: Caracal și Timișoara: 112 și STS, avem o problemă!

Pe baza acestor acte s-a aprobat transmiterea unor părți din Insula Belina și Brațul Pavel către domeniul public al județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman.

Aceasta, în condițiile în care demnitarul cunoștea că în acest mod întocmește acte care încalcă o serie de dispoziții legale.

Mai mult, spun procurorii, Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției formulaseră observații pe parcursul circuitului de avizare prin care semnalau că există aspecte de nelegalitate în ceea ce privește transferul, aspecte ce au fost ignorate.

La rândul său, în aceeași perioadă, inculpata Stoian (fostă Vasile) Ionela, în calitate de director la MDRAP – Direcția Juridică, Relația cu Parlamentul și Relații Internaționale, a ajutat la fapta prevăzută de legea penală reținută în sarcina inculpatei Sevil Shhaideh.

Shhaideh a fost sprijinită, se arată în dosar, de Ionela Stoian, fostă Vasile, care a sprijinit demersurile nelegale prin aceea că: nu a întocmit note referitoare la observațiile pe care le-au făcut cele două ministere avizatoare (ministerul Justiției și cel al Finanțelor Publice), nu a respectat reglementările privind circuitul de avizare și a contribuit la crearea unei reprezentări false MFP și MJ referitor la contactele de închiriere deja existente.

De menționat că, anterior acestor demersuri, suprafețe din Insula Belina și Brațul Pavel fuseseră închiriate prin contracte unei firme private și unei persoane.

Cu actele „curate”

Pentru a nu atrage atenția administrației publice centrale cu privire la existența unor interese ale acelei firme private referitor la insula Belina și Brațul Pavel, s-a dorit obținerea unor extrase de carte funciară „curate”, în care să nu apară contractele de închiriere având ca părți Administrația Apele Române (A.N.A.R) și firma respectivă.

Această activitate a fost coordonată fostul șef al CJ Teleorman Gâdea Ionuț, care a solicitat Administrației Naționale „Apele Române” avizarea favorabilă a transferului menționat, a ignorat existența extraselor de carte funciară care conțineau sarcinile firmei private.

Acesta a coordonat înlocuirea acestora cu niște extrase de carte funciară noi, care nu mai prevedeau contractele de închiriere și și-a însușit prin semnătură proiectul de notă de fundamentare în care era trecut, necorespunzător adevărului, că imobilele nu sunt grevate de sarcini.

Sub pretextul îndreptării unei erori materiale, Gheorghiu și Gușă, în calitate de registratori, cu încălcarea legii, respectiv a unor prevederi din Codul civil, au întocmit si semnat acte pe baza cărora să fie radiate notările privind încheierea contractelor de închiriere cu acea firmă privată.

De asemenea, în perioada iunie 2013 – septembrie 2013, Gâdea a ajutat la fapta prevăzută de legea penală reținută în sarcina lui Shhaideh, prin aceea că: a promovat un proiect de hotărâre de consiliu județean privind transferul Insulei Belina și Brațului Pavel în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean, a inițiat un proiect de hotărâre de guvern reținând, în mod vădit contrar legii, legalitatea proiectului cu caracter individual ce se va numi H.G. 943/2013, având cunoștință despre încălcarea dispozițiilor legale care reglementează normele de tehnică legislativă, a trimis neoficial către MDRAP documente emanând de la CJ Teleorman în formă de proiect, unele nesemnate și în lipsa adoptării unei hotărâri de consiliu județean.

Contracte cu dedicație

În cursul lunii ianuarie 2014, după adoptarea HG 943/2013 prin care se consfințea trecerea Insulei Belina și a Brațului Pavel în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean, în calitate de președinte al CJ Teleorman, Gâdea a făcut demersuri astfel încât, pe baza HG 943/2013, să creeze posibilitatea încheierii a trei contracte de închiriere între Consiliul Județean Teleorman pe de o parte și o societate comercială și o altă persoană pe de altă parte.

Contractele, având ca obiect părți din insula Belina și brațul Pavel al fluviului Dunărea (în suprafață totală de 80 ha), au fost încheiate pe o perioadă de 10 ani, fără organizarea unei licitații și fără inițierea și parcurgerea procedurii de emitere a unei hotărâri de consiliu județean.

Prejudiciul

Prin infracțiunile lui Shhaideh, Gâdea, și Stoian, s-au creat două prejudicii, arată procurorii DNA.

Astfel un prejudiciu a fost creat statului român și este de 3.237.800 de lei, reprezentând valoarea totală a celor două bunuri (Insula Belina și Brațul Pavel) ieșite din patrimoniul statului român și 248.126,334 lei (echivalent a 50 % din suma provenită din cele trei contracte de închiriere care trebuia încasată de bugetul de stat în perioada 16 ianuarie 2014 – 23.04.2018.

Un alt prejudiciu s-a produs Administrației Naționale „Apele Române”, în valoare de 248.126,334 de lei, echivalent a 50% din suma provenită din cele trei contracte de închiriere care trebuia încasată de această instituție în calitate de titular al dreptului de administrare a imobilelor.

Explicația DNA

DNA arată că patrimoniul statului – care diferă de cel al unei unități administrativ teritoriale – a fost văduvit de două bunuri imobile ce îi aparținuseră și care i-au ieșit din proprietate în favoarea județului Teleorman respectiv: Insula Belina cu valoare de inventar 2.787.800 de lei și Brațul Pavel cu valoare de inventar de 450.000 de lei (valoarea totală a celor două bunuri imobile ieșite din patrimoniul statului fiind de 3.237.800 de lei).

La această valoare se adaugă și un prejudiciu rezultat din faptul că, în perioada 16 ianuarie 2014 – 23.04.2018, ca urmare a încheierii nelegale a trei contracte de închiriere între Consiliul Județean Teleorman pe de o parte și o societate comercială și o altă persoană pe de altă parte, statul român și ANAR nu au încasat chiria ce li se cuvenea.

Corelativ, județul Teleorman a obținut un folos patrimonial de 3.237.800 de lei, cât reprezintă valoarea totală a celor două bunuri imobile intrate în patrimoniul lui și un folos patrimonial în cuantum de 496.252,668 de lei, echivalentul sumei provenind din contractele de închiriere, sarcini ale imobilelor.

Pentru repararea pagubei produse prin infracțiuni și pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare, procurorii DNA au instituit măsuri asigurătorii asupra bunurilor lui Shhaideh, Gâdea și Stoian.

Citește și CORESPONDENȚĂ DIN ITALIA/ Una dintre cele mai moderne nave militare din lume a fost lansată la apă. E spital mobil, centrală electrică plutitoare și produce apă potabilă!

Close
Închide
  Close