Procesul împotriva miliardarului american a fost deschis în numele acționarilor Tesla care au susținut că i-a indus în eroare prin mesajele sale din august 2018. Achiziția propusă de 72 de miliarde de dolari nu s-a concretizat niciodată.
În centrul procesului a fost tweet-ul postat de Elon Musk pe 7 august 2018, în care acesta a scris că se gândește să privatizeze Tesla la un preț de 420 de dolari pe acţiune. „Finanțare asigurată”, a precizat miliardarul.
Reclamanții au susținut că Musk a mințit atunci când a scris pe Twitter ulterior, în aceeași zi, că „sprijinul investitorilor este confirmat”.
Prețul acțiunilor a crescut după aceste mesaje, dar a scăzut din nou în câteva zile, pe măsură ce a devenit clar că afacerea nu va fi finalizată.
Pierderile investitorilor au fost calculate la 12 miliarde de dolari, potrivit unui economist angajat de acționari.
Comisia americană pentru valori mobiliare și burse l-a dat în judecată pe Musk din cauza mesajelor sale, acuzându-l că i-a mințit pe investitori. Elon Musk a fost de acord să se retragă din funcția de președinte al consiliului de administrație al Tesla și a ajuns la o înțelegere pentru 20 de milioane de dolari.
În timpul procesului, miliardarul a susținut că a crezut că a avut un angajament verbal din partea fondului suveran de investiții al Arabiei Saudite pentru această afacere.
De asemenea, el a spus în fața instanței că „doar pentru că scriu ceva pe Twitter nu înseamnă că oamenii cred sau vor acționa în consecință”.
„La un moment dat am scris pe Twitter că, în opinia mea, prețul acțiunilor este prea mare și a crescut mai mult, ceea ce este contraintuitiv”, a adăugat el, precizând că efectul pe care îl au mesajele sale asupra prețului acțiunilor poate fi imprevizibil.
În schimb, acționarii au susținut că „finanțarea asigurată” sugera mai mult decât un acord verbal.
„Un tweet prost nu înseamnă că este o fraudă”
Musk a salutat verdictul pronunțat vineri, 3 februarie, de un juriu din San Francisco.
„Slavă Domnului, înțelepciunea poporului a prevalat! Apreciez profund faptul că juriul a constatat în unanimitate nevinovăția în cazul Tesla 420 take-private”, a scris Musk pe Twitter, platforma de socializare pe care a cumpărat-o cu 44 de miliarde de dolari în octombrie 2022.
„Doar pentru că este un tweet prost nu înseamnă că este o fraudă”, a spus, la rândul său, Alex Spiro, avocatul lui Elon Musk.
Pe de altă parte, Nicholas Porritt, un avocat al acționarilor Tesla și-a exprimat dezamăgirea în legătură cu verdictul juriului și a anunțat că sunt luați în considerare „următorii pași” în acest caz.
„Societatea noastră se bazează pe reguli. Avem nevoie de reguli pentru a ne salva de anarhie. Regulile ar trebui să i se aplice lui Elon Musk ca tuturor celorlalți”, a adăugat Porritt.
Foto: EPA