Recomandările vin în contextul în care Israelul a dat startul vaccinării cu a patra doză din cauza Omicron și a anunțat că primele vești despre efectul acesteia sunt deocamdată pozitive.
Potrivit celor mai recente dale ale Agenţiei britanice de securitate sanitară, la trei luni de la administrarea dozei booster protecţia împotriva spitalizărilor pentru COVID continuă să fie de aproximativ 90% pentru cei de peste 65 de ani.
În ceea ce privește protecţia împotriva infecţiei simptomatice uşoare, aceasta este de mai scurtă durată și scade la aproximativ 30% în aproximativ trei luni.
Datele experților arată și de ce este important ca o persoană care a încheiat schema inițială de vaccinare să primească și a treia doză.
Cu doar două doze de vaccin, protecţia împotriva riscului de a dezvolta forme severe ale bolii scade la 70% după trei luni şi la 50% după şase luni.
Astfel, pe baza acestor date, experții britanici atrag atenția că prioritatea rămâne aceea de a administra prima, a doua și a treia doză celor care încă nu le-au primit.
Datele actuale arată că doza booster continuă să ofere niveluri înalte de protecţie împotriva formelor severe ale bolii, inclusiv pentru grupurile de vârstnici şi pentru cei vulnerabili. Acest lucru este extrem de încurajator și subliniază importanța dozei booster.
Preşedintele JCVI, prof. Wei Shen Lim:
Expertul a adăugat că, ”în vreme ce Omicron continuă să se răspândească pe scară largă, îi încurajez pe toți să vină pentru doza de rapel sau, dacă nu sunt vaccinați, pentru primele două doze, pentru a-și spori protecția împotriva bolilor grave”.
În urmă cu câteva zile, omul de știință Andrew Pollard, care conduce Comitetul Mixt pentru Vaccinare și Imunizare din UK, a avertizat că administrarea unei doze de vaccin la fiecare jumătate de an nu este o idee „sustenabilă”.
Israel a jucat un rol principal în rândul statelor care au studiat efectele vaccinurilor anti-COVID-19, fiind totodată ţara cu cea mai rapidă campanie de vaccinare cu două doze a populaţiei sale în 2021 şi una dintre primele ţări din lume care au început să administreze doze de rapel („booster”).