MENIU CAUTĂ
07 Dec. 2018 23:00

Greșeala făcută de avocații Elenei Udrea și Alinei Bica, atunci când au cerut eliberarea celor două din arest. Ce le-au arătat judecătorilor din Costa Rica

Distribuie

Elena Udrea și Alina Bica au susţinut în faţa instanţei din San Jose că sentinţele lor din România au fost anulate prin decizia CCR, relatează România TV. Potrivit sursei citate, documente emise de autoritățile judiciare din Costa Rica arată că avocații lor s-au folosit de decizia Curții Constituționale din România, interpretată fiind ca o decizie care ar anula toate hotărârile pronunțate de instanța supremă, și prin urmare și a celor de condamnare ale celor două românce. Însă apărătorii nu au putut prezenta documente oficiale care să le susțină pledoaria, au remarcat judecătorii din Costa Rica.

Avocații Elenei Udrea au invocat faptul că „că pe 7 noiembrie 2018, Curtea Constituțională din România a stabilit că există un conflict juridic între Guvernul României și Înalta Curte de Casație și Justiție, prin care se anulează toate sentințele date de această instanță. Pentru a dovedi acest lucru apărarea a prezentat documente oficiale din România care arată acest lucru”, se arată în recursul formulat de Udrea și Bica.

Documentele oficiale invocate de avocați nu au fost însă atât de convingătoare pentru judecători, pentru simplul motiv că erau doar câteva printuri ale unor știri din media, a constatat instanța judiciară.

„Acest document nu are ștampilă de la o instituție din România și, în principiu, nu poate fi dovedită veridicitatea ei. În acest caz, este important să menționăm clar, doamnelor și domnilor magistrați, că pe internet circulă o mulțime de informații atât reale, cât și false, iar obligația Curții Penale este de a confirma ceea ce apărarea invocă”, se arată în motivarea judecătorului care a respins recursul făcut de Udrea și Bica, potrivit România TV.

Tribunalul din Pavas a prelungit măsura arestului preventiv pentru cele două, aflate în detenţie din 3 octombrie, arată presa locală.

Pe 17 noiembrie, instanţa constituţională din Costa Rica le-a respins Elenei Udrea şi Alinei Bica cererile de eliberare.

Conform jurnaliştilor din Costa Rica, în cazul lui Udrea, argumentele au vizat faptul că are o fetiţă nou-născută şi condiţiile din închisoare nu sunt adecvate pentru a fi împreună cu ea, în timp ce Bica a pus în discuţie documentele în baza cărora i s-a solicitat extrădarea.

Avocaţii Elenei Udrea şi Alinei Bica au mai făcut demersuri la instanţe, dar şi acestea a fost respinse. Udrea și Bica au fost reținute pe 3 octombrie de Biroul Naţional Interpol din Costa Rica

Elena Udrea a ajuns în februarie 2018 în Costa Rica, cu câteva luni înainte să fie condamnată definitiv în România la șase ani de închisoare în dosarul Gala Bute. Alina Bica a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care este cercetat şi Adriean Videanu.


Citește și: Nepotul lui Tudorel Toader și soția lui Adrian Țuțuianu, angajați la Curtea de Conturi. Concursul de angajare, contestat din interior: „Jaf!”


 

Citește mai multe despre Elena Udrea, arest, bica și costa rica pe Libertatea.

Comentarii