Mergi direct la conținut »
Ştiri Libertatea > Ştiri

EROII ANONIMI AI ROMÂNIEI | Un tânăr a infiat patru fetiţe rămase pe drumuri! „Unde mănâncă două guri, mai pot mânca patru!”

œ”Lăsaţi orice speranţă, voi ce intraţi aici!”. Porţile cimitirului sunt larg deschise. De fapt, ele nu se închid niciodată, rămân într-o aşteptare permanentă ca o gazdă primitoare ce îşi întâmpină fără resentimente fiecare oaspete. În praful din faţă cimitirului, urmele maşinii care transportă morţii în sat sunt încă proaspete. Ele tăie aleea că două lame ce pătrund adânc în inimile celor rămaşi în urmă. Patru sufleţele triste, Elena,  Andreea, Georgiana  şi Alina, tremură în faţă unei gropi întunecate. Bătrânele din sat îşi trag pe frunte broboadele negre şi bocesc înfundat, iar sunetul se ridică spre cer în acelaşi timp cu lacrimile care coboară pe obrajii micuţelor. Se ţin strâns de mânuţe... Mama lor doarme pentru totdeauna în cutia de lemn din adâncul gropii. A fost răpusă de cancer... Şi ele sunt neputincioase... Familia Simion a plecat din comuna Gura Văii, judeţul Bacau, pentru a-şi cauta o viaţă mai bună. Capul familiei murise cu ceva timp în urmă şi tot greu căzuse pe spatele nefericitei mame... Îşi iubea cu disperare copilele. Şi o sfâşia neputinţa de a pune ceva pe masă. Le-a luat de mânuţe şi a plecat în lume. Aşa, au ajuns în comuna Şepreuş din judeţul Arad. Sperau, visau, îşi doreau... Preotul se roagă pentru iertarea păcatelor decedatei. Oare ce păcate să fi avut? Ea şi-a dorit o viaţă mai bună pentru feţele ei... Bătrânele îşi continuă bocetul milenar.

De Dana Neagu,

Le-a oferit casa bunicilor săi

Fetiţele stau stâns unite în jurul unui bărbat tânăr, Valentin Horga. El este singură persoană de pe lume care le-a mai rămas. Este singurul om căruia îi păsa de ele. Primii bolovani încep să lovească sicriul, înghesuindu-se să-l acopere pentru totdeauna. Nu-şi vor mai vedea niciodată mama… Valentin le strânge uşor în braţe, încercând să le acopere ochişorii. În primăvara anului trecut, fetiţele şi mama lor au ajuns în satul Sepreuş înfometate, disperate, cu speranţa aproape pierdută. Valentin, un om cu suflet mare, le-a oferit un adăpost, casa bunicilor săi. ”Nu sunt nici eu bogat, dar mi s-a făcut milă de cele patru copile, aşa că am hotătrât să le las să doarmă în casa bătrânească”, îşi începe povestea Valentin Horga. Uşor-uşor, viaţa a intrat în normal. Mama fetelor începuse să lucreze cu ziua prin sat, iar Elena, Andreea, Georgiana şi Alina  erau din ce în ce mai fericite. Dar soarta le-a distrus planurile… Femeia s-a îmbolnăvit de cancer. Copilele o vedeau cum se stinge pe picioare şi nu puteau face nimic. Valentin şi mama sa, Florica Horga le ajutau cât puteau,  în schimb, moartea nu a putut s-o întoarcă din drum.

