MENIU CAUTĂ
07 Mar. 2017 22:10 , de Cristian Burcioiu

UPDATE: Rechizitoriu Hexi Pharma. Ce acuzații i se aduc „moștenitoarei” scandalului dezinfectanților

Distribuie

Flori Dinu, director general al Hexi Pharma, și directorul de producţie Mihai Leva au fost trimiși în judecată, au anunțat procurorii Parchetului General. Un număr de 132 de unităţi sanitare s-au constituit părţi civile în dosarul Hexi Pharma, în care există şi 137 de părţi vătămate, tot unităţi sanitare, se arată în rechizitoriul prin care firma lui Dan Condrea a fost trimisă în judecată la Tribunalul Bucureşti.

UPDATE 22.00: În România există o tendință constantă de subraportare și subdiagnosticare a infecțiilor nosocomiale, deoarece managerii de spital se tem de sancțiuni și lipsesc medicii epidemiologi, întrucât absolvenții de medicină preferă specializările și nu rolul de „controlor”, se arată în rechizitoriul prin care a fost trimisă în judecată compania Hexi Pharma.

În Raportul privind consumul de antibiotice, rezistență microbiană și infecții nosocomiale în România — 2014 specialiștii arată că în țara noastră, pentru perioada 1995 — 2014, nivelul infecțiilor nosocomiale este extrem de scăzut, de 25 — 30 de ori sub media europeană.

Procurorii subliniază însă că această situație apare „ca urmare a subraportării și subdiagnosticării infecțiilor în unitățile sanitare”.

„În toate cele trei rapoarte amintite se arată că subraportarea are drept cauze: teama managerilor de spital de sancțiuni (aceștia fiind evaluați profesional inclusiv prin prisma criteriului numărului de infecții nosocomiale), complianța scăzută a clinicienilor în utilizarea definițiilor pentru infecțiile nosocomiale și lipsa de personal medical. Mai indicăm aici lipsa cvasigeneralizată a medicilor epidemiologi, în contextul în care absolvenții de medicină preferă specializări ce implică contactul mai mult sau mai puțin direct cu pacienții, în locul unui rol de ‘controlor’ care îi plasează într-o poziție ingrată, în conflict cu interesul managerului de spital, având în vedere cele menționate anterior”, mai spun procurorii.

UPDTAE ora 18:40. Procurorii Parchetului General i-au trimis în judecată, luni, pe Flori Dinu și Mihai Leva. Cei doi sunt acuzați de 340 de infracțiuni de înșelăciune (dintre care 7 având consecințe deosebit de grave), a infracțiunii de uz de fals (61 acte materiale), precum și pentru participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

Flori Dinu a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată (49 acte materiale) și pentru participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor. Mihai Leva a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată (33 acte materiale) și pentru complicitate la participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.


Moartea violentă a lui Dan Condrea, catalogată de investigatori drept sinucidere, a lăsat tot greul responsabilității penale în dosarul dezinfectanților diluați din spitale pe umerii unei singure persoane: Flori Dinu, directorul Hexi Pharma, principala colaboratoare a lui Condrea. Azi dimineață, femeia a fost pentru aproximativ un sfert de ceas, ”musafirul” procurorilor de la Parchetul General care, susțin surse judiciare, i-au prezentat materialul de urmărire penală. Adică i-au adus la cunoștință acuzațiile care i se aduc și pentru care va trebui să răspundă în fața instanței în procesul care, cel mai probabil, va urma.

Flori Dinu, acuzată de 128 de infracțiuni de înșelăciune

La ieșirea de la întâlnirea cu anchetatorii, Flori Dinu a refuzat să comenteze în  vreun fel scurta ei prezență la Parchetul General motivându-și tăcerea prin faptul că ancheta este încă în derulare. Surse apropiate investigației care vizează diluarea dezinfectanților din spitale vorbesc despre apropierea de final a anchetei procurorilor moment care va coincide cu trimiterea în judecată a ”moștenitoarei” tuturor necazurilor companiei Hexi Pharma condusă cândva de Dan Condrea.

Astfel, Flori Dinu este cu un picior în boxa acuzaților în care se va afla din postura unui personaj împotriva căruia s-ar fi conturat nu mai puțin de 128 de infracțiuni de înșelăciune, cele mai multe, 99, în forma continuată.

Moartea lui Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, a fost catalogată de anchetatori acum zece luni drept sinucidere

Dan Condrea a intrat cu mașina în copac. Procurorii au spus că e sinucidere

Dan Condrea, patronul firmei Hexi Pharma a murit la data de 22 mai 2016, la ora 18.47, după ce s-a izbit violent cu mașina de unul dintre copacii de pe marginea drumului ce leagă localitățile ilfovene Buftea și Tamași. Probele adunate de la fața locului de polițiștii de la ”Circulație”, coroborate cu expertiza tehnică a mașinii care s-a făcut praf la impactul deosebit de violent au dus la concluzia că a fost vorba de sinucidere.

Citește și:

Citește mai multe despre dan condrea, ancheta, hexi pharma, Parchetul General, procurori și sinucidere pe Libertatea.

Comentarii