Priviri triste, oameni cu branule în mână plimbându-se îngânduraţi pe coridoare. Lumea pacienţilor oncologici este o lume în care anii parcă s-au comprimat, iar oamenii sunt încercaţi de regretul timpului pierdut, al perioadei în care au uitat să se bucure de lucrurile simple din viaţa lor.
Unii consideră această boală ca un sfârşit. Iar aici intervine Victoria Asanache (57 de ani), preşedinta Asociaţiei pentru prevenţia şi lupta împotriva cancerului Amazonia. Ea este cea îi ajutăpe bolnavii de la Institutul Oncologic Al. Trestioreanu.
Îi ia de mână, merge cu ei la doctori, îi învaţă etapăcu etapă ce au de făcut, iar unora dintre ei le plăteşte, prin intermediul asociaţiei sale, proteze sau investigaţii complexe de genul CT ori PET, ce pot depăşi 5.000 de lei.
Îi ajută de 12 ani pe pacienţii de la IOB. A stat pe lângă doctori şi a învăţat mai tot despre mamografie, radioterapie şi chimioterapie, astfel că acum ştie să-i explice unui bolnav de cancer ce presupune boala lui.
Victoria Asanache este inginer de profesie, dar a fost întotdeauna pasionată de medicină, astfel că a absolvit Institutul de Navigaţie pentru Pacienţi, al prof. Harold P. Freeman din SUA, şi este singurul navigator practicant din România. Navigatorul este, prin definiţie, elementul-cheie în relaţia dintre pacient şi medicul curant.
Îşi doreşte să publice un ghid
Victoria a ajuns acum să fie un om de încredere pentru medici şi prietena bolnavilor. Telefonul îi sună neîncetat, chiar şi în miez de noapte. Sunt oameni care nu o cunosc, dar care au numărul ei de mobil de la foşti pacienţi.
E dornică să-i ajute pe cât mai mulţi şi, culmea, e mereu cu zâmbetul pe buze. Ştie că optimismul este secretul vindecării: “Eu, în ziua în care nu pot să zâmbesc, nu merg la spital”.
Vine la IOB de la 8.00 dimineaţa şi câte-o dată stă şi 9 ore. Pentru preşedinta fundaţiei Amazonia, relaxarea vine din spital, de la pacienţii pe care-i vede că sunt mai bine de la o lună la alta. Vorbeşte zilnic despre pacienţii ei.
Până acum a alinat şi a ajutat sute de bolnavi şi vrea să facă asta mulţi ani de acum încolo. Visul ei este să publice un ghid complet cu etapele pe care trebuie să le urmeze o persoană care a fost diagnosticată cu cancer.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro