Mergi direct la conținut »
Eclipsă totală de Lună pe 21 ianuarie 2019. La ce oră va fi vizibil fenomenul în România
Ştiri Libertatea > Ştiri > Eclipsă totală de Lună pe 21 ianuarie 2019. La ce oră va fi vizibil fenomenul în România

Eclipsă totală de Lună pe 21 ianuarie 2019. La ce oră va fi vizibil fenomenul în România

O eclipsă totală de Lună va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie, iar fenomenul va fi vizibil și în România.

De Dragoș Tănase,

Eclipsa începe la ora 4:36, când Luna intră în penumbra Pământului, însă schimbările pe discul acesteia vor putea fi văzute abia atunci când intră în umbră, la ora 5:34, potrivit astro-urseanu.ro. Faza de totalitate, cea mai spectaculoasă, începe la ora 6:41 și are maximul la ora 7:12, terminându-se la ora 7:43.

Toate aceste faze vor putea fi văzute și din România.

Ieşirea din umbră va începe la ora 08.51, când Luna se află sub orizont, iar eclipsa se va sfârşi la ora României 09.48.

Faza totală a eclipsei va fi cu aproximativ trei sferturi de oră mai scurtă decât aceea a marii eclipse din iulie 2018, care va rămâne cea mai lungă din secolul al XXI-lea.

În timpul eclipsei totale, Luna nu va fi invizibilă: ea va apărea roşie pe cerul nocturn, aşa cum se întâmplă în timpul tuturor eclipselor totale.

Această coloratură se datorează faptului că razele Soarelui nu o vor mai atinge în mod direct. În schimb, o mică parte din razele roşii ale spectrului luminos vor fi filtrate de atmosfera terestră şi refractate către Lună (razele albastre vor diverge spre exterior). Este vorba despre acelaşi fenomen care colorează în roşu răsăriturile şi apusurile Soarelui văzute de pe Terra.

Pentru europeni şi africani, eclipsa totală se va produce la sfârşitul nopţii, cu puţin timp înainte de răsăritul Soarelui, iar eclipsa va fi mai puţin vizibilă în partea estică a celor două continente, din cauza apariţiei zorilor. Pentru locuitorii din America de Nord şi din America de Sud, eclipsa va fi vizibilă în debutul sau la mijlocul nopţii.

Tolo, după discursul președintelui: Trăiască Împăratul!
Recomandări

Tolo, după discursul președintelui: Trăiască Împăratul!

Eclipsele totale de Lună pot să se producă de două sau trei ori pe an, iar ele corespund unui concurs de circumstanţe rare: trebuie ca Terra să se situeze exact între Soare şi Lună.

Evident, cerul trebuie să fie senin pentru a putea fi observate și nu va fi nevoie de un telescop pentru observarea eclipsei. Un simplu binoclu va fi suficient.

Următoarea eclipsă totală vizibilă din Europa va avea loc pe 16 mai 2022, însă eclipse parţiale vor mai avea loc în acest interval, relatează Agerpres.

Eclipsa de Lună din 27 iulie 2018 a fost cea mai lungă eclipsă de lună din acest secol!

FOTO: EPA


Citește și:

Previziuni Urania pentru perioada 19 – 25 ianuarie 2019. Soarele și Mercur vor intra în zodia Vărsătorului. Lună Plină în Leu


 

Close
Închide
  Close