Nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea pentru exploziile din septembrie anul trecut, din largul insulei daneze Bornholm din Marea Baltică, în urma cărora conductele respective au devenit inutilizabile.
The Washington Post a scris că atacul a fost coordonat de Roman Cervinski, un ofiţer din forţele armate ucrainene cu legături cu serviciile de informaţii.
Cotidianul american menţionează că surse confidenţiale care cunosc bine operaţiunea au afirmat că Zelenski nu a fost informat, Cervinski acţionând la ordinele unor înalţi oficiali ucraineni subordonaţi generalului Valeri Zalujnîi, șeful armatei.
Peskov: „Regimul de la Kiev nu mai controlează situaţia din ţară”
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, le-a spus jurnaliștilor că „urme ale Ucrainei în acest sabotaj, în acest act terorist apar tot mai mult în ştiri, investigaţii şi articole din media”.
„Acest articol afirmă că este posibil ca preşedintele Zelenski să nu fi fost la curent cu astfel de acţiuni ale subordonaţilor săi din agenţiile de securitate. Acesta este un semnal foarte alarmant nu doar pentru noi, ci şi pentru ţările din Occident”, a adăugat reprezentantul Kremlinului.
Peskov a apreciat că „dacă regimul de la Kiev nu mai controlează situaţia din ţara sa, acest lucru este alarmant şi trebuie luat în considerare”.
În 26 septembrie 2022, presiunea în gazoductele din Marea Baltică a scăzut brusc, iar seismologii au detectat explozii. Incidentele au declanşat un val de speculaţii despre autorii sabotajului împotriva proiectului de transport al gazelor din Rusia către Germania, care a costat miliarde de euro. Oficiali americani şi europeni au sugerat, fără a aduce dovezi, că Rusia şi-a aruncat în aer propriile sale conducte – teorie respinsă ca „idioată” de preşedintele rus Vladimir Putin.
Tot fără dovezi, Moscova a susţinut de mai multe ori că Occidentul – în special Statele Unite şi Regatul Unit – se află în spatele exploziilor. Americanii şi britanicii au dezminţit orice implicare.
Jurnalistul de investigaţii Seymour Hersh a afirmat că gazoductele au fost distruse de scafandri din marina militară americană. Într-un articol pe un blog, sub titlul „Cum a scos America din uz conducta Nord Stream”, el a scris că planul a fost întocmit în 2021, la cele mai înalte niveluri din SUA. Casa Albă a dezminţit informaţiile, arătând că articolul este „pur şi simplu fals” şi „în întregime o ficţiune”.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina