Și după ce fetele au împresurat-o pe fata dezgolită, una dintre ele strigă: „Scuipați-o, că asta merită!”, iar fetele, din nou, se conformează.

Scena se petrece la sediul comun al Fundațiilor Eurodemos și Kasta Morrely din Iași, aflate amândouă sub comanda aceleiași persoane, Morel Bolea.

Două organizații pentru tineri din Iași sunt, de fapt, un centru de abuz sexual și tortură!  Virginitatea e condiția de aderare
Morel Bolea, colecționar de titluri pompoase

Mulți ani mai târziu, una dintre tinerele din acea cameră își amintește ziua respectivă ca printre cele mai oribile din viața ei.

„Ne-a chemat pe rând să vedem că e neagră toată, că e distrusă pentru că s-a futut o vară întreagă”, spune Diana*. „Nu știam la ce să ne uităm, trebuia să ne imaginăm. M-a oripilat, pentru că puteam să fiu eu în locul ei”

Era incredibil de umilitor pentru mine să devalorizez o altă ființă umană în halul ăsta, mai ales că era una dintre fetele la care țineam foarte mult. Toate ne-am purtat urât cu ea în următoarea perioadă. A fost îngrozitor.

*Diana, victimă:

Motivul acestei pedepse este o călătorie pe un vapor. Fata umilită a fost pe un iaht unde erau mai mulți bărbați, iar așa ceva este de netolerat în curtea lui Morel Bolea.

Ademenirea

Ce sunt asociațiile Kasta Morrely și Eurodemos din Iași? Kasta se prezintă ca fiind un fel de agenție de modă, a doua este o organizație pentru implicarea tinerilor în proiecte civice.

Amândouă sunt conduse de același bărbat și de fetele pe care el le controlează. Persoanele de sex masculin nu au ce căuta în nucleul celor două asociații.

Kasta Morrely, prezentări de modă cu ștaif

Două organizații pentru tineri din Iași sunt, de fapt, un centru de abuz sexual și tortură!  Virginitatea e condiția de aderare
Fashion Week Iași, cel mai important eveniment organizat de Kasta Morelly

Liderul organizațiilor este Morel Bolea. Are aproximativ 60 de ani, datele despre el sunt incerte, iar în subordine are în jur de 15-20 de fete și femei, unele abia adolescente, altele trecute de 40 de ani.

Cel mai important eveniment pe care-l organizează este Fashion Week Iași. O prezentare de modă la care participă sute de oameni, designeri, manechine, politicieni, ocazional Casa Regală și, conform site-ului lor, au sponsori precum Ford, Gerovital și Betty Ice.

În trecut, evenimentul a fost realizat în colaborare cu Fashion TV și Bucharest Fashion Week, ambele deținute de interlopul Nicu Gheară. 

Un alt prieten al organizatorilor și participant recurent este primarul orașului Iași, Mihai Chirica. Primăria municipiului a acordat în ultimii cinci ani 190.830 de lei pentru organizarea evenimentelor.

Eurodemos, finanțată din bani publici

A doua organizație, Eurodemos, există de 30 de ani, conform paginii sale de Facebook. Asociația organizează dezbateri cu teme legate de drepturile omului (cum ar fi lupta împotriva traficului de persoane sau a violenței domestice), baluri și petreceri pentru tineri, tabere, ateliere, cursuri, spectacole, simpozioane, expoziții, concursuri și tot felul de alte evenimente.

Presa locală scrie că organizatorii primesc zeci de mii de euro în fiecare an de la Primăria Municipiului Iași pentru aceste activități.

Kasta Morrely, lansat ca un proiect Eurodemos, organizează și participă la evenimente de modă. Apoi a devenit propria entitate, dar este formată din aceiași oameni ca Eurodemos.

Sunt, deci, două atracții pentru o tânără fată: Eurodemos pentru elevele care au un simț activist și Kasta Morrely pentru fetele pasionate de modă și imagine. 

Un guru cu prieteni la nivel înalt

Două organizații pentru tineri din Iași sunt, de fapt, un centru de abuz sexual și tortură!  Virginitatea e condiția de aderare
Morel Bolea (dreapta), alături de fostul primar al Constanței Radu Mazăre

„«Dacă visezi singur, nu-i decât un vis, dacă visezi împreună cu prietenii, se ivesc zorii realității» – Morel Bolea”, scrie pe site-ul Eurodemos.

În interiorul organizațiilor, Morel Bolea este prezentat drept un expert, vizionar, intelectual, prieten, părinte, salvator și om cu influență la nivel înalt, cu puteri extraordinare, ba chiar supranaturale. 

Conform site-ului eurodemos.org, Morel Bolea are o grămadă de titluri, diplome și onoruri, printre care „Ambasciatore at Large, Sovereign Order of Saint John of Jerusalem” și „Conte al Familiei Imperiale și Regale Rurikovich”  – două titluri pompoase și egale în realitate cu o vrajă a lui Harry Potter.

Raiul, văzut din interior

Morel Bolea are asigurat confortul financiar – fete care au părăsit organizațiile spun că el nu muncește, doar dă ordine, dar controlează toți banii pe care colectivul îi produce din proiecte europene și proiecte sponsorizate de Primăria Municipiului Iași. 

Colectivul își divinizează liderul, iar o tânără proaspăt venită este năucită de șansa de a fi alături de el și de a face parte din acest grup.

În ciuda acestui exercițiu de supunere, cele cinci fete cu care am vorbit pentru acest articol spun că prima impresie pe care le-a creat-o Morel Bolea a fost de respingere sau dezgust. 

Dar imaginea transmisă în afară e că fetele din jurul lui sunt prietenoase, frumoase și deștepte, au activități interesante și par a fi unite și iubitoare, ca o familie. Vom prezenta trei dintre mărturiile primite.

Virginitatea, condiție la angajare

Nu oricine poate să facă parte din aceste organizații. O regulă esențială este ca tinerele să fie virgine. În caz contrar, înseamnă că fata este „murdară, deformată, infestată de viruși și sortită eșecului”.

Un alt criteriu, nu la fel de important, dar dezirabil e ca nou-venita să facă parte dintr-o familie destrămată, în care părinții sunt divorțați sau unul dintre ei este decedat și cu o situație materială precară. În acest fel, Morel Bolea poate să ia rolul tatălui salvator și protector.

Următorul pas este izolarea tinerei de familie, prieteni, societate și, mai ales, de potențiali iubiți. 

Morel Bolea ține ședințe interminabile, până în zorii zilei, în care debitează cu mult talent oratoric tot felul de teorii imposibil de verificat, învățături și sfaturi de viață. Doctrina pe care o propovăduiește trebuie aplicată cu sfințenie.

Izolarea de familie și dedicarea pentru Bolea

Mentorul spune, spre exemplu, că părinții și prietenii vor fi geloși pe membrele grupului. Ei fac parte dintr-o pătură socială inferioară și vor încerca să le tragă în jos.

Dacă vor să se salveze și să reușească în viață, fetele trebuie să renunțe la cei dragi și să se dedice lui Morel Bolea.

Această strategie este deosebit de eficientă – dacă părinții observă că copilul lor petrece prea mult timp la sediu sau, pur și simplu, se comportă ciudat, vor încerca să ia măsuri, cum ar fi să-i interzică să mai meargă la Eurodemos și Kasta Morrely.

Dar această interdicție îi confirmă copilului că învățăturile lui Morel Bolea sunt adevărate și că cei din jur sunt opresatorii de care trebuie să te ascunzi. Conform surselor, multe dintre fete sunt fugite de acasă și locuiesc la sediu sau cu chirie.

