MENIU CAUTĂ

Furtună de cenușă în Craiova. Norii de praf vin de la centrala termică

Distribuie

Vântul și temperaturile scăzute au declanșat o furtună de cenușă în Craiova. Localnicii se plâng că aerul devine irespirabil din cauza munților de cenușă și praf care ajung în oraș de fiecare dată când vântul bate cu putere.

Rafalele ridică cenușa și zgura de la depozitul ce deservește CET II Șimnic, aflat aproape de capacitatea maximă, scrie ziaruldecraiova. În Craiova și în localitățile învecinate, abia dacă se mai poate vedea la câțiva zeci de metri din cauza norilor de praf.

Garda de Mediu Dolj a făcut două controale la CET II Șimnic și au dat o sancțiune de 50.000 de lei. Depozitul de cenușă și zgură deservește CET II Șimnic, care aparține de Complexul Energetic Oltenia.

Inspectorii de la Garda de Mediu le-au pus în vedere administratorilor depozitului să întocmească un plan de intervenție în caz de vânt puternic. Aceștia trebuie să fie anunțați de meteorologi când va fi vijelie și să fie pregătiți să ude cenușa ca să nu se mai ridice.

„Este o problemă într-adevăr serioasă. Cenușa și zgura care ajung în oraș provoacă neplăceri locuitorilor. O să existe o înierbare, dar este un proces de durată. Vor fi plantați pomi cu rădăcini mari pe lângă depozit, pentru a-l proteja de vant și în același timp se va proceda și la udarea cenușei.”, a declarat, pentru sursa citată, prefectul județului Dolj, Narcis Purcărescu.

În zilele următoare vor avea loc întruniri între primarii de la Mischii și Șimnicul de Sus, localități afectate de norii de praf, cu Garda de Mediu Dolj care urmează să ia măsuri pentru a preveni apariția unei noi furtuni de cenușă în zonă.

România ar putea să fie amendată de Uniunea Europeană, riscând declanșarea procedurii de infringement cu privire la calitatea aerului. De exemplu, Iași, Brașov și București sunt cele mai poluate orașe din România. Avertismentul vine din partea specialiștilor Agenției Europene de Mediu, care susțin că nivelul de poluare depășește limitele impuse la nivel european.


Citește și VIDEO / Zâmbetul, ținuta și strângerea de mână. Trei reguli de aur pentru a lăsa o imagine bună în organizația pentru care lucrezi


 

Citește mai multe despre cenușă, Craiova și furtuna pe Libertatea.

Comentarii