Mergi direct la conținut »
Florin Cîțu
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri

Florin Cîțu: Dacă nu facem nimic, deficitul trece de 4%. Economia a fost condusă în stilul lui Al Capone, luam în calcul sesizarea Parchetului

De Daniel Ionașcu, . Ultimul update Joi, 14 noiembrie 2019, 12:40

Economia României a fost condusă în ultimii trei ani în stilul Al Capone, cu un buget prezentat în Parlament și altul arătat baronilor locali, a declarat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor. Acesta a mai spus că ia în calcul sesizarea organelor competente și că, fără o intervenție, deficitul bugetar va depăși 4% din PIB în acest an.

Ad placeholder

El a spus că tot ce a găsit a depășit cele mai pesimiste așteptări.

„Cam tot ce am găsit aici a depăşit cele mai pesimiste aşteptări. Mai mult, am aflat că situaţia reală nu era cunoscută şi nu era anticipată nici de partenerii noştri internaţionali. Deci informaţiile care circulau nu erau cele reale. Concluzia este că, în ultimii 3 ani, economia României a fost condusă după două bugete şi aici vă spun foarte responsabil: a fost un buget, cel prezentat în Parlament şi care nu a fost asumat nici de premier, nici de ministrul Finanţelor Publice, şi un al doilea buget, care avea toate informaţiile reale, un buget folosit pentru finanţarea baronilor locali şi aşa mai departe. Este exact metoda, şi nu am găsit altă comparaţie, metoda folosită de Al Capone de a avea două registre, un registru pentru fisc şi unul pentru el”, a declarat Cîțu, potrivit Agerpres.ro.

”Estimăm că deficitul astăzi, dacă nu facem nimic, este peste 4%. Aici a fost şi discuţia cu Comisia Europeană pentru că nimeni nu se aştepta să fie aşa rău situaţia. Avem o lună şi jumătate”

Florin Cîțu a mai spus:

Încasări mai puține cu 21 de miliarde de lei

Declarația vine după ce zilele trecute Cîțu a postat pe Facebook că bugetul are un minus de 21 de miliarde de lei la încasări.

Acesta a mai declarat că a luat legătura cu Comisia Europeană și organismele internaționale.

Acesta a spus că fostul lider PSD Liviu Dragnea și fostul ministru de Finanțe Eugen Teodorovici știau de la început că banii nu vor ajunge la investiții și că, prin rectificări, aceștia urmau să ajungă la baronii locali.

43 de orașe au rămas fără bani

Deficitul bugetar al României se ridică la 9 luni la 2,6% din Produsul Intern Brut (PIB), în condițiile în care prevederile europene cer un maxim de 3%. Numai că în ultimele două luni ale anului se fac cele mai mari cheltuieli.

Ieri, Asociația Orașelor din România a anunțat că 43 de orașe mici nu mai au bani.

Premierul Ludovic Orban a declarat recent că a descoperit mai multe ”găuri” șa buget: 5 miliarde de lei reprezintă contravaloarea TVA nerambursat, alte 5 miliarde de lei le reprezintă sumele neplătite pentru investițiile prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Ad placeholder

Concomitent, 2 miliarde de lei îl reprezintă deficitul de la fondul de pensii, iar 3 miliarde de lei la cel de sănătate.

Înregistrare interzisă minorilor cu Anamaria Prodan, pe cine a amenințat. Atenție, limbaj trivial
PARTENERI - GSP.RO
Înregistrare interzisă minorilor cu Anamaria Prodan, pe cine a amenințat. Atenție, limbaj trivial
Cel mai mare secret pe care Andreea Bălan l-a ținut ASCUNS. Nimeni nu trebuia să afle asta
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Cel mai mare secret pe care Andreea Bălan l-a ținut ASCUNS. Nimeni nu trebuia să afle asta
Horoscop 16 iulie 2020. Săgetătorii pot negocia, cu un oarecare succes, un contract cu un partener important
HOROSCOP
Horoscop 16 iulie 2020. Săgetătorii pot negocia, cu un oarecare succes, un contract cu un partener important
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close