După un lung șir de amânări, Senatul și Camera Deputaților au decis miercuri, prin vot, să elimine pensiile speciale ale parlamentarilor. Astfel, un proiect de lege mai vechi al PSD, la care aleșii PNL și USR-PLUS au depus amendamente, a trecut cu 357 de voturi pentru, niciun vot împotrivă, în timp ce 30 de parlamentari ai UDMR au fost în sală, dar nu au votat.
La câteva minute după vot, pe paginile de socializare ale principalelor partide – PSD, PNL, USR-PLUS – s-a declanșat fiesta, toate postările având același mesaj, dar imagini diferite: „Am eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor!”. Doar AUR a avut un mesaj diferit, vorbind despre eliminarea unei nedreptăți.
Utilizatorii Facebook au sesizat imediat mesajul copiat la indigo.
Primii care au postat pe Facebook, în jurul orei 17.00 și ceva, au fost cei de la USR-PLUS și cei de la PNL.
USR-iștii au ales o imagine cu plenul Legislativului și mesajul: „Ne-am ținut de cuvânt. Am eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor!”, în timp ce liberalii au pus o poză cu Ludovic Orban, cu același text: „Am eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor!”
După aproximativ o oră au reacționat și pesediștii – același text, dar o imagine cu doi parlamentari cu mâinile ridicate, în semn de aprobare.
Unanimitate între PSD, PNL și USR-PLUS doar la vot. În rest…
În ciuda votului unanim pentru eliminarea pensiilor, între PSD, PNL și USR-PLUS nu a fost deloc liniște în plen. Și asta pentru că reprezentanții celor trei formațiuni s-au contrazis între ei pe tema constituționalității unora dintre prevederi.
„Amendamentele astea, care ar putea fi neconstituţionale, au fost depuse de USR plus PNL. Nu se regăsesc în proiectul iniţial al PSD”, a declarat pesedistul Alfred Simonis în plenul reunit al Parlamentului.
Ba e constituțional, a răspuns, ulterior, președintele PNL, Ludovic Orban.
„Din punctul meu de vedere, acest proiect adoptat astăzi de Camerele reunite este perfect constituţional şi este un act de dreptate făcut de actualii parlamentari în raport cu cetăţenii români. Aşa cum o majoritate a hotărât să introducă în legea privind Statutul deputaţilor şi senatorilor acest drept, la fel, Parlamentul are dreptul de a opri acordarea acestui drept pentru orice fost parlamentar sau parlamentar în funcţie”, a declarat Orban.