De Ileana Ilie,

Creditele neperformante sunt o problemă în special în sistemele bancare din sudul zonei euro, incluzând Italia, Portugalia, Spania și Grecia. După analiza calității activelor derulată în luna octombrie 2014 în rândul a 130 de bănci din zona euro, Banca Centrală Europeană a descoperit că nivelul total al creditelor neperformante în băncile examinate se ridica la 879,1 miliarde de euro.
„Trebuie făcute lucruri importante, precum majorarea capitalului băncilor, dar există în continuare credite neperformante în valoare de aproximativ 900 miliarde de euro care trebuie abordate în mod decisiv”, a apreciat Jose Vinals, citat de stiriletvr.ro. Acesta a avertizat că împrumuturile neperformante pot afecta întreaga economie, ceea ce ar limita revenirea economică și așa slabă înregistrată de Europa.
„Creditele neperformante acaparează capitalul și reduc profitabilitatea băncilor astfel că se reduce capacitatea băncilor de a oferi credite economiei. Băncile cu credite neperformante mari sunt mai puțin dispuse și capabile să ofere credite iar Europa are nevoie de bănci care să acorde credite companiilor și gospodăriilor pentru a sprijini relansarea”, a subliniat Jose Vinals.
Potrivit oficialului FMI, organismele europene de supervizare bancară precum și autoritățile locale trebuie să ia măsuri decisive pentru crearea cadrului legal pentru restructurarea datoriilor. Comentariile sale vin la câteva zile după ce Italia a anunțat crearea unei așa-numite ‘bănci de rebuturi’, pentru a curăța sectorul bancar afectat cu credite neperformante în valoare de aproximativ 330 miliarde de euro, potrivit estimărilor FMI.
În ceea ce privește relansarea economiei mondiale, Vinals a apreciat că este prea devreme pentru a spune dacă am lăsat definitiv în urmă recesiunea. „Ceea ce avem în momentul de față este o relansare globală modestă și inegală cu performanțe ușor mai bune în economiile avansate dar care nu este încă o revenire viguroasă în timp ce piețele emergente pierd viteză”, susține Vinals.
La începutul lunii octombrie, FMI și-a redus, pentru a doua oară în acest an, estimările privind creșterea economiei mondiale în 2015 adăugând că riscurile în scădere sunt mai pronunțate. Fondul mizează pe o creștere a PIB-ului mondial de 3,1% în 2015 și un avans de 3,6% în 2016.

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”
GSP.RO

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”

Horoscop 18 ianuarie 2020. Fecioarele au o zi în care răbdare se epuizează
HOROSCOP

Horoscop 18 ianuarie 2020. Fecioarele au o zi în care răbdare se epuizează