Mergi direct la conținut »
ELCEN va furniza căldură chiar dacă RADET intră în faliment. Război al declarațiilor cu administratorii regiei
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > ELCEN va furniza căldură chiar dacă RADET intră în faliment. Război al declarațiilor cu administratorii regiei

ELCEN va furniza căldură chiar dacă RADET intră în faliment. Război al declarațiilor cu administratorii regiei

Electrocentrale București (ELCEN), producătorul de apă caldă și căldură al Capitalei, asigură populația că va furniza în continuare agent termic, chiar dacă Regia Autonomă de Distribuție a Enegiei Termice (RADET) va intra în faliment, arată compania într-un comunicat.

De Daniel Ionașcu,

„În eventualitatea intrării în procedură de faliment a RADET, ELCEN are disponibilitatea de a asigura energia termică necesară populației în condițiile asigurării plății energiei termice și a subvenției de către PMB. Mai mult decât atât, ELCEN își manifestă deschiderea și disponibilitatea pentru identificarea unor soluții legale care să permită funcționarea optimă a serviciului public de termoficare în municipiul București.

Reprezentanții ELCEN dau asigurări că nu va fi periclitată niciun moment furnizarea agentului termic și recomandă populației să abordeze această situație cu calm întrucât se depun toate eforturile pentru preîntâmpinarea oricăror situații de blocaj cu repercusiuni majore”, se arată în comunicat.

Reamintim, primarul Bucureștiului, Gabriela Firea (PSD), a declarat recent că RADET ar putea intra în faliment. Ambele companii sunt în insolvență din anul 2016.

ELCEN mai spune că intrarea în faliment a RADET nu înseamnă automat și falimentul său, însă a precizat că este necesar ca Primăria să continue plata subvențiilor.

Firea a acuzat recent că Fiscul, principalul creditor al ELCEN, pune bețe în roate planului de reorganizare al RADET.

Acuzații în privința administratorilor

„În ceea ce privește Planul de reorganizare al RADET supus votului Adunării Creditorilor, ELCEN precizează că, încă de la depunerea acestuia, respectiv din februarie 2018, a atras atenția, în acord cu poziția creditorilor ELCEN, asupra faptului că varianta de plan propusă nu întrunește condițiile de legalitate și viabilitate pentru a putea fi votat de către creditori și a solicitat modificarea acestuia, precum și aprobarea de către CGMB.

Punctul de vedere al ELCEN a fost însușit și de ceilalți creditori ai RADET, conform deciziilor luate în Comitetul Creditorilor RADET. ELCEN își va menține poziția exprimată în mod constant pe parcursul procedurii de insolvență a RADET de a susține reorganizarea acestei societăți, însă doar cu recuperarea creanțelor creditorilor RADET la un nivel satisfăcător, astfel cum este prevăzut și în Planul de reorganizare al ELCEN.

Întreaga responsabilitate pentru potențiala deschidere a procedurii de faliment este a administratorilor RADET care au refuzat în mod constant să dea curs solicitărilor creditorilor RADET de modificare a Planului de reorganizare în oglindă cu Planul de reorganizare al ELCEN”, se mai arată în comunicat.

ELCEN, principalul creditor al RADET

În cazul ELCEN, judecătorul sindic a confirmat deja planul său de reorganizare.

ELCEN și RADET sunt legate direct una de alta: prima companie produce agent termic și apă caldă în patru centrale pe care le are în București, iar a doua le distribuie către populație.

RADET are o datorie de peste 3,5 miliarde de lei către ELCEN pentru marfa furnizată și neplătită, plus dobânzi și penalități.

Primarul Gabriela Firea dorea să preia ELCEN de la Ministerul Energiei și să fuzioneze compania cu RADET, urmând să realizeze un sistem integrat de producție și distribuție.

În această iarnă RADET s-a confruntat cu foarte multe avarii, o parte dintre locuitorii Capitalei fiind nemulțumiți de situație.

Close
Închide
  Close