Kremlinul a distribuit în luna iulie două noi modele de discurs către presa proguvernamentală și politicienii din țară.

Ambele oferă instrucțiuni detaliate pentru destinatari, astfel încât, în mesajele pe care le lansează, aceștia să creeze paralele între actualul război al Rusiei în Ucraina și unele evenimente istorice bine cunoscute de publicul rus, scrie publicația rusă independentă Meduza.

Primul mesaj se concentrează pe creștinarea Rusiei din 988, momentul în care domnitorul Rusiei Kievene, Volodimir cel Mare, i-ar fi botezat pe oamenii din Kiev, după ce chiar el s-a convertit la creștinismul ortodox.

Cel de-al doilea se referă la Bătălia de pe Neva din 1240, când prințul Alexandru de Novgorod i-a învins pe invadatorii suedezi, într-o bătălie pe malul râului Neva.

Cele două ghiduri instruiesc mass-media să folosească aceste evenimente pentru a prezenta actuala invazie a Rusiei în Ucraina ca pe un război preventiv, lansat pentru a proteja Rusia de un Occident ateu și avid de resurse, precum și de sataniștii ucraineni care fac sacrificii umane rituale.

Aceste argumente au început deja să apară în presa de stat, scriu jurnaliștii de la Meduza, într-un moment în care Rusia este acuzată tot mai ferm de crime de război și a devenit ținta unor sancțiuni fără precedent și a unor acțiuni de izolare impuse de Occident.

Un medic român stabilit la New York face o radiografie dură a sistemului din țară: „Medicina românească e plină de dumnezei. Când greșesc, ei nu pățesc nimic”
Recomandări
Un medic român stabilit la New York face o radiografie dură a sistemului din țară: „Medicina românească e plină de dumnezei. Când greșesc, ei nu pățesc nimic”

Lupta împotriva „celor fără Dumnezeu”

Ghidurile au fost distribuite directorilor organizațiilor media proguvernamentale la sfârșitul lunii iulie, potrivit unor surse apropiate Kremlinului, citate de Meduza.

În introducerea primului ghid, autorii subliniază presupusele asemănări între creștinarea Rusiei și războiul în curs de desfășurare din Ucraina.

„Creștinarea Rusiei a devenit baza pentru consolidarea și unitatea statului rus timp de sute de ani. Credința ortodoxă învață compasiunea, dragostea pentru aproape și toleranța față de ceilalți”, spune documentul.

„Aceste valori au devenit fundamentul civilizației rusești și au permis Rusiei să unească sute de popoare distincte. Astăzi, membrii tuturor grupurilor etnice din Rusia s-au unit din nou în opoziție față de cei fără Dumnezeu și în apărarea valorilor tradiționale și a dreptului copiilor noștri de a trăi în conformitate cu acestea”, mai spune ghidul.

Documentul susține că războiul din Ucraina, asemenea „creștinării Rusiei”, consolidează „bazele statului”, precum și „fundamentele pentru dezvoltarea Rusiei în secolele următoare”. Autorii anonimi ai discursului afirmă că toate acestea sunt rezultatul recentei „coeziuni sociale” apărute în jurul armatei și în jurul „cursului strategic” dictat de președinte.

Peste 700.000 de hectare de pădure din UE au ars în 2022. România, a doua cea mai afectată de incendii, după Spania
Recomandări
Peste 700.000 de hectare de pădure din UE au ars în 2022. România, a doua cea mai afectată de incendii, după Spania

„Rusia a devenit din nou capabilă să își îndeplinească misiunea: apărarea celor oprimați”, spune ghidul.

Kremlinul sugerează, de asemenea, propagandei să dea vina pentru izbucnirea războiului pe „Occidentul colectiv”, care este convins atât de „propriul excepționalism”, cât și de „inferioritatea” creștinilor ortodocși.

Unul dintre obiectivele „operațiunii (militare) speciale”, potrivit documentului, este „lupta împotriva celor fără Dumnezeu”, caracterizați de autori ca fiind „violatori, hoți și criminali” care „nu cred în nimic – și care consideră că acest lucru îi scutește de responsabilitățile morale față de alți oameni”.

