UPDATE 2: Magnatul Ioan Niculae a primit doi ani și șase luni de închisoare, cu executare. Gheorghe Bunea Stancu, fost președinte al Consiliului Județean Brăila, a primit, la rându-i, trei ani de închisoare.
Ioan Niculae este al doilea cel mai bogat român, cu o avere estimată la 1 – 1,1 miliarde de euro.
Directorul INSOMAR, Bogdan Teodorescu, a primit, la rându-i, tot doi ani și jumătate de închisoare. Aceeași pedeapsă i-a fost dată lui Viorel Barac, director în cadrul companiei lui Ioan Niculae.
Ioan Niculae are 60 de ani, astfel că va putea fi eliberat condiționat după executarea unei treimi din pedeapsă. Teoretic, asta înseamnă că magnatul va sta zece luni în spatele gratiilor.
UPDATE: Procurorul de ședință din partea DNA cere condamnarea la închisoare cu executare, spre maximul pedepsei prevăzut de lege, pentru magnatul Ioan Niculae. Acuzarea își motivează solicitarea și pe declarația de astăzi a magnatului, care, inițial, a susținut că nu i-a cerut nimeni niciodată să susțină vreo campanie electorală. După audierea lui Viorel Hrebenciuc, care a recunoscut sponsorizările, Ioan Niculae și-a… nuanțat, astăzi, declarațiile, arată procurorul de ședință. Acesta cere pedepse maxime și pentru ceilalți inculpați.
Instanța a rămas în pronunțare. Decizia va fi definitivă. Instanța a anunțat că se va pronunța astăzi!
Finanțatorii campaniei electorale prezidențiale a lui Mircea Geoană, din 2009, și-ar putea afla curând verdictele finale. La Curtea de Apel București au loc ultimele audieri. Printre cei care au venit astăzi în fața judecătorilor se numără magnatul Ioan Niculae.
”Legat de declaratia lui Hrebenciuc. Consuder ca declarația acestuia dată anterior nu corespunde adevărului. Recunosc întâlnirea de pe 28 octombrie. Am luat registrul de intrare de la Interagro. A existat un telefon de la poartă, când mi s-a spus că sunt căutat de Viorel Hrebenciuc. Eu eram la etajul șapte. Discuția a durat 15 minute. La final m-a intrebat dacă sunt de acord să finanțez campania lui Geoană. Nu a precizat sub ce formă. Eram surprins de propunere, era pentru prima dată. Am spus că aș putea să sponsorizez, dar să fie legal și plătit prin bancă. A rămas că mă va căuta ulterior. Nu a mai revenit. Nu este adevărat ca nu am vorbit cu Ionuț Costea (cumnatul lui Mircea Geoană, director al Eximbanl – n.r.). Îl știam mai bine decât pe Hrebenciuc”, a declarat Ioan Niculae în fața judecătorilor.
Depoziția lui Viorel Hrebenciuc, la care s-a referit Ioan Niculae, de la termenul anterior al procesului: ”Mircea Geoană știa de modalitatea de finanțare a sondajelor. Știa că se achitau printr-un contract Între Interagro și Insomar, pentru ceva fictiv. Adică niște sondaje de cercetare în constructii. Geoană se consulta des cu Sorin Ovidiu Vîntu”, a declarat Hrebenciuc, care a mai spus: ”L-am rugat pe Ioan Niculae să plătească unele sondaje la Insomar. El a fost de acord. Am aflat ulterior că între Interagro și Insomar s-a încheiat un contract. Dar în realitate era pentru sondajele lui Geoană. Mircea Geoană știa de acest contract”.
Acuzațiile procurorilor:
Dosarul ”Mită pentru campania electorală a lui Geoană” a fost trimis de DNA în judecată în ianuarie 2012:
”În cursul anului 2009, inculpatul Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a Partidului Social Democrat (PSD), pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de 1.000.000 euro de la inculpatul Niculae Ioan, patron al SC INTERAGRO SA, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD. Potrivit înţelegerii infracţionale, sumele de bani urmau a fi furnizate indirect, în sensul că Ioan Niculae urma să achite plăţi către diferiţi furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituţii implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. În acest fel, se disimula destinaţia reală a sumelor de bani, ocolindu-se dispoziţiile legale referitoare finanţarea partidelor politic.
În schimbul banilor oferiţi, Ioan Niculae a solicitat ca, în cazul câştigării alegerilor de către candidatul partidului menţionat, să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi la nivelul celor două societăţi naţionale ce aveau ca obiect gestionarea şi distribuirea gazului natural (S.N.T.G.N. TRANSGAZ şi SNGN ROMGAZ SA).
Pe parcursul cercetărilor s-a stabilit că, din cei 1.000.000 euro, s-a plătit efectiv suma de 641.730 lei, aproximativ 150.000 euro, folosindu-se drept paravan un contract încheiat între societatea controlată de Ioan Niculae – INTERAGRO SA şi SC INSOMAR srl. Acest contract a fost încheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legală destinaţiei reale a sumelor de bani, şi anume finanţarea unui partid politic cu încălcarea dispoziţiilor legale.
Contractul propriu zis şi actele aferente (procesul verbal de recepţie, facturi) au fost încheiate de inculpaţii Bărac Viorel şi Teodorescu Gheorghe, cu mijlocirea inculpatului Ioan Niculae”.
 

Cum a conceput copiii, cât timp era la pușcărie. Borcea: N-am fost niciodată la camera nupțială
PARTENERI - GSP.RO
Cum a conceput copiii, cât timp era la pușcărie. Borcea: N-am fost niciodată la camera nupțială
Ce dramă pentru Carmen Iohannis. Soția președintelui, momente tulburătoare. E oribil ce i s-a întâmplat
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Ce dramă pentru Carmen Iohannis. Soția președintelui, momente tulburătoare. E oribil ce i s-a întâmplat
Horoscop 12 iulie 2020. Balanțele marchează astăzi finalul unei perioade dificile din viața lor profesională
HOROSCOP
Horoscop 12 iulie 2020. Balanțele marchează astăzi finalul unei perioade dificile din viața lor profesională