MENIU CAUTĂ
, de Sorin Golea

CENTENAR. O replică a statuii ”dacul gânditor”, realizată la Florența, va fi amplasată în centrul Capitalei

Distribuie

În București va fi amplasată copia unei statui de dac, cu ocazia sărbătoririi Centenarului. Locul a fost stabilit, statuia urmând să fie amplasată în scuarul intersecției dintre Bulevardul Dacia, strada Nicolae Iorga și strada I.C. Visarion. Este vorba de o replică a statuii ”dacul gânditor”, realizată de artiști din antichitate, care se află acum în Florența. Replica va fi recepționată în 18 mai. 

Statuia ”dacul gânditor”

Ideea amplasării unei statui de dac în București aparține Asociației Identitatea Culturală Contemporană” (AICC) și a plecat de la teza de doctorat susținută la Sorbona de românul Leonard Velcescu, în anul 2000. Velcescu a studiat artele plastice la Sorbona și și-a dat doctoratul cu tema statuilor de daci din arta romană clasică, reprezentări care, în mod surprinzător, sunt foarte multe. Asta în ciuda faptului că despre istoria dacilor se știu foarte puține lucruri în acest moment.

Leonard Velcescu a găsit peste 100 de asemenea opere de artă de dimensiuni mari, de peste doi metri, reprezentând daci sobri, cu mâinile împreunate în față, gânditori. Majoritate au fost realizate pentru Forul lui Trian, după ce acest împărat roman a cucerit Dacia. Mai mult, unele dintre ele sunt realizate din porfir, material dedicat în acea epocă exclusiv statuilor de împărați romani și de zei.

Statuia în lucru

Statuia va fi amplasată în scuarul de la intersecția Bulevardului Dacia cu strada Nicolae Iorga

Una din aceste statui din porfir, reprezintă un nobil dac, tarabostes, este acum amplasată în Giardino di Boboli din Florența. O replică a acesteia este realizată în acest moment de ”Galleria Pietro Bazzanti&figlio” din Florența.

”Replica este aproape gata și o vom recepționa pe 18 mai. Ea va fi adusă la București și va fi amplasată în scuarul de la intersecția Bulevardului Dacia cu strada Nicolae Iorga. De asemenea, o replică a unui bust al lui Decebal, realizat tot de romani în antichitate, va fi amplasată în Piața Unirii. Un dublicat al acestui bust al lui Decebal a fost instalat deja în Aeroportul Henri Coandă”, ne-a spus Florin Pârlea (foto), reprezentantul AICC.

Proiectul este realizat din donații, iar Primăria București va asigura doar soclurile pentru replicile acestor monumente.

Scuarul dintre strada Nicolae Iorga și Bd. Dacia


Citește și:

VIDEO/ Bucureștiul are peste 200 de străzi de pământ. În Capitală, ca la țară!

Citește mai multe despre CENTENARUL MARII UNIRI, decebal, Florenţa, Investigații şi Reportaje și statuie pe Libertatea.

Comentarii