MENIU CAUTĂ
17 Mai. 2018 18:21 , de Cristina Sterian

FOTOREPORTAJ: Peste 10.000 de oameni, la Buzău, de Ziua Eroilor. Jumătate au fost elevi aduși de profesori

Distribuie

Peste 10.000 de oameni, din care jumătate elevi, au participat, joi, la manifestările dedicate Zilei Eroilor, unde s-au aflat o serie de politicieni, în frunte cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. La fel ca în vremurile de odinioară, elevii au fost aduși de către profesori la solicitarea municipalității, care le-a oferit tricouri cu noua siglă a orașului. Școlarii au fost așezați de o parte și de  alta a Căii Eroilor, aproape de gardurile amplasate de Jandarmerie, astfel încât totul să pară uniform, restul participanților având locuri în spatele elevilor.

Au existat însă și oameni nemulțumiți, care și-ar fi dorit să fie mai în față și să poată vedea mai bine.

„De ce nu mă lăsați mai în față, de ce a făcut domnul Toma manifestarea asta? Nu să ii vedem și noi pe Dragnea, pe miniștrii ăștia și cine a mai venit?', se certa un participant cu forțele de ordine care i-au interzis accesul mai în față, explicându-i că în prima linie stau elevii.

Manifestările prilejuite de Ziua Eroilor Neamului au fost organizate de Primăria Buzău, în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale prin Divizia 2 Infanterie „Getica'.

Invitații au început să sosească la Buzău după ora 10.30, fiind primiți de către organizatori la un local din apropiere, unde, după eveniment, toți oficialii care au luat parte la manifestări au servit masa.

Puțin înainte de ora 12.00, cerul s-a întunecat și a început să picure, iar invitații au ajuns, rând pe rând, la locul de desfășurare al manifestării, intrând în Cimitirul Eroilor, acolo unde nici reprezentanții presei, și nici altcineva nu a avut acces. Astfel, ceremonia religioasă și depunerea de coroane la domul proaspăt reamenajat din Cimitirul Eroilor a fost destinată doar invitaților din afara țării, din Guvern și oficialităților locale.

La sosirea președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, ploaia s-a pornit și mai tare, iar parte din oamenii care nu au avut pungi sau umbrele s-au înghesuit să părăsească zona. Și primarii comunelor din județ care au avut loc în față, la dreapta tribunei oficiale, nu au rezistat cu toții în fața ploii, așa că au lăsat la o parte protocolul, urcând la tribuna acoperită înaintea sosirii oficialilor care participau la activitățile din cimitir.

Pe parcursul  ceremonialului militar de depuneri de coroane o baterie situată în curtea unității militare din apropiere a tras 21 de salve de tun.

După terminarea depunerilor de coroane, ambasadorii, atașații militari, parlamentarii și oficialitățile locale au venit și au luat loc la tribuna oficială pentru rostirea alocuțiunilor.

Paul Brummell, aplaudat la scenă deschisă: „Îmi cer scuze că am adus aici vremea engleză”

Primul înscris la cuvânt a fost Liviu Dragnea, urmat de consilierul prezidențial Nicolae Oprișor, de primarul Buzăului, Constantin Toma și de ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell care a fost aplaudat la scenă deschisă pentru curajul de a vorbi în română, chiar dacă nu stăpânea la perfecție limba.

„Doamnelor și domnilor deputați, miniștri… imi cer scuze că am adus aici vremea engleză. Este o zi foarte importantă pentru două motive principale. Pentru că comemorăm, celebrăm și respectăm pe cei care au făcut sacrificiu suprem. Respectăm azi nu numai eroii din România și din toată lumea și este foarte potrivit că suntem aici, la Buzău, la Cimitirul Eroilor, în acest an semnificativ pentru că se sărbătoresc 100 de ani de România. Al doilea motiv foarte important este că celebrăm azi o colaborare militară în continuare și de aceea sunt aici cu o delegație consistentă din Marea Britanie cu un general de brigadă', a spus Paul Brummell.

După finalul alocuțiunilor, a urmat parada militară deschisă cu survolul unor avioane de tip F16, Mig, Eurofighter Typhoon și IL39 și de elicoptere militare pentru ca mai apoi aproximativ 900 de militari din armatele României, Marii Britanii, Germaniei, Austriei, Italiei, Bulgariei și Republicii Moldova să defileze prin fața tribunei oficiale și a buzoienilor aflați în număr mare pe Calea Eroilor.

La final, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a susținut o declarație de presă în care i-a felicitat pe organizatori pentru evenimentul de la Buzău.

„Vreau să felicit Primăria pentru implicarea și pentru toate lucrările pe care le-a realizat aici, pentru modul cum arată acest cimitir care este cea mai mare necropolă pentru eroii cunoscuți și necunoscuți din România și unul dintre cele mai mari din Europa și de asemenea să felict Ministerul Apărăii pentru modul în care s-a organizat. Chiar dacă a plouat și chiar dacă plouă în continuare, asta contează mai puțin, ba dimpotrivă, când plouă este belșug. Am venit și plec cu respect', a spus Liviu Dragnea.

La urcarea pe scenă, la tribuna oficială, ambasadorul Marii Britanii l-a salutat doar pe Înaltpreasfințitul Ciprian, Arhipiscopul Buzăului și Vrancei, nu și pe ceilalți aflați alături de acesta, inclusiv Liviu Dragnea.

Întrebat, ulterior, de către jurnaliști, ce părere are despre faptul că Paul Brummell nu l-a salutat când a urcat pe scenă, președintele Camerei Deputaților a spus că se întâlnise cu ambasadorul mai devreme și că vorbise deja cu el.

La plecare, Liviu Dragnea a primit din partea unei doamne un buchet de trandafiri roșii pe care i-a împărțit ulterior unor doamne din mulțime.

De Ziua Eroilor, Buzăul a fost punctul zero al manifestărilor menite a-i cinsti pe  cei care s-au jertfit pentru patrie, de-a lungul vremii. Aici a avut loc cea mai mare defilare internațională la care au putut fi văzuți aproape 1.000 de militari români și străini.

Sursa FOTO – Ciprian Sterian

Citește și: Opera bate filmul! Spectacol pe scene plutitoare și cu proiecții 3D, buget de 200.000 de euro

Loading...
Comentarii