MENIU CAUTĂ
, de Theodor Istrate

FOTO/ În ie de Centenar. Zeci de mii de elevi și profesori din Vaslui vor veni la școală îmbrăcați în straie populare

Distribuie

Elevii și cadrele didactice din județul Vaslui vor marca într-un mod inedit Ziua Națională a României, cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Vor purta straie populare sau măcar o brățară tricoloră pe 29 noiembrie, ultima zi de activitate didactică înainte de 1 Decembrie.

Joi, 29 noiembrie, sălile de cursuri din cele peste 700 de grădinițe și școli din județul Vaslui se vor umple de simboluri naționale purtate de copii și de cadre didactice.

Ideea aparține Inspectoratului Școlar Județean Vaslui.

„Pentru noi, anul acesta este unul exceptional, ca de altfel pentru toți românii. Dar am considerat că noi, dascălii, avem cea mai mare datorie, pentru că educăm copiii, generațiile prezente și viitoare, să trăim cu totul altfel, la maximă intensitate, aceste momente. Ideal ar fi să avem costumul complet, dacă nu măcar elemente de-ale acestuia sau simboluri naționale”, consideră inspectorul general al ISJ Vaslui, Gabriela Plăcintă.

Șeful inspectoratului spune că a fost foarte plăcut surprins că atât directorii și cadrele didactice, cât și copiii și părinții au răspuns pozitiv inițiativei.

„Ar trebui să ne purtăm cu mândrie portul”

Unii directori au anunțat că elevii vor merge la școală cu simboluri naționale toată săptămâna premergătoare zilei de 1 Decembrie.

„În 15/28 noiembrie, Congresul General al Bucovinei decidea unirea acestei provincii cu România, fiind una dintre etapele Marii Uniri încununată la 1 Decembrie. Liceul nostru va marca această dată prin manifestări artistice și culturale, portul tradițional, ia, fiind recomandarea noastră către elevi. Este un moment istoric foarte important, iar generația actuală trebuie să-și cunoască trecutul pentru a-și clădi cu responsabilitate viitorul”, crede Daniel Hulubei, directorul Liceului Emil Racoviță Vaslui.

Elevii și părinții acestora nu resping ideea, considerând că portul popular reprezintă un simbol al românilor de pretutindeni.

„Acum 100 de ani, ziarul Românul se întreba dacă generațiile ce vor veni vor conștientiza importanța zilei de 1 Decembrie. Această acțiune demonstrează datoria morală a tinerilor de a cunoaște un eveniment major al patriei lor”, spune Rahela Goran, elevă în clasa a XI-a F a Liceului Emil Racoviță.

Mama unui elev de clasa a II-a de la Școala Ștefan cel Mare Vaslui a declarat pentru Libertatea că-și va trimite copilul în ie la școală în ziua de 29 noiembrie, așa cum a făcut și în prima zi din actualul an de învățământ.

„Portul nostru popular e atât de frumos, atât de plin de simboluri, încât ar trebui să-l purtăm cu mândrie în cele mai importante momente din viața noastră. E datoria noastră să le transmitem copiilor valorile autentice ale acestui neam”, spune Loredana Ciobanu.

Citește și:

BBC: România este țara unde „aproape toată lumea are o locuință”. Suntem pe primul loc în UE în ceea ce privește numărul de proprietari de locuințe!

Citește mai multe despre centenar, CENTENARUL MARII UNIRI, elevi, ie, Investigații şi Reportaje, profesori și Vaslui pe Libertatea.

Comentarii