Mulţi nu-i cunosc şi nici nu ştiu că există. Ai putea chiar să crezi că sunt oamenii din umbră, dar nu este nici pe departe aşa. Orice alarmă legată de starea de sănătate a unui pasager, însoţitor, angajat sau chiar a unei persoane care pur şi simplu aşteaptă pe cineva în aeroport ajunge la urechile lor, iar ei la rândul lor sunt imediat prezenţi la faţa locului pentru a acorda îngrijirile medicale necesare. Este vorba de echipa Serviciului de Asistenţă Medicală din cadrul Aeroportului Otopeni, formată din zece medici şi tot atâţia asistenţi. Coordonaţi îndeaproape de dr. Monica Bulbuc Carey (55 de ani), şefa serviciului încă din anul 2000, medicii de la Otopeni sunt tot timplu în alertă. Chiar dacă nu au nici o urgenţă sau nici un pacient în cabinet, aceştia sunt mereu în stand by. Şi asta pentru că în orice clipă o persoană, dintre zecile de mii care se perindă zilnic prin aeroport, poate avea nevoie de ei.
În decursul anilor, le-au trecut prin faţă mii de cazuri: de la sarcini extrauterine sau persoane aflate în comă alcoolică până la accidente vasculare sau infarcturi. Niciodată însă nu s-au dat în lături de la munca pe care o prestează cu atâta drag.
În cabinetele medicale din aeroport, medicii au absolut toată aparatura necesară pentru cele mai grave cazuri. Din clipa în care se primeşte un apel de urgenţă, echipa medicală de serviciu se deplasează în locul în care este nevoie într-un interval de 2 până la 10 minute. Timpul de ajungere depinde de locul unde este situat pacientul, de filtrele şi măsurile de securitate cărora chair şi medicii de aici li se supun. La intervenţie se pleacă cu toată aparatura medicală de serviciu. Pe lângă prim-ajutorul pe care îl acordă persoanelor aflate în incinta aeroportului, activitatea medicilor de la Otopeni mai presupune şi însoţirea ambulanţelor externe la aeronavele care aduc sau preiau pasagerii cu probleme de sănătate.
Dr. Monica Bulbuc Carey ne-a mărturisit că activitatea medicilor de la Otopeni nu este deloc uşoară. ” Numai în decursul anului 2011 am avut nu mai puţin de 3.256 de urgenţe medicale, din care 368 au fost în zona aeroportuală. Dintre toate acestea persoane care au necesitat ajutor din partea noastră, 81 au fost transportate la spital. Aici nu e loc pentru emoţii. Aici avem nevoie doar de viteză maximă, precizie şi multă stăpânire de sine. Aici adrenalina trebuie stăpânită cu orice preţ. Însă pe lângă toate acestea noi ne iubim meseria şi nu am da-o pe nimic!!”
Foto: Gabriel Pătruţ
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro