MENIU CAUTĂ
14 Mar. 2018 14:56

EXCLUSIV / Ce spune Președinția despre zvonul că Iohannis ar putea fi șeful Consiliului European – VIDEO

Distribuie

Discuțiile despre varianta ca președintele Klaus Iohannis să preia, la anul, șefia Consiliului European sunt premature, susține consilierul prezidențial Leonard Orban, care însă nu exclude această opțiune.

Leonard Orban a spus, la interviurile Libertatea Live, că numele viitorului președinte al Consiliului European depinde și de alegerile europarlamentare din primăvara lui 2019.

,,Se va putea vorbi de o discuție serioasă privind viitorul președinte al Consiliului European de-abia după alegerile pentru Parlamentul European. Înainte este prematur. Trebuie să se vadă care vor fi rezultatele, ce grup politic va câștiga alegerile și asta va conta foarte mult în arhitectura viitoare la nivelul principalelor instituții europene', a declarat consilierul prezidențial.

Precizările vin în contextul în care hotnews.ro scria, la data de 2 martie, că președintele român Klaus Iohannis este luat în calcul pentru poziția de viitor președinte al Consiliului European, ocupată în prezent de Donald Tusk, fost premier al Poloniei.  Mandatul lui Tusk expiră în decembrie 2019, după ce a fost prelungit cu încă doi ani și jumătate.

,,Consiliul European este o instituție extrem de importantă. Pentru că acolo se află liderii, cei care decid la nivel european. Consiliul European fixează direcțiile pentru viitorul UE. Am văzut comentarii cum că ar fi a doua poziție ca importanță după cea de președinte al Comisiei Europene. Să nu ierarhizăm așa. E clar că instituția unde se află liderii europeni are un rol covârșitor în evoluția UE', a mai declarat Leonard Orban, consilier pentru Afaceri Europene.

Diplomatul a punctat că înlocuitorul lui Tusk va proveni dintre actualii sau viitorii șefi de stat și de guvern, categorie în care intră și președintele Iohannis.

,,Este foarte probabil că președintele Consiliului European va fi ales dintre actualii sau viitorii membri ai Consiliului European. Ca președinte, trebuie să mediezi între șefii de stat și de guvern. Cine poate face așa ceva? Un fost șef de stat sau guvern. Este o cutumă, nu scrie nicăieri, dar este logic să fie unul dintre foștii membrii ai Consiliului', a afirmat Leonard Orban.

Citește și: Klaus Iohannis se potrivește profilului pentru șefia Consiliului European, dar discuțiile sunt premature – surse Libertatea

Citește mai multe despre donald tusk, Klaus Iohannis, leonard orban și Interviu pe Libertatea.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop 24 februarie 2019
Comentarii