După ce, anul trecut, Bucureștiul n-a beneficiat de un târg de Crăciun, în această iarnă Municipalitatea a decis să organizeze unul pe esplanada cu statui din Piața Universității. Târgul de Crăciun de la Universitate va avea loc în perioada 26 noiembrie – 26 decembrie. 

În premieră, cei care vor călca pragul evenimentului organizat de Primărie trebuie să plătească bilet de intrare. 5 lei dacă le vor cumpăra online sau 7 lei direct de la intrarea în târg. În plus, doar persoanele vaccinate sau cele trecute prin boală care vor prezenta certificatul verde vor avea voie să participe.

În acest moment, nefiind vaccinat anti-COVID, primarul general, Nicușor Dan, are interzis la propriul târg.

Organizatorii Untold vor să facă târg în Piaţa Constituţiei

Acesta nu va fi însă singurul târg mare organizat în București. Din informațiile pe care ziarul le deține în acest moment, sunt șanse mari să fie organizat și un alt doilea târg, de această dată în Piaţa Constituţiei. Organizatorul nu va fi Primăria și nici vreo primărie de sector, ci cei care se ocupă de celebrul festival Untold de la Cluj. Până în acest moment nu există informații suplimentare despre acest eveniment.

Târguri de Crăciun vor exista și în sectoarele Capitalei. Primăria Sectorului 6, prin Administrația Comercială din sector, va organiza în perioada următoare trei târguri specifice sărbătorilor de iarnă. Unul pe șoseaua Virtuții nr. 1, cel de-al doilea – în zona de promenadă din fața Pieței Gorjului, iar cel de-al treilea – la intersecția Calea Crângași cu bulevardul Constructorilor.

Există șanse foarte mari ca un târg de Crăciun să fie organizat și în sectorul 3 din București, în Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR).

2.369 de perdele luminoase și 3.181 de elementele decorative pe marile artere din Capitală

În ceea ce privește iluminatul stradal, autoritățile deja au dat drumul la treabă. Într-un răspuns pentru Libertatea, oficialii Primăriei Capitalei au precizat că „anul acesta, iluminatul festiv se va realiza cu echipamentele achiziționate anii trecuți și care se află pe stoc la Compania Municipală Iluminat Public. Nu se vor aloca bani decât pentru montajul acestora. Montarea luminițelor va costa în jur de un milion de lei”.

Vorbim despre 3.181 de elementele decorative, achiziționate în anul 2018 care vor fi montate anul acesta, în șapte zone centrale din București – pe bulevardele Lascăr Catargiu, Magheru, Kiseleff, Unirii, în Piața Universității, Piața Romană, dar și în rondul de la Piața Presei. 

Potrivit autorităților, este vorba și despre 2.369 perdele luminoase cu diverse modele, 12 figurine 3D pe sol, printre care un înger cu trompetă, un brad de Crăciun, o femeie cu bucium sau o fântână luminoasă.

PMB a ținut că precizeze că „în mandatul trecut, iluminatul festiv a costat peste 9 milioane de lei, anual”, față de doar un milion cât costă în acest an.

În sectorul 6, străzi cu decorațiuni și 11 parcuri cu instalații speciale

De iluminat festiv se vor bucura și locuitorii sectorului 6, condus de liberalul Ciprian Ciucu. Bulevardele Iuliu Maniu, Timișoara, Geniului, Constructorilor, șoselele Cotroceni și Grozăvești, dar și Splaiul Independenței vor avea luminițe de Crăciun. 

Mai mult, în 11 parcuri au început deja operațiunile de montare a instalațiilor speciale. Vorbim de Parcurile Marin Preda, Crângași, 9 Mai, Nicolae Filimon, Timișoara 10, Constantin Brâncuși, Tudor Vladimirescu, Păcii, Drumul Taberei 38, Drumul Taberei și Drumul Taberei 2.

1.509.013,36

de lei (cu tot cu TVA) este valoarea estimativă pentru toate amenajările cu iluminat festiv din sectorului 6, potrivit unui răspuns al reprezentaților primăriei pentru Libertatea.

