De Alina Vlad,

Milioane de polonezi nu sunt lămuriţi nici azi, conform presei locale, în privinţa cauzei prăbuşirii avionului prezidenţial, care avea la bord 96 de oameni. Unii dau vina pe ceaţa densă, alţii sunt adepţii teoriei conspiraţiei conform căreia ruşii ar fi pus la cale un complot prin care să-l ucidă pe preşedintele Poloniei. Ipoteza acestora din urmă e alimentată şi de faptul că rudele victimelor nu au fost lăsate să deschidă sicriele sigilate încă de la Smolensk, la locul accidentului.
Vor fi deshumaţi?
Celebra publicaţie americană Newsweek a mers şi mai departe, dezvăluind recent că sicriele cu corpurile preşedintelui Lech Kaczynski şi al soţiei sale, Maria, care au fost aşezate în criptă la ceremonia oficială, au fost goale! Motivul? Identificarea rămăşiţelor cuplului prezidenţial a durat câteva săptămâni şi de aceea a mai avut loc o înmormântare secretă, în luna mai a anului trecut. “Martorii la înmormântarea secretă, care ar fi avut loc la catedrala Wavel din Cracovia, susţin că un sicriu de mici dimensiuni a fost introdus în criptă, în miez de noapte, iar locul a fost bine păzit zile în şir”, a scris Newsweek.
Acum, la un an de la tragedie, tot mai mulţi politicieni din Polonia cer ca trupurile lui Lech şi al Mariei Kaczynski să fie exhumate şi reidentificate pe baza altor probe ADN. Fiica fostului lider, Marta, a refuzat însă categoric, la fel şi mama acestuia.
Vor să reconstituie accidentul
La câteva săptămâni de la tragedie, experţii au reconstituit, din resturile găsite, avionul prezidenţial

Oficiali polonezi intenţionează să folosească cel de-al doilea avion guvernamental Tu-154 pentru a reconstitui accidentul în care au murit preşedintele Lech Kaczynski şi alte 95 de persoane, în aprilie, la Smolensk, a anunţat un membru al comisiei poloneze de anchetă. “Astfel, vom putea afla dacă echipajul ar fi putut face vreo manevră de evitare a prăbuşirii”, a declarat un oficial polonez, într- un cotidian ce apare la Varşovia.
Fostul lider îi teroriza pe piloţi?
La un an de la accidentul din pădurea Smolensk, câţiva piloţi care au fost la comanda aeronavei prezidenţiale Tupolev de-a lungul timpului au făcut dezvăluiri năucitoare cu privire la comportamentul preşedintelui decedat. “Lech Kaczynski era uneori un tiran la bord. Dacă noi îi spuneam că nu putem ateriza în siguranţă din cauza condiţiilor meteo, ne ordona să coborâm la sol oricum. Au fost două cazuri când piloţii au refuzat şi după ce au terminat misiunea au fost trimişi în judecată pentru nerespectarea ordinelor prezidenţiale. Cariera lor a fost distrusă”, a povestit în cartea sa fostul pilot Andrzej Braznek.
Familiile morţilor au primit câte 250.000 de euro
Rudele celor 96 de oameni care şi-au pierdut viaţa anul trecut la Smolensk au fost anunţate, în urmă cu câteva luni, că vor primi o despăgubire de 250.000 de euro. În vreme ce toţi ceilalţi au acceptat suma de bani, mama lui Lech Kaczynski, Jadwiga, a refuzat vehement, cerând, în schimb, să iasă la iveală adevărul despre accident. Conform bătrânei, care a aflat după câteva săptămâni de la tragedie că fiul său a murit, fiind menajată din cauza stării precare de sănătate, ruşii sunt responsabilii morali pentru drama de la Smolensk.
Ceremonie memorială la Smolensk
Rudele victimelor accidentului aviatic din Smolensk, în care şi-au pierdut viaţa preşedintele Lech Kaczynsky, soţia sa şi alţi 94 de oficiali, au participat, ieri, la o ceremonie memorială, în oraşul rus, şi au depus flori pe locul unde s-a prăbuşit avionul. La eveniment a fost prezentă şi prima doamnă a Poloniei, Anna Komorowska.

VIDEO Giovanni Becali și cafelele de 100 lei » „Recent s-a întâmplat. A îmbătrânit, dar tot stilul ăla bagabonțesc îl are”
GSP.RO

VIDEO Giovanni Becali și cafelele de 100 lei » „Recent s-a întâmplat. A îmbătrânit, dar tot stilul ăla bagabonțesc îl are”

Horoscop 13 noiembrie 2019. Risc de neînțelegeri pentru Tauri
HOROSCOP

Horoscop 13 noiembrie 2019. Risc de neînțelegeri pentru Tauri