În februarie  2018, Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare pe fostul primar, atunci al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, aflat acum la Penitenciarul Rahova, după ce a primit o pedeapsă de 4 ani de închisoare în dosarul Colectiv I.

Instanța de apel a menținut decizia, după ce, cu un an înainte, Judecătoria Sector 4 dăduse, în sentința pe fond, tot un an de închisoare, pentru folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane. Judecătorii au dispus atunci amânarea aplicării pedepsei închisorii, pe un termen de supraveghere de 2 ani.

Cele două decizii au fost publicate, atunci, de Știri pe Surse, respectiv Digi 24.

Persoanele favorizate de Cristian Popescu Piedone erau chiar copiii lui: Vlad Piedone Popescu și Ana-Maria Popescu (viitoare Șerban), acționari la trei firme: God Trust Enterprises SRL, Sport Team Kart SRL, Chocoland SRL.

Conform deciziei date de Judecătoria Sector 4, care a fost menținută apoi la CAB, Piedone era vinovat de săvârșirea a 11 acte materiale în legătură cu actele emise pentru cele trei firme, pentru care a semnat acorduri și autorizații de funcționare.

Care erau afacerile copiilor lui Piedone?

Restaurant vizavi de Starea Civilă!

God Trust Enterprises SRL este o firmă activă și acum. Deținută în proporție de 50% de Vlad și 50% de Ana-Maria, cei doi copii ai lui Piedone, ea a fost fondată în 2009 și a avut în 2020, conform termene.ro, care folosește baze de date ale statului, un singur angajat.

Același portal informează că, în 2020, firma a avut o cifră de afaceri de 50.000 euro și un profit care se situează în jurul a 25.000 de euro. 

Departe de perioada de glorie vizată chiar de procurori. De exemplu, în 2013, cifra de afaceri a fost de 372.000 euro.

Sediul firmei este în strada Gramont, nr. 23, unde, la începutul anilor 2010, s-a deschis și un restaurant numit Jour-Fixe. Iar locația este situată chiar peste drum de Oficiul Stării Civile Sector 4.

În actuala locație există alt restaurant.

Karting în Parcul Lumea Copiilor

Sport Team Kart SRL este o societate radiată din anul 2018. Însă ea a fost fondată în 2013, când au și început acțiunile vizate de procurori.

Astfel, Cristian Piedone i-a acordat companiei deținute în proporție de 100% de Vlad Piedone Popescu două acorduri de funcţionare pentru un punct de lucru din Parcul Lumea Copiilor, în zona karturilor.

Ultima firmă, Chocoland SRL, în care acționar era celălalt copil al lui Piedone, Ana-Maria, e în continuare în funcțiune și are ca obiect de activitate „comerț cu amănuntul al pâinii, produselor de patiserie și produselor zaharoase, în magazine specializate”.

„A acceptat ca actele să nu corespundă normelor legale”

Libertatea a intrat în posesia motivării condamnării fostului primar de la sectoarele 4 și 5. 

Astfel, judecătorii Curții de Apel București arată că, în general, acte precum cele semnate de Piedone pentru copiii săi erau emise la o săptămână sau două, însă cele referitoare la restaurantul lui Vlad Piedone, Jour-Fixe, au fost eliberate imediat, după o zi sau două.

„Unele acorduri/avize cuprindeau numele restaurantului administrat de copiii săi, respectiv „Jour Fixe”, toate acordurile/avizele cuprindeau adresa (…), toate actele administrative au fost emise cu maximă celeritate, în prima sau a doua zi ulterior depunerii cererii, deși martora I.A. a precizat că termenul de eliberare era de aproximativ o săptămână sau două săptămâni, se relevă intenția directă a inculpatului în sensul că acesta a semnat acordurile/avizele cunoscând că se referă la societățile administrate de copiii săi”, se arată în motivarea Curții de Apel în dosarul 29111/4/2016

Completul de la Curtea de Apel București a considerat că Piedone nu a verificat avizele și acordurile, dar și toată documentația aferentă, „pentru a se îndeplini condițiile legale”, deși „avea obligația” în acest sens.

Procedând în altă manieră, inculpatul a acceptat posibilitatea ca actele administrative semnate de acesta să nu corespundă normelor legale, dar și posibilitatea emiterii unor acte administrative care să producă foloase patrimoniale soției, unei rude ori un afin până la gradul II inclusiv

motivarea Curții de Apel în dosarul 29111/4/2016:

Judecătorii au adăugat, în motivare, că „inculpatul a acționat cu intenția de a-și avantaja copiii în obținerea de foloase patrimoniale”. Modalitatea, „autorizarea desfășurării unor activități economice de către societăți administrate de aceștia, în care aveau calitatea de asociați”.

În plus, instanța a considerat „unitatea obiectului infracțiunii” faptul că erau favorizate aceleași persoane, Vlad-Piedone și Ana-Maria Popescu, dar și că au fost emise aceleași tipuri de acorduri/autorizații, „existând același mod de operare”.

Și judecătorii de la Colectiv au ținut cont

În motivarea celui de-al doilea dosar în care Piedone a fost condamnat, Colectiv, judecătorii Pretoria Dumitrache și Andrei Iugan au amintit și de această primă condamnare, arătând că inculpatul „nu semna ca primarul” tocmai pentru că, într-un alt dosar penal, el și-a favorizat copiii chiar cu semnături pentru avize și acorduri!

„Curtea reţine că inculpatul avea obligația de a verifica autorizaţiile/acordurile, dar și toată documentația aferentă, pentru a se constata existența vreunui caz de incompatibilitate” – extras din motivarea din dosarul Colectiv

Judecătorii Dumitrache și Iugan au preluat, din decizia dată în urmă cu patru ani, și fraza potrivit căreia „dispoziţiile legale la care face referire inculpatul nu-l exonerează pe acesta de răspunderea în legătură cu actele semnate în calitate de primar, neputându-se reţine un rol pur formal al semnăturii aplicate de primar pe aceste acorduri şi autorizaţii”.

Fiul lui Piedone şi-a anunțat candidatura

Vlad Piedone Popescu, fiul lui Cristian Popescu Piedone, e deputat PSD de Suceava. El a anunţat, imediat după încarcerarea tatălui său, că va candida la Primăria Sectorului 5.

„Am învăţat de la el o lecţie pe care a spus-o şi cetăţenilor sectorului 5: să fac imposibilul posibil. Voi face şi eu asta mai departe cu echipa de la sectorul 5. Voi merge să candidez la Primăria Sectorului 5. Voi face imposibilul posibil şi voi duce proiectele lui mai departe!”, a declarat Vlad Popescu, pentru România TV. 

Fostul edil a transmis din închisoare un mesaj după anunțarea candidaturii fiului său. 

„Fiul meu Vlad vă este la dispoziție așa cum v-am fost eu. Orice probleme aveți, orice planuri aveți pentru comunitate, vorbiți, vă rog, cu Vlad. Este tânăr, este părinte, este muncitor și, împreună cu echipa Piedone, poate face în sectorul 5 exact ce trebuie! Împreună cu Vlad, continuați să faceți imposibilul… posibil”, a scris fostul edil.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește-ne pe Google News