Sectorul 1 nu a alocat niciun leu

Sectorul 1, altfel cel mai bogat din Capitală, nu va da bani pentru decoraţiunile de Crăciun. Într-un răspuns al ADP Sector 1 pentru Libertatea se precizează că „iluminatul festiv este asigurat de Primăria București” și „că nu au fost alocate fonduri pentru iluminatul festiv în parcurile aflate în administrarea instituției”. Mai mult, „instituția nu deține informații cu privire la existența unor zone speciale/târguri cu ocazia sărbătorilor de iarnă”.

Nici în sectorul 2 primăria nu montează iluminat festiv pe străzi, dar o face în parcuri prin Administrația Domeniului Public, care „are în inventar decorațiuni pentru iluminat festiv în valoare de 349.746 lei, achiziționate în perioada 2016-2019”.

În bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2021 al ADP Sector 2 este prevăzută suma de 280.000 de lei pentru iluminatul festiv.

Primăria Sector 2:

Unde se vor monta acestea încă nu știe, după cum susțin reprezentanții primăriei: „Montarea decorațiunilor se va desfășura în cursul lunii noiembrie, dar nu au fost stabilite încă datele și locațiile exacte”. Până în acest moment nu s-au eliberat avize pentru organizarea de târguri în perioada sărbătorilor de iarnă pe domeniul public al sectorului 2.

În schimb, oficialii sectorului 4 din București au răspuns că în acest moment „se află în desfășurare o procedură de achiziție publică privind închirierea de instalații pentru iluminatul festiv în perioada sărbătorilor de iarnă 2021-2022”. Nu s-au oferit alte detalii despre ce urmează să se întâmple în următoarea lună în sectorul condus de primarul Daniel Băluță.

Reprezentanții primăriilor din sectoarele 3 și 5 nu au răspuns la solicitarea ziarului trimisă biroului de presă pe 28 octombrie.

Citeşte şi:

Tribunalul București – sentință în favoarea presei. Cererea autorităților de a li se publica pozițiile, indiferent ce conțin – „inadmisibilă”

„Era un spital pentru exterminare”. Povestea unui supraviețuitor al lagărului de la Nicorești pentru copiii „irecuperabili” din comunism

„Probabilitate ridicată” de escaladare militară la granița ucraineană, după mobilizarea masivă a trupelor ruse

FOTO „Vi se pare atât de incitant?” » Sexy-avocata din Cluj, declarații incendiare: „Experimentez și alte activități”
PARTENERI - GSP.RO
FOTO „Vi se pare atât de incitant?” » Sexy-avocata din Cluj, declarații incendiare: „Experimentez și alte activități”
Ce se întâmplă cu fix 72 de ore înainte să mori. Primul semn care apare, oamenii de știință au făcut descoperirea
Playtech.ro
Ce se întâmplă cu fix 72 de ore înainte să mori. Primul semn care apare, oamenii de știință au făcut descoperirea
Ultimul mesaj lăsat de poliţistul de 26 de ani care s-a sinucis după o ceartă cu iubita
Observatornews.ro
Ultimul mesaj lăsat de poliţistul de 26 de ani care s-a sinucis după o ceartă cu iubita
Horoscop 27 noiembrie 2021. Berbecii sunt înclinați spre decizii care nu le fac cinste, doar ei pot evita acest lucru
HOROSCOP
Horoscop 27 noiembrie 2021. Berbecii sunt înclinați spre decizii care nu le fac cinste, doar ei pot evita acest lucru
Mișcarea neașteptată făcută de Revolut. Mulți români vor fi surprinși. Ce s-a întâmplat
Știrileprotv.ro
Mișcarea neașteptată făcută de Revolut. Mulți români vor fi surprinși. Ce s-a întâmplat
EXCLUSIV | Detalii mai puţin ştiute despre Miss Universe România. Carmina dărâmă prejudecăţile
Telekomsport
EXCLUSIV | Detalii mai puţin ştiute despre Miss Universe România. Carmina dărâmă prejudecăţile
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie