MENIU CAUTĂ

Florile astea sunt salvarea albinelor! Horticultorii buzoieni ar putea avea o soluție pentru ca România să nu rămână fără miere

Distribuie

Munca asiduă de zece ani a inginerilor buzoieni a dat rezultate, iar planta unică în Europa, care completează galeria unor soiuri ce nu seamănă cu nici un sortiment cultivat până acum în România, a fost aclimatizată.
“Lophantus Aromat de Buzău” rezistă la temperaturi extreme în timpul verii şi înfloreşte timp de opt luni pe an, până la venirea îngheţului de la sfârşitul lunii decembrie. Rădăcinile sale rezistă foarte bine în sol peste iarnă, iar dintr-o singură tulpină se poate cultiva chiar şi un hectar de teren!
Este cotată de specialiştii americani printre primele patru plante care dau producţii mari de miere din lume, fiind îndrăgită de albine datorită aromelor deosebite. În plus, aceleaşi miresme asigură şi protecţia împotriva rozătoarelor, pentru că alungă iepurii sau şoarecii de câmp de lângă culturi. În condiţiile în care în ultimii ani apicultorii au avut de suferit din cauza secetei sau a schimbărilor climatice, acest lucru poate fi un ajutor nesperat.
Recent, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACAR), Ioan Fetea, a declarat că producţia de miere din acest an va fi cu circa 30% mai mică faţă de o producţie medie anuală de 22.000-24.000 de tone, din cauza secetei şi a depopulării familiilor de albine. Situaţia nu este deloc roz, având în vedere că România se clasează pe locul 4 în topul producătorilor de miere europeni.
Ţara noastră deţine, în prezent, 1,47 de milioane de familii de albine şi are în jur de 40.000 de apicultori la nivel naţional, iar peste 60% dintre aceştia sunt membri ai ACAR, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

Plantele au efect antistres şi antidepresiv

Planta care ar putea creşte producţia de miere are şi alte utilizări. Academicianul Costel Vânătoru susţine că ”Lophantus Aromat de Buzău”, aflată acum în faza de brevetare la OSIM, poate fi consumată sub formă de ceai sau în salate, fiind excelentă pentru sănătate.
”Este o plantă medicinală foarte valoroasă, cu un puternic efect antidepresiv, antistres şi de creştere a imunităţii. Rămâne însă importantă mai ales pentru albine, deoarece, fiind înflorită atât de multe luni, chiar şi la temperaturi extreme, cum au fost cele din această vară, le permite apicultorilor să ţină stupii în acelaşi loc o lungă perioadă de timp”, ne-a declarat Costel Vânătoru.

Castravetele pentru diabetici a fost omologat

Recent, staţiunea de cercetare de la Buzău a mai dat o lovitură, cu un soi de castravete ce a fost omologat şi brevetat la OSIM sub denumirea ”Rodeo”. Planta exotică îşi are originile în Mexic şi este un remediu natural pentru diabet.
”Publicul a devenit din ce în ce mai pretenţios, iar cercetătorii noştri au început să aclimatizeze tot felul de soiuri cu arome speciale. Cultivarea castravetelui mexican a făcut ca staţiunea de cercetare să fie deja luată cu asalt de bolnavii de diabet din toată ţara”, ne-a declarat directorul SCDL Buzău, inginerul Constantin Vlad.

Comentarii