MENIU CAUTĂ
, de Daniel Ionașcu

Facebook, aproape de o amendă de câteva miliarde de dolari în SUA

Distribuie

Gigantul american Facebook este în discuții cu Federal Trade Commission (Comisia Federală pentru Comerț din SUA - FTC) în privința unei amenzi de mai multe miliarde de dolari, după un an de scandaluri privind scurgerile de date și protecția vieții private, scrie Washington Post.

Potrivit ziarului, FTC și Facebook nu au căzut de acord asupra mărimii amenzii.

Pe de altă parte, chiar dacă ar fi vorba de câteva miliarde de dolari, situația financiară a Facebook este una înfloritoare. Compania a raportat pe ultimele trei luni din 2018 venituri de 16,9 miliarde de dolari și un profit net de 6,9 miliarde.

Mai multe organizații non-guvernamentale din SUA au cerut anul trecut ca Facebook să fie amendată cu mai bine de 2 miliarde de dolari, iar autoritățile să îi impună limite asupra colectării de date despre utilizatori.

Cambridge Analytica

FTC investighează scandalul Cambridge Analytica, când firma britanică de marketing politic a accesat ilegal datele personale pentru 87 de milioane de oameni.

Problema o constituie faptul că Facebook a partajat cu Cambridge Analytica și cu multe alte firme datele utilizatorilor. Or, acest lucru, încalcă un acord din 2011 între FTC și Facebook, prin care rețeaua socială se angaja să păstreze în siguranță datele oamenilor.

Un eventual acord comun va putea duce inclusiv la schimbarea modului în care Facebook va putea face afaceri.

Scandalul Cambridge Analytica ar putea să-i aducă amenzi de miliarde de dolari și în Uniunea Europeană, unde reglementările privind viața privată sunt mult mai stricte decât în SUA.

Tot anul trecut, Facebook a recunoscut că 50 de milioane de conturi au fost compromise.

Scandal după scandal

O altă problemă apărută anul trecut o constituie revelația că Facebook a partajat date cu grupuri chineze de electronice, în vreme ce Huawei este acuzată de către guvernul SUA că spionează pentru statul chinez.

Concomitent, Germania a găsit recent Facebook vinovată de abuz de poziție dominantă și a ordonat restrângerea colectării de date.

Pe lângă aceste probleme, Facebook este sub lupă încă din 2016 pentru faptul că a permis manipularea opiniei publice de către Rusia în alegerile prezidențiale câștigate de către Donald Trump, dar și în propagarea materialelor extremiste, teroriste și a știrilor false.

Comentarii