Mergi direct la conținut »
Exclusiv | Dosarul Sky News, blocat. Şeful DIICOT: Autoritățile britanice au refuzat colaborarea
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Exclusiv | Dosarul Sky News, blocat. Şeful DIICOT: Autoritățile britanice au refuzat colaborarea

Exclusiv | Dosarul Sky News, blocat. Şeful DIICOT: Autoritățile britanice au refuzat colaborarea

Aflat la interviurile Libertatea LIVE,  procurorul-şef DIICOT, Daniel Horodniceanu, a spus că investigațiile în dosarul Sky News, anchetă care îi vizează pe mai mulți jurnaliști ai postului de televiziune britanic, bate pasul pe loc. Anchetatorii români au vrut să-i audieze pe reporterii care în vara anului 2016 au realizat un documentar din care reieșea că prin țara noastră sunt traficate arme pentru teroriști. Procurorii consideră că materialul de presă a fost regizat, iar personajele din reportaj plătite să recite un text. Autoritățile din Marea Britanie au refuzat să dea curs solicitărilor DIICOT. 

„Britanicii au refuzat colaborarea”

Întrebat despre stadiul dosarului Sky News, Daniel Horodniceanu a spus că nu avut sprijinul autorităților britanice în acest caz.

„Britanicii au refuzat colaborarea cu organele de urmărire penală din România, fără a oferi neapărat o explicație plauzibilă. Noi am încercat pe căi polițienești și prin Eurojust să ținem legătura cu autoritățile britanice pentru că noi considerăm în continuare că cei de acolo au instigat persoanele din România să săvârșească infracțiunile. Din ce știu, românii puși sub acuzare au solicitate acorduri de recunoaștere a vinovăției. Vom vedea ce vom face cu cetățenii britanici, pentru că, până la acest moment, nu avem luată nicio declarație în ceea ce-i privește pe aceștia”, a declarat şeful DIICOT, la interviurile Libertatea LIVE.

Jurnaliștii de la Sky News care au realizat reportajul despre traficul de arme din România au fost puși sub urmărire penală de DIICOT pentru transmitere de informații false care ar putea afecta securitatea națională a statului român prin inducerea în eroare a autorităților europene şi pentru inițierea unui grup infracțional organizat.

Dosarul Black Cube, investigații în Israel

Şeful DIICOT a făcut precizări şi despre dosarul Black Cube, o anchetă despre tentativa de spionare a procurorului şef DNA, Laura Codruţa Kovesei.

„- În acest dosar se lucrează în continuare, dar urmărirea penală nu este neapărat publică. Noi avem în derulare o a doua comisie rogatorie cu Israelul, care, din ce știu eu, a luat declarații de inculpați. S-a adus la cunoștință faptul că s-a pus în mișcare acțiunea penală. Urmează ca această comisie să se întoarcă în România și mai urmează o constatare tehnică.

– Aveți o listă lungă de inculpați în acest caz?

– E o listă medie. Putea să fie mult mai lungă dacă unele persoane ar fi colaborat mai bine”, a precizat Daniel Horodniceanu.


Citeşte şi:

EXCLUSIV/ Șeful DIICOT: Toate modificările, în favoarea inculpatului. Victimele sunt uitate

PICCJ: Au existat trei tentative de eliminare a cuplului Ceaușescu, ordinele au venit de la vârful armatei

 

Close
Închide
  Close