„Nu aş vrea să se înţeleagă că Ministerul Familiei încurajează ca părinţii să aibă acte violente, fizice sau verbale, asupra copiilor, dar nici nu-i putem acuza pe părinţi. Nu este dovedit”, a spus joi seară ministrul Gabriela Firea, la Realitatea Plus.

Potrivit acesteia, mama copilului are studii de psihologie, şi-a dorit foarte mult acest bebeluş și „e de necrezut că ar fi putut avea o atitudine violentă”.

„Părinţii nu au beneficiat de prezumţia de nevinovăţie şi nu s-a luat în calcul faptul că mama copilului a finalizat studii de psihologie, că şi-a dorit foarte mult acest bebeluş pentru că a mai pierdut o sarcină şi este de necrezut că ar fi putut să aibă o atitudine violentă asupra unui copil care oricum a fost născut în condiţii dificile: o sarcină bună, dar un travaliu complex, traumatizant, a fost trimisă acasă după prima prezenţă la maternitate şi aceea poate fi o cauză a faptului că bebeluşul a avut o stare de sănătate precară. Şi în orice caz, familia extinsă are dreptul să cunoască informaţii în legătură cu starea reală de sănătate, la acest moment, a bebeluşului”, a declarat Gabriela Firea.

Firea a mai afirmat că autorităţile române vor continua eforturile pentru repatrierea copilului. Ea a precizat că vor interveni în toate situaţiile în care românii de peste graniţe se află în dificultate.

„Cu tot respectul şi deferenţa faţă de autorităţile din Danemarca, trebuie să ne facem treaba şi nu trebuie să privim nepăsători la ceea ce li se întâmplă românilor care muncesc în străinătate”, a adăugat Gabriela Firea.

Ionuț și Sorana Rotundu, rezidenți de doi ani în Danemarca, au fost reţinuţi de poliție la câteva zile după ce şi-au dus bebelușul de nici cinci săptămâni la spitalul din Odense cu hemoragie craniană. Părinţii sunt în centre de detenţie diferite şi nu au dreptul să vadă copilul, a cărui tutelă este deținută în acest moment de statul danez.

Cei doi soți au spus delegației Ambasadei României la Copenhaga că se consideră nevinovați și că nu și-au agresat în niciun fel bebelușul, după cum a transmis luni ambasadorul României în Danemarca, pentru Libertatea.

Gabriela Firea a anunțat luni că instituția pe care o conduce a solicitat oficial autorităților daneze să permită aducerea în România a bebelușului internat în Danemarca, atunci când starea sa de sănătate o va permite.

Tot luni, MAE a transmis că certificatului de naștere danez al copilului a fost înregistrat în registrele de stare civilă române, apoi a fost emis pe numele celui mic certificatul de naștere românesc.

Urmărește-ne pe Google News