Kremlinul recomandă, de asemenea, ca mass-media să îi atace și pe militarii ucraineni. Mai exact, ghidul îi instruiește pe oamenii din mass-media și pe politicieni să afirme că soldații ucraineni „fac sacrificii rituale”, și folosesc femei și copii drept „scut uman” (lucru pe care presa de stat rusă îl afirmă încă de la începutul războiului).

„Pentru ucro-naziști, nu există moralitate; ei nu gândesc în astfel de termeni, pentru că sunt cu adevărat fără Dumnezeu”, spune ghidul. „Nu le este teamă de pedepsele divine pe care le vor suporta pentru atrocitățile lor. Mulți dintre ucro-naziști sunt sataniști declarați și adepți ai unor culturi odioase”, spune ghidul.

Muncitorii ruși de la centrala nucleară Zaporojie, anunțați să stea acasă vineri. Rusia și Ucraina se acuză reciproc că plănuiesc un atac
Recomandări
Muncitorii ruși de la centrala nucleară Zaporojie, anunțați să stea acasă vineri. Rusia și Ucraina se acuză reciproc că plănuiesc un atac

Mijloacele de propagandă ale Rusiei, observă Medusa, au răspândit acest mesaj chiar înainte ca noile ghiduri să fie publicate. La începutul lunii iunie, de exemplu, un titlu din agenția de presă de stat RIA Novosti susținea că „satanismul și ocultismul au devenit ideologia batalioanelor naționale din Ucraina”.

„Un război preventiv”

Celălalt ghid al Kremlinului face analogii între războiul din Ucraina și bătălia de pe Neva. Documentul a fost publicat la începutul lunii iulie, când Rusia sărbătorește în mod tradițional aniversarea episodului istoric din 1240.

Autorii încep prin a explica faptul că „Occidentul colectiv” încearcă de secole să dezmembreze Rusia.

Ei chiar explică la cine se referă. Potrivit Kremlinului, „Occidentul colectiv” a fost, în diferite momente, Ordinul Teutonic, Suedia, Comunitatea Polono-Lituaniană, Imperiul lui Napoleon, cel de-al Treilea Reich și NATO.

Toate aceste entități, susține documentul consultat de Meduza, au folosit aceeași tactică: mobilizarea „popoarelor care trăiesc în apropierea granițelor (Rusiei)” împotriva statului rus.

În acest punct, autorii fac o analogie directă cu actualul „Occident colectiv” care a „pompat în Ucraina” arme și a deschis o „rețea de biolaboratoare” pe teritoriul său.

Cu toate acestea, afirmă ghidul, atacurile Occidentului asupra Rusiei au avut același final: „Societatea se unește în jurul liderului național și, dând dovadă de curaj și eroism pe câmpul de luptă, luptă împotriva invadatorilor”.

Kremlinul recomandă presei și politicienilor pro-guvernamentali să noteze că acest lucru s-a întâmplat atât după victoria din Bătălia de pe Neva, cât și după începerea războiului din Ucraina.

Unul dintre capitolele documentului poartă titlul „Puterea stă în adevăr!”. Se crede că aceste cuvinte au fost rostite de Alexandru Nevski, dar, potrivit datelor istorice, fraza făcea parte dintr-o expresie mai lungă: „Puterea nu este în Dumnezeu, ci în adevăr” (ghidul Kremlinului include și acest citat).

„Războinicii Rusiei aveau adevărul de partea lor – își apărau casa, iar victoria noastră era, astfel, singurul rezultat posibil”, scriu autorii ghidului.

Secțiunile privind „operațiunea militară specială” nu menționează „apărarea propriilor case”, dar susțin că soldații ruși de astăzi sunt „încrezători că au dreptate, pentru că ei continuă lupta părinților și strămoșilor lor: eliminarea nazismulului”.

Kremlinul mai susține în document că Occidentul contemporan, asemenea formelor sale istorice, vrea să distrugă Rusia pentru a pune mâna pe resursele țării. Cu toate acestea, spun autorii, aceste resurse s-au schimbat. În timp ce Occidentul dorea populația Rusiei, acum are nevoie de mineralele sale.

„Societatea de consum care s-a dezvoltat în Occident are nevoie de multe resurse. Occidentul și-a epuizat propriile resurse cu câteva secole în urmă, motiv pentru colonialism și neocolonialism”, spune ghidul.

„Occidentul a declarat în mod deschis că Rusia are prea multe resurse pentru o singură țară și că, prin urmare, trebuie împărțită”, mai precizează mesajul.

Propagandiștii ruși sunt instruiți, scrie Meduza, să folosească toate aceste argumente pentru a conduce publicul spre concluzia că războiul din Ucraina a fost o „lovitură preventivă” – o afirmație pe care posturile pro-guvernamentale și Putin însuși au făcut-o în mod repetat.

„Conducerea Rusiei, precum și Vladimir Putin însuși, nu ar permite un atac asupra Rusiei. A fost luată decizia de a lansa o operațiune militară specială, care a permis (Rusiei) să prevină repetarea situației din 22 iunie 1941, când trupele naziste au invadat teritoriul rus”, susțin autorii.

O parte din presă s-a conformat

Meduza a găsit deja mai multe cazuri în care mass-media proguvernamentale rusești au folosit argumentele din ghiduri.

Un articol din Gazeta.ru, de exemplu, se intitulează „Botezul lui Rus și operațiunea specială din Ucraina: ce au în comun?”.

Acesta include propoziții și paragrafe copiate direct din unul dintre ghidurile Kremlinului, inclusiv că faptul că „Rusia a devenit din nou capabilă să își îndeplinească misiunea – apărarea celor oprimați”.

Articolul vorbește, de asemenea, despre lupta Rusiei împotriva „celor fără Dumnezeu”.

Un articol similar a fost postat pe site-ul pro-guvernamental FederalPress. Site-ul de propagandă Regnum a publicat și el un articol despre asemănările dintre bătălia de pe Neva și „operațiunea specială”.

Redactorul-șef al Regnum, Modest Kolerov, a declarat pentru Meduza că subiectul articolului despre bătălia de pe Neva a fost ales de autorul său și că publicația nu s-a coordonat cu administrația Putin.

Urmărește-ne pe Google News
Mărturisirea-șoc a unui bărbat de 45 de ani, operat de cancer la rinichi. Doctorul i-a spus direct: "Totul este generat de ceea ce ai făcut în trecut"
GSP.RO
Mărturisirea-șoc a unui bărbat de 45 de ani, operat de cancer la rinichi. Doctorul i-a spus direct: "Totul este generat de ceea ce ai făcut în trecut"
A fost PRINSĂ în pădure! O prezentatoare de la noi şi-a spulberat căsnicia. Imaginile care au compromis-o
Playtech.ro
A fost PRINSĂ în pădure! O prezentatoare de la noi şi-a spulberat căsnicia. Imaginile care au compromis-o
"Ce ai avut cu femeile? De ce le-ai înțepat". Cine este tânărul care le-a atacat pe Margherita din Clejani și o altă fată, în centrul Capitalei
Observatornews.ro
"Ce ai avut cu femeile? De ce le-ai înțepat". Cine este tânărul care le-a atacat pe Margherita din Clejani și o altă fată, în centrul Capitalei
Horoscop 19 august 2022. Capricornii au puterea de a lua cele mai bune decizii astăzi pentru a renunța la ceea ce îi împovărează inutil
HOROSCOP
Horoscop 19 august 2022. Capricornii au puterea de a lua cele mai bune decizii astăzi pentru a renunța la ceea ce îi împovărează inutil
BREAKING NEWS! Se anunță transferul anului în fotbal! Unde pleacă Cristiano Ronaldo
Știrileprotv.ro
BREAKING NEWS! Se anunță transferul anului în fotbal! Unde pleacă Cristiano Ronaldo
Top 5 zodii care termină luna august perfect. Surprinzător cine e pe locul 2
FANATIK.RO
Top 5 zodii care termină luna august perfect. Surprinzător cine e pe locul 2
Specialistul american care anunţă următoarea ţară invadată după ce Rusia a atacat Ucraina: "Sperăm că realizează necesitatea de a se pregăti de luptă"
Orangesport.ro
Specialistul american care anunţă următoarea ţară invadată după ce Rusia a atacat Ucraina: "Sperăm că realizează necesitatea de a se pregăti de luptă"
Artista Irina Dragomir te ajută să identifici calea de mijloc dintre dorință și nevoie
PUBLICITATE
Artista Irina Dragomir te ajută să identifici calea de mijloc dintre dorință și nevoie
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.