Mergi direct la conținut »
Fondul de Mediu a sesizat Parchetul în privința programului ”Casa Verde”. Libertatea a scris în urmă cu două săptămâni despre suspendarea înscrierilor
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Fondul de Mediu a sesizat Parchetul în privința programului ”Casa Verde”. Libertatea a scris în urmă cu două săptămâni despre suspendarea înscrierilor

Fondul de Mediu a sesizat Parchetul în privința programului ”Casa Verde”. Libertatea a scris în urmă cu două săptămâni despre suspendarea înscrierilor

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a sesizat Parchetul General cu privire la înscrierile în programul ”Casa Verde Fotovoltaice”, prin care erau alocate 636 milioane de lei pentru achiziția de panouri solare pentru persoanele fizice.

De Daniel Ionașcu,

Programul a fost deschis în data de 10 septembrie la ora 10.00, iar la ora 16.30 a fost deja suspendat.

Cornel Brezuică, președintele AFM, a declarat pentru Libertatea că programul este doar suspendat, nu blocat, și se așteaptă la reluarea cât mai curând a acestuia.

”Am sesizat Parchetul General. Programul este suspendat și dorim să-l reluăm cât mai repede. Nu fiți pesimist. Nu pot să am o estimare când, nu cunosc. Facem tot ce se poate ca să fie cât mai repede”, a declarat Brezuică.

Libertatea a scris recent despre suspendarea aplicațiilor după doar 6 ore de la deschiderea înscrierilor, după ce s-a constatat că toate fondurile pentru Oltenia s-au epuizat, iar o firmă ar fi înscris foarte multe dosare.

”Există o suspiciune de fraudare a aplicației de către un instalator validat, care, cu ajutorul unui funcționar sau mai mulți din AFM, a păcălit aplicația cu ajutorul unui program, reușind astfel să încarce în aplicație vreo 1.700 de persoane în doar 4 ore. Lucru care altfel era imposibil deoarece încarcarea unei persoane în aplicație dura 15-20 minute”, declarau, la acel moment, surse pentru Libertatea.

AFM a comunicat într-un comunicat că sesizarea a fost făcută în data de 16 septembrie.

„În urma acestor verificări, în data de 16 septembrie 2019, au fost sesizate organele abilitate pentru a se pronunţa cu privire la legalitatea înscrierilor în aplicaţia informatică. Dată fiind importanţa programului din punct de vedere al politicilor de protecţie a mediului şi interesul major manifestat de cetăţeni, Administraţia Fondului pentru Mediu depune toate eforturile pentru redeschiderea şi continuarea programului de finanţare în cel mai scurt timp”, se arată într-un comunicat al AFM, citat de Agerpres.ro.

Miza de 656 de milioane de lei

Prin acest program se acordă maximum 20.000 de lei pentru cei care vor să își instaleze panouri fotovoltaice, în limita a 90% din totalul cheltuielilor.

Bugetul alocat acestui program este de 656 de milioane de lei, din care 536 de milioane de lei prin Programul Operaţional Regional (POR) şi 120 de milioane de lei, de la AFM.

Close
Închide
  Close