De Adrian Ilie,

Decizia de renunțare la fuziunea care ar fi creat al treilea producător mondial de automobile a fost luată după ce statul francez a cerut o amânare pentru a obține sprijinul pentur fuziune din partea companiei Nissan, cu care deja Renault se află în alianță.

Guvernul francez, care deține 15% din acțiunile Renault a cerut în plus garanții de la Fiat Chrysler că fuziunea nu va duce la concedieri în Franța, o altă cerință fiind distribuirea de dividende pentru acționarii Renault, au declarat surse apropiate negocierilor.

”A devenit limpede că nu există în Franța condițiile politice pentru ca o astfel de fuziune să demareze cu succes”, se arată într-un comunicat al Fiat Chrysler. Într-un alt comunicat, Renault a anunțat că nu poate lua o decizie din cauza solicitării guvernului francez de amânare a votului până la o ședință viitoare a Consiliului de Administrație.

Mizele tranzacției

Inițial, Fiat Chrysler a susținut că fuziunea va reduce costurile companiilor implicate cu 5 miliarde de euro anual. În plus conglomeratul italiano-american ar fi dorit să obțină tehnologia franceză pentru fabricarea automobilelor electrice. La schimb, Renault ar fi primit acțiuni la compania Jeep și la producătorul de camioane RAM, printre cele mai profitabile din grup. Anterior, Fiat Chrysler a mai negociat, tot fără succes, și cu PSA Group, producătorul mărcilor Citroen și Peugeot.

Pe lângă cerințele statului francez, rezerva față de tranzacție au avut și cei de la Nissan, preocupați de faptul că fuziunea ar fi modificat actualele condiții ale alianței cu Renault, în care fiecare dintre companiile implicate deține un pachet de acțiuni la cealaltă.

Președintele Renault, Jean-Dominique Senard, a susținut fuziunea încercând să obțină acordul Nissan, însă eșecul a fost provocat de încercarea statului francez de a-și consolida poziția în companie. Senard nu i-a convins nici pe cei de la Fiat Chrysler să-i acorde amânarea cerută pentru luarea deciziei.

Citește și:ANALIZĂ | Renault ar putea fuziona cu Fiat Chrysler. Patronii clubului Juventus Torino vor putea controla destinele Dacia

Anamaria Prodan, atac devastator la Gică Hagi: „Probabil oamenii nu au curajul să-i spună în față”
GSP.RO

Anamaria Prodan, atac devastator la Gică Hagi: „Probabil oamenii nu au curajul să-i spună în față”

Horoscop 22 noiembrie 2019. Peștii sunt asaltați de solicitări
HOROSCOP

Horoscop 22 noiembrie 2019. Peștii sunt asaltați de solicitări