De Radu Nistor, Valentina Postelnicu,

Deputatul liberal Dumitru Oprea se poate considera norocos. În familia lui se sărbătoresc și Valentine’s Day și Dragobetele, pentru că fiica sa s-a căsătorit în America și, de anul trecut, are și cetățenie americană. Iar nepoțica este cetățean american și a primit și cetățenia română.

”De câteva luni, reprezentanții mei din familie sunt și cetățeni americani așa că trebuie să țin și cu ei și cu românul”, ne-a spus Oprea. El a povestit că tinerii sărbătoresc Valentine’s Day, iar aici, în România, chiar dacă nu sunt din partea de sud, unde este tradițional Dragobetele, sărbătoresc oricum și această tradiție. ”Împăcăm și capra și varza, că totuși vorbim de multiculturalism și mai multe sărbători nu strică”, a spus deputatul PNL.

Deputatul PNL Mara Calista  a declarat pentru Libertatea că este mai apropiată de ideea de Dragobete, decât de cea de Valentine s Day. ”Valentine s Day este o tradiție venită din alte state, nu poți să te bucuri și de prieteni ci doar de iubit. Văd că încă prinde și la noi, dar eu sunt mai mult pe ideea de Dragobete. Și am și sărbătorit în fiecare an, în data de 24 februarie”, a spus Mara Calista.

Ea speră că va reuși să organizeze ceva frumos de Dragobete, în Parlament, pentru a să păstra tradiția.

Și Mara Mareș, cea mai tânără parlamentară, recunoaște că nu știa că astăzi se sărbătorește Sfântul Valentin. ”Nici măcar nu am realizat, până să văd la cantină prăjiturelele cu ”Te iubesc”, a spus ea, amuzată. Mareș a adăugat că va sărbători Dragobetele, dar nu cu iubitul ci cu colegii ei din organizația de tineret a PNL.

Deputatul Ionuț Stroe spune, în schimb, că sărbătorește alături de soție orice tradiție legată de iubire. ”Îi fac mici cadouri, de fiecare dată. Nu am nicio problemă să sărbătorim și Valentine s Day și Dragobetele. De fiecare dată când avem posibilitatea”, spune deputatul liberal.

”Ziua de 14 februarie are în special în lumea occidentală o specificație deosebită, e ziua dedicată îndrăgostiților. Noi am importat acest obicei cu Valentine s Day. Nu e rău, că e un prilej de a spune încă odată persoanei pe care o iubești acest lucru. Eu personal, nu sărbătoresc într-un fel anume această zi. Avem și noi sărbătoarea dragostei, de Dragobete”,spune vice-președintele Senatului Nicolae Bădălău.

”Noi, în Maramureș nu prea avem tradiții importate, întrucât le avem pe ale noastre din moși strămoși. Tradiții apreciate în toată lumea. Acum, de ceva vreme încoace, pe la orașe, tinerii s-au dat și ei cu Occidentul și sărbătoresc Valentine s Day. Eu prefer Dragobetele care e o sărbătoare tradițională a românilor”, ne-a spus și senatorul PMP Iostin Talpoș.

Valentines Day este ziua în care cei îndrăgostiți celebrază iubirea și fiecare încearcă să arate cât de mult ține la persoana iubită.

Sărbătoarea Sfântului Valentin, Valentines Day sau, mai simplu, Ziua Îndrăgostiţilor, ar fi, conform istoricilor, o combinaţie de tradiţii creştine şi romane, transformată şi modernizată de-a lungul veacurilor. Originea acestei sărbători catolice e neclară şi circulă numeroase legende în legătură cu personajele care ar fi inspirat-o. Una dintre poveştile recuperate din negura istoriei are în centru un preot din Roma – pe nume Valentin, evident – care ar fi trăit în secolul al III-lea d.Hr. Pe atunci, împăratul Claudius al II-lea (sau Claudius Gothicus) a decis că burlacii sunt soldaţi mai buni decât bărbaţii însuraţi – primii s-ar dedica trup şi suflet războiului, pe când ceilalţi ar fi sfâşiaţi de dorul de neveste şi copii şi nu ar da totul pe câmpul de luptă -, aşa că a scos în afara legii căsătoria, în cazul tinerilor. Părintele Valentin, socotind că măsura e nedreaptă, l-a sfidat pe împărat şi a oficiat slujbe de cununie în secret pentru cuplurile de îndrăgostiţi. Claudius a aflat şi l-a condamnat la moarte.

Valentines Day s-ar putea trage și dintr-un ritual antic păgân, Lupercalia. Se ţinea la mijlocul lunii februarie, când erau cinstiţi Lupercus, zeul fertilităţii, şi Faunus, protectorul agriculturii, al turmelor şi al păstorilor. Preoţii romani din ordinul Lupercilor dădeau tonul festivităţilor, adunându-se în peştera sacră unde se presupune că Remus şi Romulus, fondatorii Romei, au fost îngrijiţi de lupoaică.

Se pare că felicitările de Sf. Valentin au devenit populare încă din Evul Mediu, dar cea mai veche dovadă scrisă a acestui lucru datează din anul 1415: este o poezie compusă de Charles, duce de Orleans, pentru soţia lui, pe când era întemniţat în Turnul Londrei, după ce fusese capturat pe câmpul de luptă, în timpul bătăliei de la Agincourt.