Mergi direct la conținut »
Eurostat: România a înregistrat un deficit de 4,1% în trimestrul al doilea, cel mai mare din Uniunea Europeană și mult peste limita de 3% din PIB. Ce taxe pregătește Guvernul pentru 2018
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Eurostat: România a înregistrat un deficit de 4,1% în trimestrul al doilea, cel mai mare din Uniunea Europeană și mult peste limita de 3% din PIB. Ce taxe pregătește Guvernul pentru 2018

Eurostat: România a înregistrat un deficit de 4,1% în trimestrul al doilea, cel mai mare din Uniunea Europeană și mult peste limita de 3% din PIB. Ce taxe pregătește Guvernul pentru 2018

România a înregistrat un deficit bugetar de 4,1% din Produsul Intern Brut (PIB) în trimestrul al doilea, cel mai mare din Uniunea Europeană, potrivit datelor făcute publice de către Eurostat, serviciul european de statistică. Datele sunt ajustate sezonier.

De Daniel Ionașcu,

După România s-au clasat Marea Britanie (3,4%), Franţa (2,8%), Portugalia (1,6%), Slovacia (1,4%), Austria şi Polonia (cu câte 1,2%).

Germania a înregistrat un surplus de 0,2%, iar Ungaria unul de 0,1%.

Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat primele opt luni ale acestui an cu un deficit de 6,5 miliarde lei, reprezentând 0,78% din PIB.

România și-a asumat atingerea unui deficit sub 3% din PIB, așa cum cer tratatele europene.

Guvernul a trecut la creșteri de taxe

Guvernul are, însă, probleme în a atinge aceste ținte. Reamintim, Executivul a reintrodus acciza de 7 eurocenți din această toamnă, iar carburanții s-au scumpit cu o sumă chiar mai mare decât echivalentul accizei, ca urmare și a scumpirii petrolului.

De asemenea, Guvernul a obligat companiile de stat să verse la buget dividende excepționale din rezervele acumulate.

Statul are nevoie masivă de bani pentru a putea acoperi creșterile de salarii și pensii.

Cea mai mare evaziune europeană la TVA

De asemenea, România este și ”campioana” Uniunii Europene la evaziune fiscală: țara noastră colectează mai puțin de două treimi din TVA, potrivit statisticilor europene. Mai exact, România are un deficit de colectare de 37,2%, cel mai mare din UE. Asta înseamnă că, de fapt, statul încasează doar 62,8% din banii cuveniți.

Sute de suceveni s-au întors din Italia. Ce au spus la frontieră ca să scape de carantină
Recomandări

Sute de suceveni s-au întors din Italia. Ce au spus la frontieră ca să scape de carantină

 

Taxe ciudate pe 2018

Coaliția de guvernare PSD-ALDE a dezbătut recent liniile orientative ale bugetului pe anul 2018, iar autoritățile au anunțat deja o serie de alte măsuri menite a proteja deficitul. Mai exact, a fost anunțată o ”taxă de solidaritate” de 2% din fondul de salarii al companiilor, dar s-a și renunțat la alte două măsuri promise, respectiv reducerea impozitului pe veniturile sub 2.000 de lei și noua lege a pensiilor.

De asemenea, Coaliția este decisă să treacă în continuare contribuțiile sociale de la angajator la angajat, dar și să introducă o nouă taxă auto.

Close
Închide
  Close