Mergi direct la conținut »
Eurostat: România a avut cele mai mari scumpiri din UE în luna martie, de trei ori mai mari decât cele din zona euro
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Eurostat: România a avut cele mai mari scumpiri din UE în luna martie, de trei ori mai mari decât cele din zona euro

Eurostat: România a avut cele mai mari scumpiri din UE în luna martie, de trei ori mai mari decât cele din zona euro

România a înregistrat cea mai mare rata anuală a inflației din Uniunea Europeană în luna martie, de 4,2%, potrivit datelor afișate de către Eurostat, oficiul european de statistică.

De Daniel Ionașcu,

Țara noastră a avut o inflație de trei ori mai mare decât cea din zona euro, de 1,4%, mai arată datele.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), rata anuală a inflației a fost de 4,03%, în creștere față de cele 3,8% din februarie.

România este urmată în clasament de către Ungaria (3,8%), Olanda (2,9%), Bulgaria (2,8%), Slovacia și Letonia (câte 2,7%).

Cele mai mici niveluri au fost consemnate în Portugalia (0,8%), Grecia (1%), Irlanda, Croaţia, Italia, Cipru şi Finlanda (câte 1,1%).

Media europeană a fost de 1,6%, similară cu cea din februarie.

Scandal pe scumpiri

Scumpirile sunt unul dintre cele mai discutate subiecte din România din ultima vreme.

Opoziția acuză că inflația este produsă de către politicile Guvernării PSD-ALDE, care a introdus mai multe taxe și a majorat salariile în sectorul bugetar și a acordat pensii speciale.

Mai multe companii de telecomunicații au crescut recent tarifele din cauza taxei de 2% introdusă în decembrie. De asemenea, dobânzile au crescut în urma creșterii ROBOR.

În schimb, PSD a dat vina anterior pe Banca Națională a României (BNR), care are drept obiectiv țintirea inflației. De asemenea, PSD a mai acuzat că leul este atacat speculativ. Concomitent, și multinaționalele și băncile au fost acuzate în mai multe rânduri.

Close
Închide
  Close