O altă lecție importantă este că societatea e dominată de oameni malefici. Singura șansă este de a-i ocoli sau, unde se poate, folosi ca pe niște instrumente. Singurii oameni buni și corecți sunt cei din organizație, în frunte cu Morel Bolea.

Abuzuri sexuale, singurele acte intime permise fetelor

În regulile de oțel ale organizației, cel mai grav lucru pe care-l poate face o fată este să interacționeze cu un băiat. 

Conform fostelor membre, Morel Bolea spune că orice fel de relație bărbat – femeie are un efect devastator asupra ei. 

Atingerile, săruturile și relațiile sexuale înseamnă cea mai joasă formă de degradare, înseamnă mutilarea corpului, a minții, boli și chiar moarte. 

Morel Bolea este singurul bărbat care are dreptul să întrețină relații sexuale cu ele. El spune că astfel vor deveni mai frumoase, mai deștepte și mai independente, povestesc fetele. 

Cuvintele lui Morel Bolea le înspăimântă pe tinerele fete, prind rădăcini în mințile lor și se dezvoltă, într-un mediu închis și controlat, ca adevăruri incontestabile.

Apoi, mai e doar un pas până încep abuzurile sexuale. Acestea au loc în fiecare zi, cu una sau mai multe fete, în funcție de dispoziția liderului, spun foste membre ale organizațiilor.

Conform lor, Morel Bolea a abuzat sexual, în repetate rânduri, fete aflate la pubertate, adolescente și femei mature. 

Când părinții reacționează impulsiv, Morel Bolea câștigă

Două organizații pentru tineri din Iași sunt, de fapt, un centru de abuz sexual și tortură!  Virginitatea e condiția de aderare
Morel Bolea, la cursuri. Sursa Facebook

G.* și O.* aveau 13, respectiv 14 ani când au fost abuzate sexual de Morel Bolea. Abuzurile au avut loc ca să fie integrate în echipă. Supunerea devine test de acceptare.

Conform fostelor colege, părinții lui G*. credeau că Morel Bolea se comportă dubios, așa că i-au interzis fetei să mai meargă la sediu.

Pentru că nu a ascultat, părinții au bătut-o, iar fata a sunat la Protecția Copilului și a fost dusă la un centru de copii. A stat acolo aproximativ un an, apoi s-a mutat cu colegele ei la asociație. 

Acum, ambele fete au în jur de 20 de ani și sunt în continuare membre ale organizațiilor. Conform surselor, Morel Bolea a abuzat sexual zeci de tinere, majoritatea minore.

Gelos și posesiv, „mentorul” ridică ziduri psihologice

Abuzatorul, spun fetele, este un individ extrem de gelos și posesiv, așa că nu lasă pe nimeni să se apropie de ele. 

Din acest motiv, tinerele se îmbracă des în haine închise la culoare, care le acoperă aproape complet corpul. Iar numele ales – Kasta Morrely – vine de la cuvântul castă și prenumele Morel.

Idolatrizarea liderului, izolarea de prieteni și familie, frica de societate și dorința de a face parte dintr-un grup sunt bazele manipulării lui Morel Bolea.

Odată ce te-a prins cu aceste tactici, Morel Bolea ridică în jurul tău ziduri pentru a te ține captivă ca într-o cușcă. Spre exemplu, dacă vrei să mergi la facultate și să înveți o meserie, Morel Bolea îți dă de lucru în timpul sesiunii, ca să pici examenele.

Te sabotează, în timp ce-ți reamintește că toate învățăturile și abilitățile pe care le-ai deprins și toate calitățile, fizice și intelectuale, pe care le ai i se datorează lui.

Ideea de a părăsi organizația devine o posibilitate de neimaginat. 

Deposedată de orice cerc de oameni, devii a lui

Chiar dacă te adie vreun gând să pleci din acest Paradis pe care nu-l mai înțelegi, încrederea în sine este distrusă, nu poți să faci nimic fără Morel Bolea și fără colectiv. Nu mai ai prieteni, nu ai familie, nu ai bani, nu ai niciun fel de independență și sprijin. Iar dacă vorbești cu colegele tale despre acest subiect, vei fi aspru pedepsită.

În acest fel, cele care au fost odată niște copile au devenit femei, unele în vârstă de 40 de ani, captive de zeci de ani în mâinile lui Morel Bolea.

Puținele fete care reușesc să evadeze o fac după un travaliu de voință care durează ani, găsind ajutor din exterior și cu mult noroc. Odată ce ruptura se produce, respectiva este considerată o trădătoare și e demonizată de grup. 

Morel Bolea pornește o avalanșă de jigniri și amenințări care se revarsă în mințile celor rămase, iar ura lui devine ura tuturor.

În 2010 a apărut un nou departament în Kasta Morrely numit Kasta Kids, care se ocupă cu recrutarea copiilor pentru a-i învăța cum să devină manechine. Proiectul aduce bani organizației și pregătește noi victime pentru liderul colectivului.

Am vorbit cu cinci foste membre ale organizațiilor. Trei dintre ele i-au fost captive lui Morel Bolea mai mult de zece ani și de câțiva ani au reușit să evadeze. Citiți poveștile lor dureroase în partea a doua a investigației.

*Pentru siguranța și integritatea lor, numele și inițialele acestor persoane au fost schimbate.

Dacă știți detalii despre acest caz, vă rog să mă contactați la matei.bă[email protected] sau pe Facebook.

Acest material a fost realizat cu sprijinul Rise Project.

Ilustrație foto principală: Raluca Băraru

Citeşte şi:

„Trebuie să te pregătesc pentru când vei fi mare”, i-a spus tatăl fetei lui de 12 ani. O judecătoare i-o dăduse în grijă abuzatorului fără să cerceteze actele din dosar!

Cum au reușit doi elevi de liceu să strângă 50 de tablete pentru copiii sărmani din satele lor și să le arate cum pot folosi YouTube-ul și Wikipedia pentru școală

Vaccinul anti-COVID ar putea ajunge în România între Crăciun și Anul Nou. Când începe imunizarea

Cine este fosta amantă a lui Giovanni Becali. Incredibil ce i-a făcut impresarului, e scandal cât casa
PARTENERI - GSP.RO
Cine este fosta amantă a lui Giovanni Becali. Incredibil ce i-a făcut impresarului, e scandal cât casa
BOMBĂ! Un medic celebru din România anunță când se termină pandemia de Covid-19: ‘Gata, dispare’
Playtech.ro
BOMBĂ! Un medic celebru din România anunță când se termină pandemia de Covid-19: ‘Gata, dispare’
Anastasia, o multimilionară în vârstă de 33 de ani, ucisă de iubitul său pentru că l-a făcut leneş. Bărbatul, un jucător de polo profesionist, condamnat la 15 ani de închisoare, în Muntenegru
Observatornews.ro
Anastasia, o multimilionară în vârstă de 33 de ani, ucisă de iubitul său pentru că l-a făcut leneş. Bărbatul, un jucător de polo profesionist, condamnat la 15 ani de închisoare, în Muntenegru
Horoscop 20 septembrie 2021. Săgetătorii trebuie să fie înțelepți și să asculte până la capăt ce au de spus ceilalți
HOROSCOP
Horoscop 20 septembrie 2021. Săgetătorii trebuie să fie înțelepți și să asculte până la capăt ce au de spus ceilalți
Cum îți dai seama dacă mierea pe care o cumperi e 100% naturală. Metoda dezvăluită chiar de un producător
Știrileprotv.ro
Cum îți dai seama dacă mierea pe care o cumperi e 100% naturală. Metoda dezvăluită chiar de un producător
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
Telekomsport
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
Ce trebuie să știi despre programul Act for Good
PUBLICITATE
Ce trebuie să știi despre programul Act for Good