Cuprins:
Două treimi dintre aceștia spun că politicile industriale vor crea noi puncte de creștere, dar majoritatea avertizează asupra creșterii tensiunilor fiscale și a divergențelor dintre economiile cu venituri mari și cele cu venituri mici.
Concomitent, aceștia consideră că inteligența artificială generativă va crește productivitatea și inovarea, experții fiind mai optimiști în ceea ce privește beneficiile aduse de inteligența artificială pentru țările cu venituri ridicate.
Incertitudine globală
Perspectivele economice globale rămân moderate și pline de incertitudini, arată raportul, în condițiile în care economia mondială continuă să se confrunte cu probleme cauzate de dobânzile mari, de fracturile geopolitice și de progresele rapide în domeniul inteligenței artificiale (AI).
Un procent de 56% dintre economiștii-șefi se așteaptă ca economia mondială să slăbească în acest an, în timp ce 43% prevăd condiții neschimbate sau mai bune.
De asemenea, trei sferturi consideră că piețele forței de muncă (77%) și condițiile financiare (70%) se vor relaxa în anul acesta.
Variații mari
Deși așteptările privind inflația mare au scăzut pentru toate regiunile planetei, perspectivele de creștere regională variază foarte mult și nicio zonă nu are prevăzută o creștere economică foarte puternică în 2024.
„Pe fondul accelerării divergențelor, rezistența economiei globale va continua să fie testată în anul ce vine. Deși inflația globală se atenuează, creșterea economică stagnează, condițiile financiare rămân stricte, tensiunile globale se adâncesc și inegalitățile cresc – ceea ce evidențiază nevoia urgentă de cooperare la nivel mondial pentru a da un impuls unei creșteri economice durabile și favorabile incluziunii”, spune Saadia Zahidi, director general al Forumului Economic Mondial.
Perspective mai slabe pentru Europa
Perspectivele pentru Europa au coborât semnificativ de la sondajul din septembrie 2023, ponderea respondenților care se așteaptă la o creștere slabă sau foarte slabă aproape că s-a dublat, ajungând la 77%.
În Statele Unite și în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, perspectivele sunt și ele mai slabe, aproximativ șase din zece respondenți prevăzând o creștere moderată sau mai puternică în acest an
Probleme geopolitice
Aproximativ 7 din 10 economiști-șefi se așteaptă ca ritmul fragmentării geo-economice să se accelereze în acest an, majoritatea afirmând că geopolitica va alimenta volatilitatea economiei mondiale (87%) și a piețelor bursiere (80%), va crește trendul de mutare locală a fabricilor (86%), va consolida blocurile geoeconomice (80%) și va lărgi decalajul dintre lumea dezvoltată și cea în curs de dezvoltare (57%) în următorii trei ani.
Inteligența artificială, în centrul atenției
Economiștii șefi se așteaptă ca beneficiile aduse de inteligența artificială să varieze foarte mult în funcție de grupele de venituri.
Trei sferturi consideră că aceasta va crește eficiența producției (79%) și a inovării (74%) în economiile cu venituri mari în acest an.
Iar dacă ne uităm la următorii cinci ani, 94% se așteaptă ca aceste beneficii de productivitate să devină semnificative din punct de vedere economic în economiile cu venituri ridicate, față de numai 53% în cazul economiilor cu venituri scăzute.
Impact negativ pe piața muncii
Concomitent, 73% nu prevăd un impact pozitiv net asupra ocupării forței de muncă în economiile cu venituri mici și 47% au spus același lucru pentru economiile cu venituri mari.
Părerile sunt ceva mai împărțite în ceea ce privește probabilitatea ca inteligența artificială să crească nivelul de trai și să ducă la o scădere a încrederii, ambele fiind ușor mai probabile pe piețele cu venituri ridicate.
Întâlnirea anuală a Forumului Economic Mondial are loc între 15 și 19 ianuarie la Davos-Klosters, Elveția.