MENIU CAUTĂ
, de Delia Chilianu

Episcopul Iuliu Hossu, care a citit Declarația Unirii din 1918, confundat cu actorul Emil Hossu. Gafă într-o expoziție a Primăriei Capitalei

Distribuie
Episcopul Iuliu Hossu, care a citit Declarația Unirii din 1918, confundat cu actorul Emil Hossu. Gafa apare într-o expoziție a Primăriei Capitalei, intitulată „Arhitectura Centenarului”.

Pe unul din panourile puse în pasajul Universității, sub o fotografie cu tema Unirii de la Alba Iulia -1 Decembrie 1918, scrie „Episcopul Emil Hossu citind Declarația Unirii...”. Episcopul care a citit declarația de la Alba – Iulia se numea Iuliu Hossu.

Emil Hossu a fost un actor român de teatru și film care a decedat în 2012. Se vede, însă că pentru cei care au făcut expoziția Iuliu și Emil sunt unul și același om, din păcate.

Proiectul (desfășurat în perioada 4 – 18 mai) a fost coordonat de către designerul Radu Miu-Vișan, responsabil de grafica expoziției, alături de curatoarea Ana-Daniela Sultana și constă în 50 de panouri ilustrate, 10 interviuri filmate și 20 de bannere menite să îmbrace stâlpii din Pasajul Universității. Pe panouri ilustrate au fost prezentate imagini ale unor clădiri de patrimoniu din București și din țară, însoțite de informații despre relația dintre aceste clădiri și personalități ale culturii noastre naționale.

”Fotografiile selectate și incluse în expoziția „Arhitectura Centenarului” sunt inedite și provin din colecțiile prof. univ. dr. arh. Sorin Vasilescu, arhitectului Mădălin Ghigeanu, arhitectului Emil Ivănescu – curatorul Anualei de Arhitectură București și istoricului Emanuel Bădescu – bibliotecar în cadrul Bibliotecii Academiei Române. Prin intermediul acestor fotografii sunt prezentate evenimente istorice, monumente arhitecturale realizate între anii 1918 și 2018, precum și figuri marcante din domeniul arhitecturii”, se arată în prezentarea expoziției de pe site-ul creart, organizatorul evenimentului.

Pentru această expoziție, Primăria Capitalei a încredințat un contract direct, fără licitație, societății HD ART DESIGN SRL, în cuantum de 22.587 euro, fără TVA.

Iată cum explică situația Primăria Capitalei

Astăzi, 18 mai 2018, ultima zi în care expoziția mai poate fi vizitată în Pasajul Universitătii, a fost semnalată o regretabilă greșeală de tehnoredactare, după cum declara coordonatorul Radu Miu-Vișan, Episcopul Iuliu Hossu fiind numit eronat, într-unul dintre textele de prezentare, „Emil Hossu”. Această eroare este una de editare grafică și tehnoredactare, care va fi corectată în itinerariile viitoare ale expoziției, prin refacerea panoului  (…) De asemenea, menționăm că pe materialul video ce însoțește expozitia, care rulează pe plasmele din Pasajul Universității, numele Episcopului Iuliu Hossu apare scris corect, de fiecare dată când este precizat”, au răspuns reprezentanții Primăriei Capitalei la solicitarea Libertatea.

În urma sesizării pe care am transmis-o, Primăria Capitalei ne-a trimis la redacție și o fotografie a panoului, semn că au făcut modificările corecte:

Episcopul Iuliu Hossu, care a citit Declarația Unirii din 1918, confundat cu actorul Emil Hossu. Gafă într-o expoziție a Primăriei Capitalei

CITEȘTE ȘI:

VIDEO / Memoriile unei gheișe: artista Umekichi vorbește despre o latură a culturii japoneze învăluită în mister

 

Citește mai multe despre Emil Hossu, Iuliu Hossu, creart, expozitie și primaria capitalei pe Libertatea.

Comentarii