Îl ajută şi mama sa

Femeia s-a stins din viaţă în luna august 2013. Aşa a ajuns Valentin Horga să ţină în braţe patru fetiţe orfane în faţa unei gropi. Ştie ce simt, şi el şi-a pierdut tatăl când era doar un copil. Ştie că dacă n-ar fi făcut ceva, ele ar fi fost despărţite de autorităţi şi împrăştiate prin orfelinatele din ţară. ”Nu puteam să le las de izbelişte, prin casele de copii. Chiar dacă nu stau bine cu banii… Trăiesc de pe urma unor stupi de albine şi ce mai muncesc prin sat… Am hotătrât să le înfiez.  Mă ajută şi mama mea, Florica Horga. Unde mănâncă două guri, mai pot mânca patru”, ne-a mărturisit Valentin Horga.
Acum, stă în pragul căsuţei amărâte şi priveşte împlinit la fetele care se joacă fericite. Intră şi el în jocul lor. Învaţă, în fiecare zi, să fie un tată bun, responsabil şi ocotitor.
”Haideţi la masă şi apoi mergem să o vizităm pe mama.” Le duce des la mormântul ei. Vrea că ele să nu uite cât de mult le-a iubit mama lor şi cât au însemnat ele pentru ea. Golul lăsat de dispariţia ei în sufletele lor mici, nu îl poate umple nimeni, dar e hotărât să le ajute, să le clădească un drum drept în viaţă. Se aşează cu toţii în faţă crucii albe şi se ţin de mâini. Ochişorii lor mici caută privirea lui. ”Mai povesteşte-ne despre ea”, îl roagă ele într-un glas. ”Omul-înger” se conformează imediat: „A fost odată o femeie frumoasă şi bună, care avea patru fetiţe. Şi ea le iubea foarte mult…”
Fetiţele ascultă liniştite povestea pe care au auzit-o de o mie de ori. Apleacă uşor capetele pe umerii lui şi oftează adânc. Valentin le-a salvat. Cu multe sacrificii, a reuşit să le ţină împreună şi să le ofere o familie. Ştiu asta şi îi mulţumesc în fiecare zi.  Cândva, o să aibă şi el o soţie. Şi această îi va dărui la rândul ei copii. Se uită spre cer şi zâmbeşte. Este un om fericit. Şi Dumnezeu, de acolo de sus, îi zâmbeşte înapoi, umplându-i inima de mulţumire şi de sărutări de copii fericiţi.

Mesajul autorităților de la București către oamenii care și-au cumpărat bilete de avion: “V-am păcălit!”. În schimb zborurile spre Rusia, țara focar de COVID, sunt permise
Recomandări

Mesajul autorităților de la București către oamenii care și-au cumpărat bilete de avion: “V-am păcălit!”. În schimb zborurile spre Rusia, țara focar de COVID, sunt permise

 

Şi-au refăcut locuinţa din temelie

Pentru că locuinţa în care locuiau fetele avea novoie de reparaţii capital, iar Valentin Horga nu şi le putea permite, Samuel Negoiescu, preşedintele asociaţiei ”Misiunea Speranţă pentru România” i-a sărit în ajutor. ”Il cunosc de mic pe Valentin, am copilarit împreună. Auzind de gestul lui, m-a impresionat şi am fost să văd cum este şi ce face. Asa am descoperit locuinta si conditiile insalubre. Am focut un apel umanitar, iar oamenii au sărit să-l ajute pe Valentin. Aşa am reuşit să amenajăm casa.  Tot ajutorul financiar pe care îl primesc fetiţele din alocaţii înseamnă 500 de le. În rest, trăiesc din ceea ce castigă Valentin. Aşa că orice ajutor pentru ei este binevenit”, ne-a declarat Samuel Negoiescu.

De ce campania «Eroii anonimi ai României»?

Pentru unii poate părea ipocrit din partea ziarului Libertatea să lanseze o astfel de campanie, dar ne asumăm posibilele comentarii sau zâmbete ironice. Ziarul, care a pus de cele mai multe ori pe prima pagină poze cu femei sexy, are, cred, datoria morală să găsească şi poveşti care să ne facă mândri, pe noi cei care scriem, că suntem jurnalişti, iar pe dumneavoastră, cititorii noştri, că trăiţi într-o ţară în care nu contează doar circul sau personajele hilare precum Bianca, Tonciu, Cruduţa, Sânzi sau tot felul de alte asistente cu “dotări” ample create cu ajutorul bisturiului. Acesta a fost motivul pentru care am decis ca o dată pe săptămână, în fiecare luni, să scriem despre oamenii care îşi dedică viaţa, munca şi eforturile pentru a oferi un trai mai bun semenilor lor.
Să scriem despre “Eroii anonimi ai României”, cei care ne fac să ne mândrim că trăim în această ţară. Nu putem promite că n-o să mai publicăm femei sexy pe prima pagină, dar vă asigurăm că vom fi mult mai selectivi.
Că orice tinerică ajutată de medicina estetică să aibă forme, dar nu şi fond (mai precis, ceva materie cenuşie în căpşorul ei) va mai fi subiect interesant pentru noi. Avem nevoie în acest demers de ajutorul dumneavoastră, care ne puteţi trimite la adresa [email protected] informaţii despre oameni ce merită să fie cunoscuţi. De oameni al căror exemplu este demn de urmat.
Haideţi să construim împreună acest proiect! Să-i scoatem la rampă pe “Eroii anonimi ai României”, cei care merită respectul şi recunoştinţa noastră. l Daniel Gorgonaru

Close
Închide
  Close