Șanțul săpat la câțiva metri de Ministerul Culturii nu este prima lucrare făcută pe același șantier de Primăria Sectorului 3. Astfel, la sfârșitul anului 2019, muncitorii din subordinea lui Robert Negoiță începuseră deja să amenajeze Cheiul Dâmboviței vizavi de clădirea ministerului.
Numai că terenul aparținea Ministerului Culturii. Ba mai mult, așa cum Libertatea a arătat încă de miercuri, amenajarea bloca una dintre intrările de incendiu în clădire, lucru specificat în scenariul de securitate al Bibliotecii/Ministerului Culturii.
Așa că, pe 14 noiembrie 2019, ministrul Bogdan Gheorghiu îi trimitea lui Robert Negoiță un document prin care îl soma să întrerupă imediat lucrările.
Le-a cerut documentația și să se oprească
Gheorghiu începe scrisoarea 3125/14.11.2019 transmițându-i lui Negoiță că terenul respectiv se află în „domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Culturii” și „nu în domeniul public local”, astfel încât îi transmite că „vă somăm să încetați de îndată lucrările efectuate pe domeniul public al statului, aflat în administrarea Ministerului Culturii”.
Apoi, îl anunță că lucrările afectează drumul stipulat în scenariul de securitate al Ministerului Culturii. Așa cum Libertatea a arătat încă de joi, acesta trebuia să fie de 7 metri lățime.
„De asemenea, lucrările de reamenajare a trotuarului pe porțiunea cuprinsă pe malul râului Dâmbovița prin lărgirea trotuarului afectează partea carosabilă aflată în administrarea ministerului, care, potrivit Scenariului de Securitate la incendiu avizat spre neschimbare de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Municipului București, prevede ca dimensiunea carosabilului să aibă lățimea de 7,00 metri cu două fire de circulație pentru intervenția autospecialelor”, scrie Gheorghiu.
În final, el cere de la primăria lui Negoiță următoarele documente:
- proiectul tehnic;
- autorizația emisă de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” de modificare a căii carosabile;
- inventarul de coordonate STEREO 1970 pentru suprafața pe care se desfășoară lucrări de amenajare a trotuarului.
Nu este clar dacă Primăria Sectorului 3 a trimis aceste documente către Ministerul Culturii.
Ministerul fusese anunțat de defrișări și lucrări din iulie
La fel ca atunci, Ministerul Culturii a transmis, azi, către Libertatea că:
Ministerul Culturii s-a adresat Primăriei Sectorului 3 conform legislației în vigoare, pentru revenirea la starea inițială a lucrărilor, în cadrul zilei de ieri.
Instituția fusese însă anunțată de lucrări printr-un e-mail trimis de un locuitor al Bucureștiului încă din 20 iulie.
Astfel, acesta a trimis 7 e-mailuri (Primăria Sector 3, Primăria Municipiului București, Cabinet Ministru – Ministerul Culturii, registratura Ministerului Culturii, Garda de Mediu + Octavian Berceanu și Algorithm Construcții S3) și o plângere referitoare la defrișarea a 8 copaci situați între Biblioteca Națională / Ministerul Culturii și Teatrul Ion Dacian.
„Ați distrus tot malul acela, precum buldozere din documentare care rad jungla”, spune petentul, care întreabă dacă a existat vreun aviz pentru tăierea copacilor și dacă vor fi plantați alții în loc.
Libertatea a încercat să ia legătura în nenumărate rânduri cu primarul Robert Negoiță, însă acesta nu răspunde solicitărilor ziarului. Cotidianul a întrebat și Ministerul Culturii dacă a primit documentația de la Primăria Sectorului 3, însă nu a primit vreun răspuns.
În același timp, ziarul a întrebat instituția dacă cetățeanul care a reclamat tăierea copacilor și distrugerea malului de pământ a primit vreun răspuns.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro