Dreptul internațional prevede că deținuții nu trebuie expuși umilințelor inutile. BBC a analizat sute de videoclipuri distribuite în mod deschis de soldații israelieni din Gaza, începând cu noiembrie 2023.
După ce au urmărit 8 înregistrări împărtășite public, selectate de postul britanic, experții juridici spun că acestea arată „relele tratamente aplicate deținuților palestinieni”.
Dr. Mark Ellis, un consilier ONU la tribunalele penale internaționale, a spus că filmările încalcă regulile recunoscute pentru tratarea prizonierilor de război.
Toate clipurile au fost postate de bărbați care sunt sau erau soldați în serviciu și care nu și-au ascuns identitatea.
Una dintre filmări a fost distribuită pe scară largă, la începutul acestei săptămâni și a fost postată pe contul YouTube care aparține soldatului israelian Yossi Letova.
El a încărcat mai multe videoclipuri din Gaza, de la începutul lunii decembrie, inclusiv fotografii ale trupei sale, pe care o identifică drept Batalionul de Granit 932, care face parte din Brigada Nahal a IDF.
Armata israeliană: „Rezervistul a fost suspendat din serviciu”
Un videoclip postat pe 24 decembrie 2023 arată un deținut palestinian dezbrăcat și sângerând, cu mâinile legate, pe un scaun, în timp ce era interogat. Potrivit analizei BBC, filmarea a fost făcut la Colegiul Gaza, o școală din nordul fâșiei.
„Fotografia a fost făcută în timpul unui interogatoriu pe teren. Suspectul nu a fost rănit. Un rezervist a fotografiat și a publicat fotografia contrar ordinelor și valorilor IDF. Recent, s-a decis încetarea serviciului său de rezervă”, a precizat armata israeliană.
Soldatul Letova a postat și un alt videoclip care arată sute de deținuți palestinieni adunați pe stadionul Yarmouk din Gaza. Cei mai mulți sunt dezbrăcați în lenjerie intimă. Unii sunt legați la ochi și stau în genunchi.
Ambele videoclipuri au fost scoase de pe pagina publică YouTube a lui Letova la scurt timp după ce BBC a contactat IDF.
Hamas: „Cine este teroristul aici?”
În timpul unei conferințe de presă, Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a fost întrebat despre fotografie și a numit-o „profund îngrijorătoare”, menționând că va lăsa în seama IDF să comenteze, subliniind totodată „importanța respectării drepturilor fundamentale ale omului, îndemnând aderarea la principiile umanitare și responsabilitatea pentru cei care le încalcă”.
Israa Almodallal, un fost purtător de cuvânt al Hamas, cu 171.000 de urmăritori pe Instagram, a scris că palestinianul din imagine este „Hamzeh din cartierul Shijaiyah, Înainte de arestarea lui, Hamzeh mama, fratele, cumnata și nepotul său de doi ani au fost uciși. Un al frate a fost ucis în luptele de la Shijaiyah în timpul Operațiunii Protective Edge. Deci, cine este teroristul de aici?”.
Alte două videoclipuri încărcate pe TikTok de un alt soldat IDF, identificat drept Ilya Blank, includ imagini cu deținuți legați la ochi, intercalate cu imagini cu soldați care pozează cu arme.
El a postat un al doilea videoclip care include o imagine a unui bărbat legat la ochi, pe podea, înconjurat de trei soldați IDF. Videoclipurile au fost filmate în nordul Gazei. Între timp, filmările au fost eliminate.
Articolul 13 din a treia Convenție de la Geneva prevede că deținuții trebuie protejați în orice moment, în special împotriva actelor de violență sau intimidare și împotriva „insultelor și curiozității publice”.
Dr. Mark Ellis spune că elementul-cheie este de „a nu crea o curiozitate publică” pentru prizonierii de război și de a nu proceda la „degradarea sau umilirea lor”.
Ideea de a-i plimba pe oameni în lenjerie intimă, de a filma asta și de a postat totul pe rețelele sociale cu siguranță le încalcă drepturile.
Dr. Mark Ellis.
„Motivul? Doar să-i umilești”
Iar prof. Asa Kasher, un academic israelian care a contribuit la redactarea primului cod de conduită al IDF, a spus că împărtășirea fotografiilor cu oameni pe jumătate goi este împotriva codului de etică armatei.
Ar putea exista „o nevoie militară” de a dezbrăca pentru scurt timp un deținut, pentru a verifica dacă este înarmat, dar că vede un motiv pentru „a face o astfel de fotografie și a o împărtăși publicului. Motivul este să-i umilești”.
„Motivul pentru care îi ții pe jumătate goi este să-i umilești”, a spus el.
Avocatul pentru drepturile omului Michael Mansfield a spus că filmările ar trebui să fie evaluate de o instanță ONU.
TikTok a confirmat că videoclipurile încălcau regulile comunității și a transmis că întreg conținutul care „urmărește să degradeze victimele tragediilor” nu este tolerat.
Un purtător de cuvânt al YouTube a declarat că a eliminat zeci de mii de videoclipuri și a întrerupt mii de canale, în timpul conflictului dintre Israel și Gaza, și că „echipele lucrează nonstop pentru a monitoriza conținutul filmărilor”.
Foto: captură Ynetnews.com
Marica13 • 12.02.2024, 21:30
Credeti ca intr un razboi ai timp de drepturi....omori sau esti omorat
Vandamii • 12.02.2024, 13:17
Da, eu zic ca vinovatii sunt totusi si israelieni si hamas. Ce vina au civilii?