Tot mai multe studii și voci medicale par să întrevadă sfârșitul pandemiei în acest an, etapă în care COVID va fi o boală sezonieră, precum gripa. Ambele sunt provocate de un virus respirator periculos, care tinde să aibă un flux sezonier, admite medicul Benjamin Mazer, de la Yale New Haven Hospital, care propune însă o metaforă diferită pentru a înțelege „noua normalitate”.
În opinia doctorului american, COVID se aseamănă mai degrabă cu fumatul, în sensul în care, în ambele situații, protecția poate fi obținută printr-un gest simplu: vaccinarea, respectiv renunțarea la țigări.
„A alege să nu te vaccinezi împotriva COVID este, în acest moment, un risc pentru sănătate, care poate fi eliminat, la fel ca fumatul, care ucide anual peste 400.000 de americani”, scrie Mazer în The Atlantic.
Potrivit profesorului Andrew Noymer, de la Universitatea din California Irvine, în cazul în care COVID va continua să provoace în fiecare an câteva sute de mii de decese în SUA – ceea ce este „un scenariu realist” – asta ar șterge toate câștigurile obținute în ultimele două decenii în privința speranței de viață prin eforturile de prevenire a fumatului.
Vaccinurile COVID sunt, fără exagerare, printre cele mai sigure și mai eficiente terapii din toată medicina modernă. Un adult nevaccinat are o șansă de 68 de ori mai mare să moară din cauza COVID decât un adult care a primit și doza booster.
Benjamin Mazer, specializat în medicina de laborator:
Totuși ezitarea în privința vaccinării este larg răspândită în SUA, unde COVID a provocat peste 163.000 de decese care puteau fi prevenite, potrivit sursei citate.
Similar, fumătorii au de la 15 până la 30 de ori mai multe șanse de a dezvolta cancer pulmonar față de persoanele care nu fumează. Iar renunțarea la acest obicei este asemănătoare cu primirea unui medicament foarte puternic, care elimină în mare parte acest risc.
Cu toate acestea, fumătorii, la fel ca cei care refuză acum vaccinurile, își continuă adesea stilul de viață periculos în ciuda încercărilor de a-i convinge de contrariu.
Chiar și în cifre absolute, în prezent, populația americană nevaccinată și cea de fumători par să se potrivească destul de bine, fiind de 13%, respectiv 14% din toți adulții din SUA, potrivit datelor Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), și este probabil ca ambele grupuri să fie mai sărace și mai puțin educate.
Benjamin Mazer notează însă că a compara rezistența la vaccin și fumatul pare să treacă cu vederea o diferență evidentă și importantă: COVID este o boală infecțioasă, iar consumul de tutun nu. De asemenea, tutunul dă dependență în sens fiziologic, în timp ce rezistența la vaccin nu are legătură cu o dependență.
Riscul pentru sănătatea proprie și a celor din jur
Multe restricții pandemice se bazează pe ideea că felul în care se comportă oamenii poate prezenta un risc direct pentru sănătatea celor din jur. Cei care se vaccinează nu se protejează doar de COVID, ci reduc riscul de a transmite boala celorlați, cel puțin pentru o perioadă limitată de timp.
În mod asemănător, persoanele din jurul celor care fumează pot fi afectate de consumul de tutun. Fumatul pasiv provoacă peste 41.000 de decese anual în SUA, o rată de mortalitate mai mare decât unele sezoane de gripă.
Cu toate acestea, în ciuda riscurilor binecunoscute ale fumatului, multe state nu interzic complet această practică în locurile publice. Fumatul pasiv în casă sau în mașină – care afectează 25% dintre copiii de școală și liceu din SUA – rămâne în mare parte nereglementat.
Tutunul este suficient de letal încât suntem dispuși să restrângem libertățile personale ale fumătorilor, dar doar într-o anumită măsură. Oricât de mortal este COVID, unii oameni nu se vor vaccina și atât cei vaccinați, cât și cei nevaccinati vor răspândi boala altora. Un număr mare de decese în exces ar putea ajunge să fie tolerate sau chiar permise în mod explicit.
Medicul Benjamin Mazer:
Astfel, potrivit profesorului de sănătate publică Noel Brewer, de la Universitatea din Carolina de Nord, acțiunile anti-COVID, la fel ca politicile împotriva fumatului, vor fi limitate nu de eficacitatea lor, ci de gradul în care sunt acceptabile din punct de vedere politic.
Foto: 123rf.com