De Cristian Burcioiu,

De după dealurile din Moisei, o liniștită așezare maramureșeană, s-a răspândit ca fulgerul terifianta veste că o bătrână în vârstă de 89 de ani și-a ucis fiul și, ca să ascundă că și-a pătat mâinile cu sângele propriului copil, i-a îngropat cadavrul în curtea casei! O informație care, după declanșarea anchetei, s-a dovedit a fi numai pe jumătate adevărată. Într-adevăr, trupul bărbatului a fost găsit în pământul din grădină, dar procurorii și judiciariștii nu vorbesc despre o crimă, ci au scos la iveală un secret cutremurător pe care bătrâna l-a păstrat cu sfințenie timp de mai bine de trei ani.

Femeia a stat trei ani cu fiul mort, îngropat în grădină

Bătrână și bolnavă, femeia și-a zis că zilele îi pot fi numărate și, ca nu cumva să plece din această lume cu sufletul chinuit, a simțit că e momentul ca secretul cutremurător de care a avut grijă atâți ani să iasă la iveală. Așa că, într-un moment de maximă sinceritate pe care l-a pregătit cu mare greutate, în care și-a cerut iertare de la ea însăși, nonagenara i-a povestit unei rude drama ei ascunsă.

”Știi, băiatul meu nu e în Spania, așa cum v-am zis la toți. E mort, îngropat de mine în curtea din spatele casei!”, s-au rostogolit anevoios vorbele din gura bătrânei.

Ruda – de-acum părtașă la secretul bătrânei – a rămas înmărmurită la auzul acestei destăinuiri și a dat imediat alarma. Curtea gospodăriei femeii din Moisei s-a umplut de anchetatori,  care s-au pus pe dezgropat exact în locul indicat. Într-adevăr, la vreun metru și ceva adâncime, în fața ochilor investigatorilor li s-a arătat cadavrul unui bărbat. De fapt, scheletul unui trup intrat în putrefacție, acoperit de bucăți de zdrențe mâncate de timp și de gândacii pământului. Legiștii care au preluat osemintele și-au făcut rapid o idee asupra a ceea ce aveau în față. Pe oasele și pe puținele bucăți de țesut ale cadavrului putrezit nu erau urme de violență.

”La o primă examinare, o macroinvestigație, pe cadavru nu au fost descoperite urme de violență care să ne conducă spre ipoteza unei crime. Au fost prelevate însă și probe pentru analizele anatomo-patologice de la ale căror rezultate vom primi răspunsuri complete. În acest moment nu vorbim despre un omor”, ne-au explicat surse judiciare.

Bătrânei i-a fost teamă că va muri și că va duce cu ea în mormânt cutremurătorul secret 

Fără să fie audiată la poliție, ci doar în curtea gospodărie sale, bătrâna le-a spus pe îndelete polițiștilor, cu mâna pe inimă, trista ei poveste pe care, chinuită de remușcări, a scos-o după ani buni la iveală. Le-a zis că nu și-a omorât fiul, ci că o boală l-a răpit acestei lumi. Ea doar l-a îngropat… Omul fusese băgat acolo, în pământul din grădină, după ce,  în urmă cu trei ani, o afecțiune pulmonară l-a ucis pe când avea 44 de ani. Mama lui nu a avut atunci bani să-l înmormânteze într-un cimitir și i-a săpat singură  groapa în pământul din spatele casei.

”Nu l-am omorât. Era bolnav rău de plămâni. Când a murit, nu aveam bani să-l înmormântez creștinește, așa că m-am gândit să-l îngrop în curtea casei. Singură am săpat groapa și l-am băgat acolo. Noaptea… La toți le-am spus că băiatul meu e în Spania, că s-a mutat de tot acolo… Acum, după atâți ani, mă răscolesc noaptea-n somn că băiatul meu nu se odihnește într-un cimitir, cu  cruce la căpătâi… Că nu  avut parte de o slujbă pe lumea ailaltă… Muream mâine-poimâne și nimeni nu știa că e acolo. De asta am spus ce am făcut. Dacă am greșit…”, le-a spus bătrâna investigatorilor maramureșeni.

Ancheta se mută în spitalele unde a fost tratat fiul mort al femeii

Pornind la informațiile oferite de bătrână, care nu are nici un document legat de boala fiului său, dar care a oferit detalii cu privire la anumite unități medicale unde acesta a fost investigat, anchetatorii vor merge din spital în spital, pentru a verifica unde a fost tratat omul și de ce boală a suferit. Investigatorii au stabilit că secretul  morții fiului ei nu i-a adus, în toți acești ani, nici un beneficiu, indiferent de natura acestuia.